Sosyal Medya

Mobil

ASUS ROG Phone 6, “kablosuz” bir termoelektrik soğutucu eklentisine sahip

Bu, harici güç gerektirmeyen ilk klipsli Peltier soğutucu...ROG Phone 5 ve 5S'lerin ardından, ASUS, Qualcomm'un Snapdragon 8 Gen 1'ini daha verimli 8+ Gen 1 işlemcilerle değiştirmeye karar verdi. Bu sayede 5s'lerden yaklaşık yıl sonra karşımızda yeni ROG Phone 6 serisi var..

ASUS ROG Phone 6, “kablosuz” bir termoelektrik soğutucu eklentisine sahip

Bu, harici güç gerektirmeyen ilk klipsli Peltier soğutucu…

ROG Phone 5 ve 5S’lerin ardından, ASUS, Qualcomm’un Snapdragon 8 Gen 1’ini daha verimli 8+ Gen 1 işlemcilerle değiştirmeye karar verdi. Bu sayede 5s’lerden yaklaşık yıl sonra karşımızda yeni ROG Phone 6 serisi var…

Bu canavar oyun telefonun özelliklere bakarsak, tamamen daha hızlı 165 Hz 6.78 inç ekranı, 720 Hz dokunmatik örnekleme hızı, 18 GB’a kadar RAM, 512 GB’a kadar yükseltilebilir depolama alanı, kullanışlı ultrasonik tetikleyicileri ve Dirac tarafından kanıtlanmış ses performansına ek olarak daha büyük 6.000 mAh pil, genişletilmiş dahili soğutma sistemi ve IPX4 sıçrama direnciyle karşımıza getiriyor.

Bununla birlikte, en dikkate değer değişiklik ise, artık bir termoelektrik çip entegre edilmiş ve henüz harici güç gerektirmeyen yenilenen klipsli soğutucunun yer alması…

Bu yeni AeroActive Cooler 6 soğutucu, kısmen daha büyük, daha ergonomik fiziksel düğmeleri nedeniyle öncekine göre iki yerine dört tane düğmesi var. Ayrıca (gerekli olmasa da) alttan dışarı fırlayan daha büyük bir destek ayağına sahip ve soğutucuyu sabitlemek (ve etkinleştirmek) için üstte yaylı bir kelepçe bulunuyor.

İçerideki yeni Peltier soğutma yongası – monte edildiğinde telefonun işlemcisinin hemen üzerine yerleştirilmiş – fan ve büyük bir bakır levha parçası arasında sıkıştırılıyor ve ayrıca yoğunlaşmayı önlemeye yardımcı olmak için ona yakın bir nem sensörü de bunuluyor.

Güncellenen Armory Crate uygulamasının konsolunda dört soğutma modu arasında geçiş yapabilirsiniz:

  • “Smart” temelde otomatik olan seçenek,
  • “Cool” yalnızca fan için,
  • “Frosty” fan artı Peltier yongası için
  • “Frozen” Peltier yongasını maksimuma çıkarır, ancak bu yalnızca soğutucuya harici güç takılı olduğunda kullanılabilir bir özellik…

ASUS, “Frozen” modda, AeroActive Cooler 6‘nın ROG Phone 6‘nın yüzey sıcaklığını şaşırtıcı bir şekilde 25 santigrat dereceye kadar düşürebileceğini iddia ediyor. İki taraftan esen serin hava, avuçları terleyen oyuncular için ise güzel bir bonus görevi görüyor.

Şirket ayrıca daha gerçekçi senaryolardan bazı rakamları da paylaştı.

Kaynak yoğun Genshin Impact‘te (60Hz’de) 60 dakikalık bir oyundan sonra, “Frosty” modu telefonun yüzey sıcaklığını 44,8 santigrat dereceden 37,2’ye düşürürken ve “Frozen” modu buna ek olarak sadece bir derece daha düşürdü.

Aynı test ortamında ilginç bir kaç rakam daha var,

  • – ROG Phone 6, “Frosty” modunda 37,2 santigrat derecede serinlikte kalırken ortalama 59,7 fps kare hızını koruyabildi.
  • -iPhone 13 Pro Max ise görünüşe göre 56,8 fps’de daha düşük ancak 46,3 santigrat derecede iken bu daha yüksek bir kare hızına ulaştı.
  • -Samsung Galaxy S22 Ultra’nın performansı ise 47,9 santigrat dereceye ulaşırken yalnızca 47,3 fps yönetebildiği iddia ediliyor.

Tabi bunlar Asus’un test sonuçları… Bu nedenle sadece iddia ediliyor demek daha doğru olur. Ancak bu veriler bile başlı başına; uzun bir süre boyunca sabit bir kare hızını korumak için soğutmanın ne kadar önemli olduğunu gösteriyor.

Elbette bu işin bir bedeli var. Bu AeroActive Cooler 6  soğutucu Asus ROG Phone 6 için geliştirilmiş bir eklenti olarak sunuluyor. Asus eski model ROG Phone 5 ve ROG Phone 5S içinde bu soğutuculardan satışa sunmayı planlıyor. O modellerden yanlarda USB-C bağlantıları yerine eski Pogo PIN’leri kullanılacak. Bu ürünlerinde henüz çıkış tarihleri belli değil.

ROG Phone 6 Serisi ise iki modelden oluşuyor.

  • ROG Phone 6 ve ROG Phone 6 Pro

Bu iki model arasındaki ana fark, ikincisi, sadece RGB aydınlatmalı bir ROG logosuna sahip olmanın yanında, özelleştirilebilir animasyon grafiklerini göstermek için arkada küçük “ROG Vision” PMOLED ekrana sahip.

Pro modeli ayrıca, dahili RAM olarak yalnızca 16 GB yerine 18 GB’a kadar LPDDR5 RAM sunuyor. Pro modeli “Storm White,” renkli gelirken,  Normal olanı aynı zamanda bir siyah “Phantom Black” seçeneği de sunuyor. Farklı kamera modülü yerleşimi, “ROG Vision” konumlandırması ve basılı grafikler dışında, iki ROG Phone 6 çeşidi, aynı cam ekran koruyucuyu ve ROG Clip kontrol cihazını paylaşabilecekleri noktaya kadar önceki modellerine güçlü bir benzerlik gösteriyor.

Modüler Kunai 3 Gamepad ise artık hem beyaz hem de siyah olarak mevcut olacak.

ROG Phone 6 serisi paketi, bir koruyucu kılıf ve 65W USB-PD şarj cihazı içerir (tam şarj için sadece 42 dakika gerekli)

Gelelim Fiyat Tarafına,

  • Kullanılabilirlik söz konusu olduğunda ASUS, ROG Phone 6 serisinin Avrupa’da 12GB RAM + 256GB depolama yapılandırması için yalnızca 999 €’dan (yaklaşık 1.000 $) başlayacağını söyledi.
  • ROG Phone 6 Pro’nun ise Avrupa’da yalnızca bir sürümü olacak: 1.299 € (yaklaşık 1.300 $) karşılığında 512 GB depolamalı 18 GB RAM.

Fiyatlar ve modeller ülkelere göre elbette farklılık gösterebilir ama size ortalam bir fiyat içinse fikir verebilir.