Sosyal Medya

Donanım

ASUS, yeni Intel Z790 anakart modellerini duyurdu!

ASUS, ROG Maximus Z790 Apex, TUF Gaming Z790-PLUS WiFi ve ProArt Z790-Creator WiFi adlı yeni Intel® Z790 anakart modellerini duyurdu.

ASUS, yeni Intel Z790 ROG, TUF Gaming ve ProArt anakart modellerini duyurmaya devam ediyor

ROG Maximus Z790 Apex, ProArt Z790-Creator WiFi ve TUF Gaming Z790-Plus WiFi modelleri DDR5 desteğinin yanı sıra ekran kartları ve depolama cihazları için PCIe 5.0 yuvalarına sahip

  • ROG Maximus Z790 Apex, 8812,85 MHz işlemci hızı ve 11130 Mhz DDR5 hızıyla 14 dünya rekoruna ve dünya genelinde 13 birinciliğe imza attı.
  • TUF Gaming Z790-Plus WiFi modelinde 8+8 ProCool II güç bağlantıları, 16+1 DrMOS güç aşamaları ve ASUS’a özgü PCIe® Slot Q-Release düğmesi bulunuyor.
  • ProArt Z790-Creator WiFi modeli 2 x Thunderbolt 4 USB Type-C® bağlantı noktasına ve 60 W’a kadar Quick Charge 4+ desteği veren ön panel USB 3.2 Gen 2×2 bağlantısına sahip.

ASUS, ROG Maximus Z790 Apex, TUF Gaming Z790-PLUS WiFi ve ProArt Z790-Creator WiFi adlı yeni Intel® Z790 anakart modellerini duyurdu. Yeni anakartların tümü DDR5 bellek modüllerine destek veriyor. Anakartlar ayrıca ekran kartları ve depolama cihazları için PCIe® 5.0 yuvalarına sahip olmasıyla dikkat çekiyor.

ASUS Z790 anakartlar; AEMP II, AI Overclocking, AI Cooling II, PCIe 5.0 M.2 yuvalaru, Thunderbolt 4, WiFi 6E, Quick Charge 4+ teknolojisi ve kapsamlı bağlantı seçenekleri gibi özellikleriyle Intel 13. Nesil tabanlı bilgisayar kurmak isteyenlere büyük değer katıyor. Yeni ASUS Z790 anakartlar yeni nesil bir sistem kurmak veya mevcut sistemlerini güçlendirmek isteyenlere ideal çözümler sunuyor.

Yeni modellerin öncülüğünü ROG Maximus Z790 Apex yapıyor. Belleklere hız aşırtma yapmak isteyenler için üst düzey bir seçenek sunan bu anakartta son teknoloji özellikler bulunuyor. ASUS her tür yaratıcı profesyonele ProArt Z790-Creator WiFi modelini getiriyor. Üst düzey bağlantı seçeneklerini benzersiz tasarımla bir araya getiren bu model yeni nesil ekran kartlarına ve ultra hızlı PCIe 5.0 depolamaya hazır. ASUS ayrıca TUF Gaming serisini de aileye DDR5 desteğini getiren TUF Gaming Z790-Plus WiFi modeliyle güçlendiriyor.

ROG Maximus Z790 Apex ile sınırları aşın

Hız aşırtma tutkunları Apex anakartların rekor kıran bellek performansı sunmaya hazır olduğunu çok iyi bilir. ROG Maximus Z790 Apex bu geleneği DDR5 RAM’leri 8000 MT/s’ye çıkarmaya hazır iki adet DIMM yuvasıyla sürdürüyor. Kullanıcıların bellekleri test etmek ve denetlemek için ihtiyaç duydukları tüm araçlara sahip olmasını isteyen ASUS, anakartla beraber bir yıllık AIDA64 Extreme ve Memtest86 abonelikleri veriyor.

ROG Maximus Z790 Apex şimdiden hız aşırtma becerisini kanıtlamış durumda. Bu anakart bugüne kadar 14 dünya rekoruna ve dünya çapında 13 birinciliğe imza attı bile. Hız aşırtma uzmanı Elmor, Apex ile bir Intel işlemcisini 8.812,85 Mhz’e çıkararak 2012’den beri bir AMD işlemcide olan rekoru kırmayı başardı. Intel Core i9-13900K işlemci kullanan hız aşırtma uzmanı lupin_no_musume ise 11.130 MT/s seviyesine eşdeğer olan 5564,8 MHz ile DDR5 bellek hız aşırtma rekorunu kırdı. Bu hız temel JEDEC DDR5 RAM hızlarının yaklaşık 2,3 katı. Safedisk adlı hız aşırtma uzmanı ise Cinebench R23 ve SuperPi 32M testlerinde sırasıyla 56722 puan ve 3 dakika 4,054 saniye sonuçlarla yeni rekorlara imza attı.

Elbette yalnızca az sayıda kullanıcı yeni sistemlerinde sıvı azot soğutma kullanabiliyor fakat Apex’in kanıtlanmış hız aşırtma başarısı üst seviye işlemcilerin ve bellek kitlerinin hızlı ve kararlı çalışacağını gösteriyor.

Bu anakartın sağlam güç çözümü olağanüstü performans için üst seviye bir platform oluşturuyor. Saf güç anakarta 8+8 ProCool güç bağlantılarıyla giriyor. Bu bağlantılardaki sağlam pimler, güç kaynağı fişleriyle daha iyi temas sağlıyor ve sık kullanılan donanımlarda daha iyi ısı dağıtımı ve güvenilirlik sunuyor. 105 amper seviyesindeki 24+0 eşli güç aşamaları işlemciye kararlı güç sağlıyor. Geniş VRM soğutma blokları ise devrelerin yük altında serin kalmasını sağlıyor.

Sıcaklığı düşük tutmak için sıvı soğutma döngüsü kullananlar ise ROG Su Soğutma Bölgesi ile tüm kontrolü eline alıyor. ROG Su Soğutma Bölgesi’nde bulunan çift su sıcaklığı başlığı ve akış oranı başlığı, elde ettiği verileri doğrudan ROG’un yenilikçi Fan Xpert 4 aracına iletiyor, böylece ısınmanın önüne geçip sisteminizin her oyunda soğuk kalmasını sağlayabiliyorsunuz.

ASUS’a özgü akıllı denetimler de kullanıcıların en uygun deneyimi yaşamasını kolaylaştırıyor. AI Overclocking teknolojisi birkaç tıklamayla işlemciye ince ayar yaparak yüksek performans sunuyor. Sıcaklık ve frekans ölçümlerini yerleşik özel mikro kontrolcülerle takip eden bu teknoloji, elde ettiği veriyi gelişmiş bir algoritmadan geçirerek sisteme hız aşırtma uyguluyor. AI Cooling II teknolojisi işlemciyi izliyor ve stres testinden elde ettiği verileri kullanarak sistemi verimli soğutmak için gereken en düşük fan hızını hesaplıyor ve gürültü seviyesinin düşük kalmasını sağlıyor.

Günümüzün ve geleceğin en hızlı bileşenlerine destek verecek bir platform arayanlar ROG Maximus Z790 Apex’teki iki adet PCIe 5.0 x16 yuvasıyla yeni nesil ekran kartlarına hazır olacak. PCIe Slot Q-Release düğmesi ekran kartını ana yuvadan kolayca çıkarmayı sağlıyor. Anakartla birlikte gelen PCIe 5.0 M.2 kartına da olağanüstü hızlı PCIe 5.0 SSD takmak mümkün. Kullanıcılar arka plakaya sahip çift M.2 soğutma bloklu iki adet PCIe 4.0 M.2 yuvasının yanı sıra DIMM.2 eklenti kartıyla da iki adet daha M.2 SSD takabiliyor. ASUS M.2 Q-Latch sistemi, minik M.2 vidalarını kaybetme endişesi yaşamadan sürücü takma imkanı veriyor.

Üst seviye bağlantı seçenekleri de ROG Maximus Z790 Apex’in özellikleri arasında. Intel 2.5 Gb Ethernet ve WiFi 6E özellikleri kullanıcılara hem kablolu hem de kablosuz olarak hızlı bağlantı olanağı sunuyor. Anakartın arka giriş çıkış panelinde bir adet ultra hızlı USB 3.2 Gen 2×2 Type-C® bağlantı noktası bulunuyor. Ayrıca kasanın ön panelinde 60 W’a kadar Quick Charge 4+ desteği veren bir Type-C bağlanmasını sağlayan bir de başlık yer alıyor.

TUF Gaming Z790-Plus WiFi ile yeni nesle adım atın

TUF Gaming Z790-Plus WiFi ile yeni nesle adım atın

TUF Gaming anakart alanlar oyunlara yönelik vazgeçilmez özelliklere, mücadeleye hazır dayanıklılığa ve birçok sisteme uyan sade estetik görünüme sahip olacaklarını bilir. Şimdi TUF Gaming Z790-Plus WiFi ile bunlara DDR5 bellek modülü desteği de ekleniyor.

Bu anakart gelişmiş güç çözümüyle yeni 13. Nesil Intel Core işlemcilere hazır. 8+8 ProCool II güç bağlantılarına sahip olan anakartın, TUF Gaming Z690 ailesindeki 14+1 düzeninin üzerine çıkan 16+1 DrMOS güç aşamaları VRM’in yük altında serin kalarak kesintisiz güç iletmesini sağlıyor.

TUF Gaming Z790-Plus WiFi modelinde ASUS PCIe Slot Q-Release düğmesi bulunuyor. Bu düğme, kalın soğutma çözümüne ve büyük arka plakaya sahip yüksek performanslı ekran kartlarını bile takıp çıkarmayı kolaylaştırıyor. AEMP II özelliği DDR5 modüllerinden kolayca olağanüstü performans almayı sağlıyor. BIOS’ta birkaç tıklamayla bellek profillerini etkinleştirip temel DDR5 özelliklerinden %37,5’e kadar daha yüksek ve kararlı RAM hızlarına ulaşmak mümkün oluyor.

Bir adet PCIe 5.0 x16 yuvası bugünün ve geleceğin üst seviye ekran kartlarına erişim sağlıyor. Üçü PCIe 4.0 özellikli toplam dört adet yerleşik M.2 yuvası ise geniş ve hızlı bir oyun arşivi kurmanıza imkan veriyor. Ağ bağlantısı için Intel 2.5 Gbps Ethernet kontrolcüsünün yanı sıra Intel WiFi 6E standardı da sunuluyor. Böylece kullanıcılar belirli bölgelerde uyumlu bir router ile açık 6 GHz bandından yararlanabiliyor. Arka giriş çıkış panelindeki hızlı bir USB 3.2 Gen 2×2 Type-C bağlantı noktasının daha dahil olduğu çok sayıda USB girişi sayesinde oyuncular en sevdikleri çevre birimlerini kullanabiliyor.

TUF Gaming anakartlarını aynı estetik çizgileri taşıyan bileşenler ve çevre birimleriyle tamamlamak isteyenler TUF Gaming Alliance’a dahil olan ürünlerden yararlanabiliyor. ASUS ve güvenilir bilgisayar bileşenleri markalarının iş birliğiyle hayata geçen TUF Gaming Alliance’ta kasalar, güç kaynakları, işlemci soğutucuları, bellek kitleri ve çok daha fazlası yer alıyor. Eklenen yeni iş birlikleri ve bileşenlerle TUF Gaming Alliance daha güçlü bir şekilde büyümeye devam edecek.

ProArt Z790-Creator WiFi tüm içerik üreticilerini ve tasarımcıları çağırıyor

ProArt Z790-Creator WiFi tüm içerik üreticilerini ve tasarımcıları çağırıyor

  1. Nesil Intel işlemcilerinin gücünden yararlanacak bir içerik üretimi bilgisayarı toplamak isteyen kullanıcılar ProArt Z790-Creator WiFi modelinde aradığını bulacak. Net çizgiler, zarif açılar ve hassas simetri ile öne çıkan gelişmiş tasarımı son teknoloji özelliklerle birleştiren bu model içerik üreticilerin tam da aradığı anakart.

Yüksek hızlı bellek kitlerine ihtiyaç duyulan yaratıcı iş yükleri söz konusu olduğunda, ProArt Z790-Creator WiFi anakart DDR5 RAM’lerin devasa bant genişliğini, olağanüstü hızını ve inanılmaz güç verimliliğini sunuyor. Önceki nesil DDR4 belleklere kıyasla %50 daha yüksek veri hızı sunan DDR5 ile performans yepyeni bir düzeye çıkıyor. Bu anakartta ayrıca uygun bellek kitlerine sınırları zorlayacak şekilde hız aşırtma yapma olağanı veren çeşitli donanım ve yazılım optimizasyonları yer alıyor.

PCIe 5.0 bağlantısıyla ProArt Z790-Creator WiFi yeni nesil ekran kartlarının kapılarını açıyor. Bu modelde iki adet PCIe 5.0 x16 slotu yer alıyor. x8/x8 yapılandırmasıyla çalışan bu yuvalar iki adet ekran kartından yararlanma imkanı veriyor. Dört adet M.2 yuvası ise kullanıcıların hızlı bir depolama sistemi kurmasına yardımcı oluyor.

Kullanıcılar ayrıca kapsamlı yüksek hızlı bağlantı noktası seçenekleriyle eksiksiz bir yaratıcı iş istasyonu deneyimi yaşayabiliyor. Arka paneldeki iki adet Thunderbolt 4 USB Type-C bağlantı noktası ise kullanıcılara çevre birimi ve ekran kullanımı konusunda geniş seçenekler sunuyor. Ön panel bağlantılarının esnek olması birçok iş akışı için büyük önem taşıyor. Bu nedenle ProArt Z790-Creator WiFi’ın ön panelinde 60 W’a kadar Quick Charge 4+ destekli bir USB 3.2 Gen 2 2×2 bağlantısı bulunuyor. Bu anakartı, ön panelinde USB Type-C bağlantı noktası bulunan bir kasayla kullananlar, 60 watt şarj rahatlığına kavuşuyor.1.

Üst seviye ağ bağlantısı seçenekleri kullanıcıların üretkenliğini sürdürmesini sağlıyor. WiFi 6E standardını destekleyen bu anakart, uyumlu bir router ile kullanıldığında belirli bölgelerde yeni açılan 6 GHz bandından yararlanarak kesintisiz kablosuz bağlantı kuruyor. Intel 2.5 Gbps Ethernet sağlam ve güvenilir kablolu bağlantılar sunarken Marvell AQtion  10 Gb Ethernet bağlantı noktası ise yüksek hızlı ağ depolama cihazlarına bağlanmak gibi seçenekler veriyor.

Yeni ROG Maximus Z790 Apex, TUF Gaming Z790-Plus WiFi ve ProArt Z790-Creator WiFi modelleri hakkında daha fazla bilgiyi Edge Up makalesinde bulabilirsiniz. Tüm ASUS Z790 anakart serisini Edge Up Satın Alma Rehberinde bulabilir veya ASUS Z790 açılış sayfasından her serinin ilk bakış videolarını izleyebilirsiniz.