Sosyal Medya

Güncel Teknoloji

Atmosfer Altı Roketler Yeryüzüne Yerli ve Milli Paraşütlerle Dönüyor

Türk mühendislerin geliştirdiği insansız paraşütler; atmosfer altı roketlere, torpidolara ve havan mermilerine güç veriyor. Paraşütler havan mermilerinde sahayı aydınlatmak ya da atmosfer altı roketlerin yeryüzüne tekrar dönüşünü sağlamak gibi çeşitli amaçlarla kullanılabiliyor.

Atmosfer Altı Roketler Yeryüzüne Yerli ve Milli Paraşütlerle Dönüyor

Türk mühendislerin geliştirdiği insansız paraşütler; atmosfer altı roketlere, torpidolara ve havan mermilerine güç veriyor. Paraşütler havan mermilerinde sahayı aydınlatmak ya da atmosfer altı roketlerin yeryüzüne tekrar dönüşünü sağlamak gibi çeşitli amaçlarla kullanılabiliyor. Makine Kimya Endüstrisi (MKE)’nin tüm aydınlatma mühimmatlarının paraşütlerini tedarik ettiklerini ve ASELSAN, ROKETSAN, TUSAŞ gibi firmalarla da çeşitli millileştirme projelerinde yer aldıklarını söyleyen Tulpar Uzay Havacılık ve Savunma Proje Müdürü Burak Ekici, projeler hakkında bilgi verdi.

“Mühimmatlar için insansız paraşütler üretiyoruz”

İnsansız paraşüt ürünlerinin tamamını üretebildiklerini söyleyen Burak Ekici,

“1 inçten 120 mm’ye kadar MKE’nin tüm aydınlatma mühimmatlarının paraşütlerini tedarik etmekteyiz. Bazı roket gruplarının paraşütlerinin üretimlerini yapmaktayız. Hali hazırda atmosfer altı roketlerin yeryüzüne tekrar dönüşünü sağlayan paraşütleri imal etmekteyiz. Bunların dışında torpido paraşütlerinin tasarımlarını yapmaktayız. Aydınlatma paraşütleri genel olarak havan mermilerinde sahayı aydınlatmak amacıyla kullanılmaktadır. Torpido paraşütleri de havadan denize atışlarda torpidonun daha stabil şekilde denize girip hedefine ulaşabilmesini sağlayan paraşütlerdir” diye konuştu.

“Hedefimiz Türkiye’nin ilk kapsül giriş paraşütünü üretmek”

Roket paraşütleri grubunda hedeflerinin Albay Alper Gezeravcı’nın gerçekleştirdiği görev sonrasında ülkemizde ilerleyeceğini düşündükleri uzay sanayi için Türkiye’nin ilk kapsül giriş paraşütünü yani uzay paraşütünü üretmek olduğunu söyleyen Ekici, “Ancak şimdilik ürettiğimiz paraşütler atmosfer altı roketlerin tekrar yeryüzüne dönüşünü sağlayan paraşütlerdir” dedi.

MKE’nin tüm aydınlatma mühimmatlarının paraşütlerini tedarik ediyoruz

Paraşüt grubunda ana iş ortaklarının MKE olduğunu söyleyen Ekici, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bunun dışında özellikle millileştirme çalışmalarında ASELSAN, ROKETSAN, TUSAŞ gibi firmalarla da çeşitli iş birliklerimiz mevcuttur. Paraşütler çeşitli platformlarda kullanılmaktadır. Bunlar sadece bir ürünü bir yere bırakmak için değil örneğin uçağın yavaşlatılmasında, bir torpidonun havadan denize stabil bir şekilde indirilmesinde de kullanılmaktadır. Kullanım alanı geniştir. Boyutları 7-8 cm çapından yaklaşık 30-32 metre çapına kadar değişkenlik göstermektedir. Ürünün boyutunun herhangi bir önemi yoktur. Asıl önemli olan neyi nereye nasıl indireceği, kaç m/sn’de indireceğidir. Asıl önemli olan gerekli tasarım çalışmalarının, gerekli aerodinamik hesaplamalarının yapılmasıdır… Bu zamana dek MKE’de 88 mm havanların aydınlatma paraşütlerini, 120 metre havanların aydınlatma paraşütlerini, 1 inç aydınlatma fişeklerinin paraşütlerini, EFAR adı verilen elden fırlatmalı aydınlatma roketlerinin paraşütlerini ürettik.”

Metal ve camı kaynatarak sızdırmaz ürünler geliştiriyoruz

Aynı zamanda SAHA İstanbul üyesi olan Tulpar Uzay Havacılık ve Savunma’nın Proje Müdürü Burak Ekici sözlerini şöyle noktaladı:

“Ayrıca hermetik sızdırmaz konnektör sistemlerimiz bulunmaktadır. Türkiye’de olmayan bu ürünleri biz yerlileştirdik. Özellikle uzay yarışında olan ülkeler arasında değeri her geçen gün artmakta olan bir üründür. Normal şartlarda konnektörlerin yüksek basınçta bir sızdırmazlık dayanıklılıkları vardır. Hermetik sızdırmazlık sistemindeyse cam ve metal bir arada kaynatıldıktan sonra çok sağlam bir yapı oluşmaktadır. Kesinlikle bir elektrik atlaması olmamaktadır. Bu ürünle alakalı olarak gerek Türkiye’den gerekse yurtdışından çeşitli üretim taleplerimiz mevcuttur. Ürünü hala geliştirme süreçlerimiz devam etmektedir.”