Sosyal Medya

Akıllı/Smart Cihazlar

Ayrotek’tan blokzinciri tabanlı dijital kimlik yönetim platformu AyroID

Ayrotek, geliştirdiği blokzinciri tabanlı dijital kimlik yönetim platformu AyroID ile kullanıcıların kişisel verilerinin nasıl kullanılacağı ve depolanacağı konusunda tam kontrol sahibi olmasını sağlıyor.

Ayrotek’tan blokzinciri tabanlı dijital kimlik yönetim platformu AyroID

Ayrotek’in geliştirdiği AyroID ile kimlik sahipleri artık kimlik bilgileri üzerinde tam kontrol sahibi oluyor…

 

Türk teknoloji şirketi Ayrotek, geliştirdiği blokzinciri tabanlı dijital kimlik yönetim platformu AyroID ile kullanıcıların kişisel verilerinin nasıl kullanılacağı ve depolanacağı konusunda tam kontrol sahibi olmasını sağlıyor. Tüm Türkiye genelinde kurumsal ve bireysel kullanıma sunulan AyroID, kimlik bilgilerinin merkeziyetsiz olarak yönetildiği mobil cüzdandan “AyroID ile Girip Yap” şifresiz giriş altyapısına kadar sağladığı birçok avantaj ile kişisel verilerin korunmasında kuralları yeniden yazmaya hazırlanıyor.

 

Online kimlikler günümüzde kullanıcılara pek çok alanda fayda sağlıyor ancak mahremiyet açısından bazı olası sorunları da beraberinde getiriyor. Kişisel bilgileri barındıran veri merkezlerinin siber saldırılara uğraması, bilgi sızdırılması, kişisel bilgilerin son kullanıcı rızası alınmadan işlenmesi ve hatta satılması gibi durumlar, kullanıcı tarafında endişe oluşturabiliyor.

Diğer bir yandan kurumsal ortamda kâğıt veya plastik kart gibi fiziksel kimlik belgeleri, dijital on-boarding gibi kullanım senaryolarında işe yaramıyor ve kimlik bilgisi üretme ve doğrulama süreçlerinde bürokrasi ve otomasyon eksikliği ortaya çıkabiliyor.

Türkiye’nin önde gelen yazılım satışı ve danışmanlığı şirketi Ayrotek bu sorunları ve endişeleri ortadan kaldırmak üzere kurumsal düzeyde doğrulanabilir blokzinciri tabanlı bir kimlik yönetim platformu olan AyroID’yi geliştirdiğini duyurdu. “Kimlik sizde, kontrol sizde” yaklaşımı ile geliştirdiği AyroID sayesinde bireyler kişisel verilerinin üzerinde ne zaman, nasıl ve kimlerle paylaşacağı konusunda tam kontrol sahip olurken kurumlar da kimlik doğrulama süreçlerini dijital ortamda daha etkin yönetmesini sağlayan bir blokzinciri tabanlı kimlik yönetim platformuna kavuşmuş oluyor.

 

AyroID platformu kapsamında kullanıcıların kimlik bilgilerini tutması için bir mobil cüzdan sağlanıyor. Kullanıcılar kimlik bilgilerini doğrulayıcılara paylaşmak istediklerinde, mobil cüzdanlarını kullanarak onay verebiliyorlar. AyroID Mobil Cüzdanı, App Store ve Google Play üzerinden hemen indirilebiliyor. Bunun yanı sıra AyroID, Google veya Facebook ile giriş yapma imkânı gibi kullanıcılara “AyroID ile Girip Yap” şifresiz giriş altyapısı sunulmasına imkân tanıyor.

 

AyroID, aşağıdaki sektörlerde kullanım alanları sağlıyor:

  • Kampüs Girişi: Kampüs girişi, RFID veya fiziksel kartlar yerine mobil cüzdan aracılığıyla yapılabilir.
  • Skorlama: Risk ve kredi skorları, mobil cüzdan içinde bir kimlik bilgisi olarak işlenebilir ve finans kurumları arasında risk ve kredi analiz süreçleri hızlandırılabilir.
  • On-boarding: Dijital on-boarding durumu, şirketler arasında tekrar kullanılabilir. (Örneğin bir şirket, yeni müşteriyi aynı çatı altında başka bir şirkette müşteriliği var ise otomatik olarak ve daha az bir eforla on-board edebilir.)
  • Otomotiv: Bireyler, sürüş kayıtlarını ve kimlik bilgilerini araç kiralama hizmetleri veya P2P araç paylaşım platformlarıyla paylaşabilir. Araç sahipleri ve araç bakım firmaları, araç bakım kayıtlarının geçmişine, güvenilir ve şeffaf biçimde erişebilir.
  • Sağlık: Hastalar, kendi tıbbi kayıtlarını ve sağlık verilerini gizliliklerini koruyarak, sağlık hizmeti sağlayıcılarla paylaşabilirler.
  • Eğitim: Öğrenciler, mezuniyet belgesi ve transkript gibi eğitim kayıtlarını potansiyel işverenler ve eğitim kurumlarıyla, güvenli ve şeffaf biçimde paylaşabilirler.
  • Belge Otomasyonu: Belge değişimi ve otomasyonu, şirketler arasında daha güvenli, etkili, şeffaf ve hızlı hale getirilebilir.
  • Sadakat: Sadakat programları, bu platform üzerine geliştirilebilir. Alışverişte kazanılan puanlar, ortak bir cüzdanda tutulabilir, aynı sadakat platformuna dâhil olan tüm şirketler içinde kullanılabilir.
  • Kurumsal Kimlik: AyroID, kişisel kimlikler gibi kurumsal kimliklerinin tanımlanmasını ve doğrulanmasını da olanak verdiği için iş yapmanın risklerini ve maliyetlerini azaltmayı sağlayabilir. Şirketler de bireyler gibi dijital kimliklerini oluşturabilir ve firma kayıt detayları, vergi tanımlama numaraları, sektör sertifikaları gibi doğrulanabilir kimlik bilgilerini AyroID ile yönetebilirler.
  • Nesnelerin İnterneti (IoT): IoT cihazlarına dijital kimlik atanabilir ve üretici, model, firmware sürümü gibi doğrulanabilir kimlik bilgileri verilebilir. Bu bilgiler üreticiler tarafından dijital olarak imzalanır ve cihazda güvenli bir şekilde saklanır. Böylece IoT cihazlarının tüm yaşam döngüsü, kurulum, devreye alma, firmware güncellemeleri, bakım ve devre dışı bırakma gibi süreçler, güvenli ve şeffaf bir şekilde yönetilebilir.

Ayrotek Genel Müdürü Ülker Gürpınar

Geliştirdikleri platformla ilgili açıklama yapan Ayrotek Genel Müdürü Ülker Gürpınar,

“Blokzinciri tabanlı kimlik yönetim platformumuz AyroID’yi tanıtmaktan heyecan duyuyoruz. AyroID, bireylerin kendi verilerini kontrol altına aldığı, daha güvenli ve kullanıcı odaklı bir dijital kimlik yönetimine doğru önemli bir adımı temsil ediyor. AyroID ile kimlik paylaşımlarında oluşabilecek zafiyetlerin önüne geçmeyi, kullanıcıya kimliklerini ne zaman, nasıl ve kimlere paylaşabileceği konusunda tam kontrol sağlamayı ve kimlik doğrulama, müşteri tanımlama, risk/kredi değerlendirme gibi kimlik bilgisi gerektiren kurumsal süreçlerde bürokrasiyi azaltmayı ve otomasyonu arttırmayı hedefliyoruz.” dedi.

AyroID ve yetenekleri hakkında daha fazla bilgi, https://www.ayroid.com web sitesinde yer alıyor.


Ayrotek hakkında

Ayrotek; blokzinciri, sürdürülebilirlik, uygulama performans gözlemlenebilirliği, uygulama kaynak yönetimi, uygulama güvenliği, uygulama yaşam döngüsü yönetimi, proje ve portföy yönetimi gibi konularda tecrübesi ile önde gelen yazılım satışı ve danışmanlığı şirketidir. Ayrotek, her biri kendi alanında tecrübeli ve sertifikalı uzmanları ile müşterilerine kusursuz hizmet sunma anlayışını sürdürmektedir. Ayrotek, yenilikçi çözümler ile müşteri memnuniyeti misyonunu sürdürmekte ve 2009 yılından bu yana sürekli olarak ilk 500 Bilişim şirketi arasında yer almaktadır. Ayrotek uzay ve savunma, enerji, telekom, ulaşım ve lojistik, iletişim, bankacılık, finans da dahil olmak üzere çeşitli sektörlerde verimliliği en üst düzeye çıkaracak çözümler sunmaktadır. Konusunda tecrübeli ve sertifikalı uzmanlardan oluşan Profesyonel Danışmanlık ekibi ile projelerde şirketlerin güvenilir yol arkadaşı olmaktadır.