Sosyal Medya

Güncel Teknoloji

Bosch Ventures, yapay zeka start-up’ı Aleph Alpha’nın yatırım turuna eş liderlik ediyor

Bosch Grubu'nun kurumsal girişim sermayesi birimi Bosch Ventures, Schwarz Grubu'na ait şirketler ve Heilbronn, Almanya'daki Yapay Zeka İnovasyon Parkı (Ipai) ile birlikte yapay zeka start-up’ı Aleph Alpha'nın Seri B yatırım turuna eş liderlik ediyor.

 

Bosch Ventures, yapay zeka start-up’ı Aleph Alpha’nın yatırım turuna eş liderlik ediyor

 

Yatırıma ek olarak iş birliği: Bosch ve Aleph Alpha, birbirlerinin uzmanlığından yararlanmayı hedefliyor.

 

  • Yeni ve mevcut yatırımcılardan oluşan güçlü bir konsorsiyum Seri B turuna katılıyor.
  • Aleph Alpha, şirketler ve idari kurumlar için açıklanabilir ve güvenilir üretken yapay zeka ile yazılım çözümleri sunuyor.
  • Finansman, Aleph Alpha’nın üretken yapay zeka konusundaki öncü araştırmalarını ve geliştirmesini daha da ileri götürmesini sağlayacak.
  • Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Tanja Rückert: “Üretken yapay zeka bir inovasyon güçlendiricisidir ve bilgisayarın icadına benzer şekilde sektörü değiştirebilir.”

 

Bosch Grubu’nun kurumsal girişim sermayesi birimi Bosch Ventures, Schwarz Grubu’na ait şirketler ve Heilbronn, Almanya’daki Yapay Zeka İnovasyon Parkı (Ipai) ile birlikte yapay zeka start-up’ı Aleph Alpha’nın Seri B yatırım turuna eş liderlik ediyor. Aleph Alpha, yedi yeni yatırımcıdan oluşan güçlü bir endüstri konsorsiyumundan 500 milyon dolardan fazla fon alacak. Mevcut yatırımcılar da aşırı talep gören tura katılıyor. Bu finansal destek sayesinde start-up, yapay zeka araştırmalarını daha da ileriye taşımak ve üretim, sağlık, finans, hukuk, hükümet ve güvenlik gibi alanlarda karmaşık ve kritik uygulamalarda üretken yapay zekanın geliştirilmesini ve ticarileştirilmesini hızlandırmak için daha iyi fırsatlara sahip olacak.

 

Aleph Alpha kurucusu ve CEO’su Jonas Andrulis,

“Üretken Yapay Zeka, insanlar ve makineler arasında yeni bir iş birliği çağını başlatıyor. Ortaklarımız, inovasyon ve ölçeklendirme için muazzam bir potansiyel sunan endüstri liderleridir ve bu ortaklıkları kendi sektörlerinde lider konuma getirmeye kararlıyız. Benzersiz teknolojimizin açıklanabilirliği ve güvenilirliği bunda çok önemli bir rol oynuyor.” dedi.

Büyük dil modellerinin tescilli araştırma ve geliştirmesine dayanan Aleph Alpha, şirketler ve kamu kurumlarındaki kritik ve karmaşık uygulama alanları için üretken yapay zeka çözümleri sunuyor.

 

Güvenilir yapay zekaya odaklanılıyor

Avrupa’nın en büyük kurumsal girişim sermayesi yatırımcılarından biri olan Bosch Ventures, yenilikçi teknoloji girişimlerine yatırım konusunda uzmanlaşmıştır. Aktif portföyünde, başta yapay zeka, nesnelerin interneti (AIoT), yarı iletkenler ve kuantum hesaplama olmak üzere çeşitli alanlarda 60’tan fazla şirket yer alıyor. Bosch Ventures Genel Müdürü Dr. Ingo Ramesohl, “Üretken yapay zekanın endüstrinin birçok sektörünü değiştirme potansiyeline sahip olduğuna inanıyoruz. Bu nedenle güvenilir ve açıklanabilir yapay zeka çözümlerine odaklanan Aleph Alpha’dan gelecek gelişmeler için büyük umutlarımız var.” dedi.

 

Konsorsiyum, Bosch Ventures, Innovation Park Artificial Intelligence (Ipai) ve Schwarz Grubu şirketleri tarafından yönetiliyor. Diğer yeni yatırımcılar arasında Berlin merkezli Christ & Company Consulting, ABD’li uçtan uca bulut şirketi Hewlett Packard Enterprise, Alman yazılım şirketi SAP ve Burda Principal Investments yer alıyor. Mevcut kurumsal yatırımcılar da katılarak aşırı talep gören turun geri kalanını oluşturuyor.

 

Üretken yapay zeka önemli bir teknoloji

Üretken yapay zeka, üretkenlikte büyük bir artış sunuyor. İnsanların farklı kaynaklardan gelen karmaşık bilgileri birleştirmek için doğal dil kullanmasına olanak tanıyor. Üretken yapay zeka sayesinde, BT konusunda bilgili olmayan kullanıcılar bile BT sistemlerini ve bir BT sisteminden üretim verilerini almak gibi görevlerin üstesinden kolayca çözebilecekler. Doğal dilde etkileşim çok daha geniş bir etki sağlıyor. Yapay zeka artık sadece uzmanların ele aldığı bir konu değil. Bu yeni modelleri önceki yapay zeka modellerine kıyasla özellikle güçlü kılan şey, büyük miktarda veri üzerinde eğitilmiş olmaları. Bosch Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Tanja Rückert, “Üretken yapay zekaya inovasyon için bir destek diyebiliriz. Endüstriyi, bilgisayarın icadının yaptığı şekilde dönüştürebilir. Üretken yapay zekanın aktif olarak geliştirilmesi Avrupa’nın teknolojik egemenliği için çok önemli  bir rol oynayacak. Bu nedenle Bosch olarak uygulama alanları ve iş modelleri açıyor ve diğer şirketlerle iş birliği içerisinde bu teknolojinin şekillendirilmesinde kilit bir rol oynuyoruz.” dedi.

 

Aleph Alpha ile iş birliği

Bosch Ventures tarafından yapılan yatırıma ek olarak Bosch, Aleph Alpha ile daha doğrudan bir ortaklık kurarak üretken yapay zekanın potansiyelinden yararlanmayı planlıyor. İki şirket birlikte, Aleph Alpha’ya özgü güçlü yönleri kullanarak Bosch çalışanları ve müşterileri için yeni kullanım durumlarını ortaklaşa uygulamayı hedefliyor. Amaç, bunu kalıcı bir ortaklık haline getirmek. Bosch ve Aleph Alpha birbirlerinden bir şeyler öğrenmek, birbirlerinin bilgi birikiminden faydalanmak ve alanlar arası kullanım senaryoları üzerinde birlikte çalışmak istiyor. Aleph Alpha’nın çözümleri Bosch’un kendi veri merkezlerinde ve dolayısıyla Bosch’un kendi donanımında da çalıştırılabiliyor. Bu da gizli veriler için daha fazla güvenlik anlamına geliyor. Aleph Alpha’ya ek olarak Bosch, Microsoft, Google ve AWS ile üretken yapay zeka üzerinde çalışmalar gerçekleştiriyor.