Sosyal Medya

Güvenlik/Koruma

Bu Yaz Tatilinde Ücretsiz Wifi Ağlarını Kullanırken Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Seyahata Çıkacaklar Dikkat! Ücretsiz Wi-Fi Kullanırken Kendinizi ve Ailenizi Korumanız için 3 ipucu!. Bu Yaz Tatilinde Ücretsiz Wifi Ağları Kullanırken Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Seyahata Çıkacaklar Dikkat! Ücretsiz Wi-Fi Kullanırken Kendinizi ve Ailenizi Korumanız için 3 ipucu!

Bir çok kişi için okulların kapandığı, iş yoğunluğunun azaldığı ve seyahat planlarının yapıldığı yaz ayları yılın en iyi zamanlarıdır. Ancak seyahatteyken sosyal medyada fotoğraf paylaşmak, mailleri kontrol etmek ve banka hesabıyla işlem yapmak için 4G ağları yerine ücretsiz olduğu için daha çok herkese açık bir Wi-Fi ağıyla internete bağlanılır.

Ücretsiz Wi-Fi ağlarının birçok risk barındırdığını belirten ağ güvenliği çözümleri sunan WatchGuard, seyahatteyken kendinizi ve ailenizi korumanız için 3 basit ipucu paylaşıyor.

Yaz tatilleri çoğu kişiye göre yılın en güzel zamanıdır. Okul bitmiş, işlerin yoğunluğu azalmış, tatil rotanızı belirlemiş ve en iyi seyahat arkadaşınızla yani telefonunuzla yola çıkmaya hazırsınızdır! Çocuğunuzu oyunlar ve videolar ile eğlendirmekten fotoğraf çekip sosyal medyada arkadaşlarınızla ve ailelerinizle paylaşmaya kadar her an internete bağlanmak istersiniz ve ücretsiz bir Wi-Fi ağı ararsınız. Ancak oteller, mağazalar, kahve dükkanları ve diğer yerlerdeki ücretsiz Wi-Fi ağlarının, kötü niyetli kişilere de açık olduğunu unutmamanız gerekir.

Ücretsiz Wi-Fi ağlarının her zaman o kadar da ücretsiz olmayacağını ve herkese açık bu ağların kendi içinde riskler barındırdığını aklınızdan çıkarmayın. İyi haber şu ki, kötü niyetli kişilerin verilerinizi çalmasını küçük bir farkındalık ve birkaç proaktif adımla önleyebilirsiniz. Burada dikkat etmeniz gereken en önemli nokta, Wi-Fi ağlarını hacklemenin kolay olması ve kullanıcıları, sahte bir Wi-Fi ağına bağlanmaları için kandırmanın ise daha da kolay olmasıdır.

Bu Yaz Tatilinde Ücretsiz Wifi Ağlarını Kullanırken Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Seyahatteyken kendinizi ve ailenizi korumanız için ağ güvenliği çözümlerinde lider olan WatchGuard’ın önerdiği 3 kolay ipucu şöyle:

1. Birbirine benzer isimde Wi-Fi adları varsa bağlanmadan önce bir yetkiliye danışın. 

Çevrenizde neredeyse aynı isme sahip Wi-Fi adları görürseniz temkinli yaklaşın. Böyle bir durumda otel görevlilerine doğru ağ adını sorabilir ve şifreli bir Wi-Fi ağları varsa onlardan şifreyi alabilirsiniz. Bu tür yerler her zaman şifreli bir bağlantı kullanmayabilir ama sormadığınız sürece asla bilemezsiniz.

2. Maillerinizi kontrol ederken ya da finansal işlemler yaparken 4G bağlantınızı kullanın. 

Kullanıcı bilgilerinin girildiği veya ödeme işlemlerinin gerçekleştirildiği sırada herkese açık bir Wi-Fi ağı kullanmanız fazla cesur bir davranıştır. Maillerinizi kontrol etmek ya da banka hesabınıza giriş yapmak gibi hassas işlemleri gerçekleştirmeden önce bağlı bulunduğunuz Wi-Fi ağından çıkış yaparak 4G bağlantınızı kullanabilirsiniz. Hassas işlemlerinizi 4G bağlantınızla yaptıktan sonra Wi-Fi ağına tekrar bağlanabilirsiniz.

3. Wi-Fi ağlarını, cihazınızda kayıtlı tutmayın ve otomatik bağlanma özelliğini kapatın.

Şimdiye kadar kaydedilmiş Wi-Fi adlarını kullandığınız bütün cihazlardan temizleyerek ve cihazınızdaki otomatik bağlanma özelliğini kapatarak telefonunuzun otomatik bağlanmasını engelleyin. Her seferinde yeniden bağlanmak rahatsız edici olabilir ancak cihazınızda kayıtlı Wi-Fi ağlarından birini taklit ederek mailiniz, banka hesaplarınız ve kullanıcı bilgileriniz gibi hassas verilerinizi çalmak isteyenlere fırsat vermekten çok daha iyidir.

Bu Yaz Tatilinde Ücretsiz Wifi Ağlarını Kullanırken Nelere Dikkat Etmeliyiz?