Sosyal Medya

Donanım

Çalışan Sağlığı ve Verimliliği için ERGONOMİK Ürünlerin Önemi Artıyor!

Bilim Uzaktan Çalışma Ergonomisi Hakkında Ne Diyor? Teknoloji nasıl yardımcı olabilir? Logitech'in Ergonomi Serisi kullanıcı sağlığı için harika çözümler sunuyor.

Çalışan Sağlığı ve Verimliliği için ERGONOMİK Ürünlerin Önemi Artıyor!

 

Global pandemi başladığından beri, araştırmalar uzaktan çalışanların fiziksel sağlık sorunları yaşadığını, bu sorunların başında da bilgisayar başında uzun saatler çalışmaya elverişli olmayan çalışma alanlarının olduğunu gösteriyor. Ergonomik konforun ön planda olmadığı ofis dışı çevrelerde çalışmanın iş yaşamına etkilerini henüz anlamaya başlarken, uzun süreli riskleri gidermek için halihazırda teknolojik seçeneklerin önemi giderek artıyor.

 

Ergonomik sağlık iş yaşamında yeni bir sorun değil, ama bu problem son yıllarda özellikle çalışma yaşamının ofis dışına taşmasıyla daha da artış gösteriyor. Kanada’da Canadian Institute for Safety, Wellness & Performance (CISWP) tarafından 600 kişinin katılımıyla gerçekleştirilen araştırmaya göre uzaktan çalışanların %70’i gü sonunda ağrı veya duruşa bağlı rahatsızlık yaşıyor. Logitech ise ergonomik mouse’undan klavyesine, hayatı kolaylaştıran tak çalıştır kameralarından gün boyu kullanıma uygun kulaklıkları ile yaşanan sorunları en aza indirmek için uygun seçenekler sunuyor.

Çalışanlar yorgun ve gergin hissediyor

Ne yazık ki çoğu çalışan hala mutfak masasında ya da koltukta geçici çözüm alanlarında çalışıyor ve pandeminin başında eve aldıkları geçici çözümler sağlayan ofis cihazlarını kullanıyor.

Çok sayıda evden çalışanlar, sağlıkları ve üretkenlikleri için ideal olmayan çevrelerde çalışıyor.

Bu yetersiz koşullar çok sayıda sorun yaratmasına rağmen hibrit çalışanların yüzleştikleri sorunları raporlamadıklarını gösteriyor.

Logitech’in, bilgisayarlar, fareler, klavyeler, monitörler gibi  standart donanımla evden çalışan 3000’den fazladan kişi ile yaptığı yakın tarihli bir çalışmaya göre;

  • Çalışanların %58’i videolu toplantıda kamera önünde olmak için rahatsız bir pozisyonda oturmak zorunda kalıyor.
  • 69%’u uzun çalışma sürelerinde oturduktan sonra göz yorgunluğu da dahil olmak üzere fiziksel rahatsızlıklar yaşıyor.

Bilim Uzaktan Çalışma Ergonomisi Hakkında Ne Diyor?

Yeni yapılan bir klinik çalışmaya göre:

  • Yanıt verenlerin %24’ü ofiste çalışırken deneyimlemedikleri rahatsızlıkları evden çalışırken yaşadıklarını bildirdi.
  • Ankete katılanların %51’i, uzaktan çalışma ortamlarına geçişlerinden bu yana işle ilgili önceden var olan rahatsızlıklarının şiddetinde bir artış olduğunu bildirdi.
  • Kötüleşen boyun ve sırt rahatsızlığı, çalışanların üçte birinden fazlası tarafından bildirildi.

Raporun sonucu ise dikkat çekici: ‘’Uzaktan çalışmanın bildirilen rahatsızlıklar üzerindeki etkisini azaltmaya evden çalışanlar için etkili ergonomik standartlar geliştirmeliyiz. Özellikle önceden kas-iskelet rahatsızlığı olanlar için’’.

Ergonomik bir klavye ve fare sağlamak, evde ve ofiste çalışanlar için rahatsızlığı azaltmada uzun bir yol kat edebilir.

En temel ürünlerle başlamakta fayda var

Ergonomiyi düşündüğünüzde, akla gelen ilk şeyler muhtemelen çalışma koltukları ve masalarıdır. Pek çok çalışanın, yemek odası sandalyeleri ve mutfak masaları gibi evde çoktan sahip oldukları şeyleri kullandıklarını düşünürsek basit birkaç yardımcı ipucu ile çalışma ortamının optimizasyonu mümkün;

  • Sandalye yüksekliğini ayarlayın: Dizler dik açıya yakın olmalı, böylece baldırlar yere paralel ve ayaklar düz olmalıdır. Sandalye ayarlanamıyorsa, minderler doğru yüksekliğe ulaşmanıza yardımcı olabilir.
  • Doğru masa yüksekliğini seçin: Ön kollar masanızın üst kısmıyla aynı hizada olmalı ve dirsekler kolçakta rahatça durmalıdır.
  • Sırtı destekleyin: Sandalyenin bel desteği yoksa, bir yastık veya minder yardımcı olabilir.

Temel hususlar yerine getirildikten sonra özel bir ergonomik desteğe geçerek fiziksel yorgunluğu ve verimsizliği teknolojik ürünlerle desteklemek mümkün.

Teknoloji nasıl yardımcı olabilir?

Araştırmanın gösterdiği gibi evden çalışanların yaşadığı rahatsızlıklar, uzaktan çalışanlar için özel olarak üretilmiş teknolojik ürünler ile kolayca çözülebilir. Boyun, sırt ve diğer kas-iskelet rahatsızlıklarının oluşumunu azaltmaya yardımcı olmak için ortalama bir uzaktan çalışan şunlardan yararlanabilir:

  • Harici monitör: Bütün gün dizüstü bilgisayar ekranına bakmak, rahatsızlığa neden olabilir ve harici bir monitör, göz hizasında çalışmaya imkan sağladığı için boyun ve sırt ağrılarına sebebiyet veren duruşun düzeltilmesine yardımcı olabilir. Optimum duruş için ekranın üst kısmı gözlerin 10° altında ve yaklaşık bir kol mesafesi uzakta olmalıdır.
  • Harici web kamerası: Görüntülü toplantılarda çok fazla zaman harcanırken, dizüstü bilgisayar web kamerasını monitörün üzerine harici bir web kamerası ile değiştirmek, göz hizasını yükseltmeye ve duruşu iyileştirmeye yardımcı olabilir. Ayrıca, otomatik çerçeveleme gibi modern web kamerası özellikleri, kullanıcıların toplantılar sırasında kamerada kalırken rahatça hareket etmelerini sağlar.
  • Ergonomik fare: Geleneksel bir fare ile çalışmak zamanla el, bilek, kol ve boyunda yorgunluğa neden olur, ancak ergonomik bir fare bileği daha doğal bir konuma getirebilir ve tekrarlayan kas gerginliğini azaltabilir. Kullanıcılar, Logitech’in ergonomik MX Vertical faresine geçtiklerinde, dört kat daha az el hareketi yaparken yüzde 10 daha az kas gerilimi yaşarlar.
  • Ergonomik klavye: Ergonomik bir klavye, ellerinizi, bileklerinizi ve kollarınızı daha doğal bir duruşa sokarak kas gerilimini azaltır. Yastıklı bir bilek desteği sağladığınızda ise kas yorgunluğu daha da azaltılabilir. Örneğin, bilek desteği olmayan geleneksel bir klavyeye kıyasla Logitech ERGO K860 %54 daha fazla bilek desteği sunarken, bilek desteği olmayan geleneksel bir klavyeye kıyasla kabuğun bükülmesini %25 azaltır.
  • Uzun kullanıma uygun kulaklıklar: Temel özelliklerin ötesine geçmek istiyorsanız, konfor için optimize edilmiş kulaklıklar konuşmalar ve toplantılar sırasında kulak ve baş bölgesinde duyulan baskıyı gidermeye yardımcı olabilir.

Logitech Lift Dikey/Vertical Ergonomik Fare

Hibrit çalışmayla ilgili diğer her şeyde olduğu gibi, tek bir çözüm herkese uygun olmayabilir. İnsanların kullandığı ev çalışma alanlarının türlerini (örneğin, mutfak masası veya özel bir ev ofisi) ve herkesin fiziksel ihtiyaçlarının farklı olduğu gerçeğini de göz önünde bulundurması gerekir.  Alternatif olarak, bazı şirketler artık çalışanlarına evdeki çalışma alanlarını en sevdikleri ergonomik ekipmanla optimize etmeleri için bir maaş veya geri ödeme veya ek bir ödenek gibi seçenekler de sunuyor.