Sosyal Medya

Güncel Teknoloji

Cep Telefonundan Sperm Testi Türkiye’de, Pratik Yöntem!

Cep Telefonundan Sperm Testi Türkiye'de, Pratik Yöntem! Yakın zamanda sperm testi için utana sıkıla laboratuvara gitmenize gerek kalmayacak!

Cep Telefonundan Sperm Testi Türkiye’de, Erkeklere Müjde

 Erkekler müjde! Bu test ile utanmaya son! ​​ Cep telefonundan sperm testi Türkiye’de!

Yakın zamanda sperm testi için utana sıkıla laboratuvara gitmenize gerek kalmayacak. Cep telefonuna ekleyeceğiniz bir aksesuar sayesinde tıpkı eczanede satılan gebelik testi gibi kolay şekilde sperm testi yapabileceksiniz.

Cep Telefonundan Sperm Testi Türkiye'de, Pratik Yöntem!

Dünya çapında yaklaşık 45 milyon çift kısırlık sorunu yaşıyor ve bunların yüzde 40’ını erkek kısırlığı oluşturuyor. Amerikalı bilim adamları, erkekler için son derece stresli bir test olan sperm testini daha basit bir hale getirmek için akıllı telefonla erkek doğurganlığını ölçebilen bir sistem geliştirdi.

Yakın zamanda laboratuvara gitmeden sperm kalitesini birkaç tıklama ile test etmek mümkün olabilecek. Ferti-Jin Kadın Sağlığı ve Tüp Bebek Merkezi Klinik Direktörü, Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Seval Taşdemir, bu testlerin hastaları ve doktorları yanlış yönlendirip tedaviyi geciktirme olasılığına karşı şimdilik temkinli yaklaşmanın daha doğru olacağı görüşünde.

Cep Telefonundan Sperm Testi

Cep Telefonundan Sperm Testi Türkiye'de, Pratik Yöntem!

GEBELİK TESTİNDEN YOLA ÇIKILARAK GELİŞTİRİLDİ 

Science Translational Medicine’da yayınlanan çalışmanın sonucunda, bu cihazın 350 denek üzerinde yüzde 95 güvenilirlikle sonuç verdiği ve prototip aşamasında olduğu bildirildi. Bu yöntem, eczanelerde satılan basit gebelik testlerinden yola çıkılarak geliştirildi. Akıllı telefona adapte edilecek bir aksesuarın içindeki mikroçip yardımıyla içine konacak sperm örneği özel bir yazılım sistemiyle analiz edilebilecek. Sistem, sperm sayısı ve hareketliliğini analiz etmek için spermlerin videosunu beş saniye içerisinde kaydedecek. Yapılan analizlerin, Dünya Sağlık Örgütü’nün sperm kalitesi kriterlerine uygun sonuç verdiği de bildirildi.

Cep Telefonundan Sperm Testi Türkiye'de, Pratik Yöntem!

 

TEKNOLOJİK AÇIDAN ÇOK BÜYÜK BİR BAŞARI

Konuyla ilgili görüşlerini aktaran Ferti-Jin Kadın Sağlığı ve Tüp Bebek Merkezi Klinik Direktörü, Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Seval Taşdemir, “Bu tarz yeni nesil teknolojik testlere güvenebilir miyiz?” sorusunu şöyle yanıtlıyor: “Gelişen teknoloji kişilerin kendi kendilerine birçok şeyi yapabilmelerine imkan sağlıyor. Gelinen noktada laboratuvar testlerinin belirli kriterlerinin kurallar çerçevesinde cep telefonu gibi herkesin sahip olduğu bir cihaza kadar indirgenebilmesi teknolojik açıdan çok büyük bir başarı. Yapılan testlerde güvenilirlik derecesinin yüksek bulunması da zaman içerisinde yapılacak iyileştirmeler ile daha uygun hale gelecektir. Fakat bu sonuçları bir hekimin yorumlaması, tedavinin planlamasında önemli rol oynar.”

 

LABORATUVARLAR UZUN YILLAR DAHA OLACAK 

Ferti-Jin Kadın Sağlığı ve Tüp Bebek Merkezi Klinik Direktörü, Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Seval Taşdemir, “Günümüzde laboratuvar teknolojisi ve yapılabilen test çeşitliliği göz önüne alındığında bu basit testler dışında laboratuvarlara ihtiyaç duyulmayacak bir dönemin yaşanmasına daha uzun yıllar olduğunu düşünüyorum” diyor.

HASTALAR SONUÇLARI KENDİLERİ YORUMLAMAMALI 

OP. DR. SEVAL TASDEMIR

Ferti-Jin Kadın Sağlığı ve Tüp Bebek Merkezi Klinik Direktörü, Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Seval Taşdemir;

“İnfertilite konusu, doğru teşhislerin doğru zamanda konarak zaman kaybedilmeden tedavilerin planlanması açısından önemli noktalar içerir. Tedavilerin yönlendirilmesi için en temel testlerden olan spermiogram ve hormon testlerinin hızlı ve doğru bir şekilde çalışılması ile hastalara ekonomik katkı ve zaman kazandırılması söz konusu olur.

Hastaların elde ettikleri sonuçları kendilerinin yanlış veya eksik yorumlamaları veya olası teknolojik yanılmalar; bizleri de yanlış yönlendirebilir. Bu ihtimalleri göz önüne aldığımızda henüz gelişmekte olan bu teknolojiye şimdilik temkinli yaklaşmak ve zaman içerisinde çalışmaların sayısındaki artışı değerlendirmekte fayda olduğunu düşünüyorum” dedi.

 

Fertijin