Sosyal Medya

Güncel Teknoloji

Çin’in uzay aracı Tianwen-1 Mars’a indi!

Çin, ABD rekabeti Mars'a taşında! Nasa'dan sonra Mars'ta da bu rekabeti görebiliyoruz. Çin'in Tianwen-1 görevi - uzay sondası aracı Mars'a başarıyla indiği bildirildi.

Çin’in uzay aracı Tianwen-1 Mars’a indi!

Çin, ABD rekabeti Mars’a taşında! Nasa’dan sonra Mars’ta da bu rekabeti görebiliyoruz. Çin’in Tianwen-1 görevi – uzay sondası aracı Mars’a başarıyla indiği bildirildi.

Başarılı inişin ardından Çin’in gezegenin yüzeyi hakkında daha fazla bilgi elde etmesi bekleniyor.

Çin’in ayın karanlık yüzeyinde kendi uzay görevleri ve araçları ile araştırmalar yaptığını duymuştuk. Şimdi bu uzay rekabetinin Mars’a taşındığını görüyoruz.

Bildiğimiz gibi geçen yaz Çin Ulusal Uzay İdaresi Mars’a ulaşmak için Tianwen-1 görevini başlattı ve bugün ülkenin Xinhua ve CGTN gibi haber ajansları bu uzay sondası aracın başarıyla iniş gerçekleştirdiğini duyurdu.

Bu görevi oluşturan araçlar bir yörünge aracı, iniş aracı ve golf arabası büyüklüğünde bir gezginden oluşuyor. Zhurong olarak adlandırılan keşif aracı, artık gezegenin yüzeyine çıkmadan önce görüntüleme ve kendi kendine araştırmalar yapmaya başlayacak.

Daha öncede Nasa haricinde bir kaç ülke Mars’a araç indirmeyi denedi ancak başarılı olamamıştı. Bu başarılı iniş sonrası Nasa’dan ve Rusya’dan sonra bunu başaran üçüncü uzay ajansı CNSA oldu.

Çin devlet medyası, Çin’in Mars keşif aracı Zhurong’un Kızıl Gezegen’e Pekin saatiyle 07.18’de başarıyla iniş yaptığını söyledi. Zhurong keşif aracının, gezegenin kuzeyindeki geniş bir arazi olan Utopia Planitia’ya indiği, panellerinin açılmasının ve Dünya’ya sinyal gönderilmesinin 17 dakika sürdüğü ifade edildi.

Çin’in yörünge aracı gezegeni çevrelemeye devam ediyor ve uzay aracı / gezginden eve sinyalleri iletmeye devam ediyor.