Sosyal Medya

Donanım

Dell’in modüler dizüstü bilgisayar konsepti saniyeler içinde demonte edilebilir

Ancak PC devi, modüler teknolojiyi kalıcı hale getirebilir mi? Dell'in kablo veya vida gerektirmeyen en son Concept Luna dizüstü bilgisayarı aslında modüler teknolojinin geleceği konusunda oldukça ikna edici.

Dell’in modüler dizüstü bilgisayar konsepti saniyeler içinde demonte edilebilir

Ancak PC devi, modüler teknolojiyi kalıcı hale getirebilir mi?

Dell’in kablo veya vida gerektirmeyen en son Concept Luna dizüstü bilgisayarı aslında modüler teknolojinin geleceği konusunda oldukça ikna edici.

Concept Luna, yalnızca bir basit birleştirici aracı kullanarak yaklaşık 30 saniyede parçalarına ayırabileceğiniz bir dizüstü bilgisayar olarak karşımıza çıkıyor. Tamamen modüler olduğu için tüm klavyeyi, işlemciyi veya ekranı değiştirmekten veya parçalarına rahatlıkla ayırmaktan bahsediyoruz.

Hatırlarsanız geçtiğimiz yıl Dell, yükseltilmesi ve geri dönüştürülmesi daha kolay bileşenler kullanarak daha az vidayla sürdürülebilir bir dizüstü bilgisayar yapma girişimi olan Concept Luna ile bir çok tüketicinin ve bu konuyu takip edenlerin ilgisini çekmişti.

Bu yıl ise Dell, bu konsepti daha da ileriye götürüyor. Dell’in en yeni Luna cihazı, yaklaşık 30 saniyede tamamen demonte edilebilir. Sizi endişelendirecek herhangi bir kablo bağlantısı veya vida ortalarda yok…

Merak edilen soru, Dell bu büyüyü nasıl başarabiliyor? Bileşenleri bir karışıklık olmadan nasıl tasarladı. Bir pazarlama aldatmacası gibi de durmuyor.

Yukarıdaki videoda görebileceğiniz gibi, Dell temsilcisinin bir Luna cihazını ustaca parçalarına ayırması kesinlikle fazla çaba gerektirmiyor. Bir iğne aracıyla klavyenin kilidini açtıktan sonra iki hoparlör ünitesini, pili, bir CPU fanını ve ince bir anakartı rahatlıkla çıkarıyor. Dizüstü bilgisayarın orta çerçevesinin kilidini açtıktan sonra ekranı çıkarmak ise bunların yanında çocuk oyuncağı gibi kalıyor. Videoyu izlemediyseniz kesinlikle izlemenizi tavsiye ediyorum.

Her şey bir araya getirildiğinde, yeni Concept Luna, Dell’in 13 inçlik dizüstü bilgisayarlarından birine yani bana göre XPS’ten çok Latitude’ye benziyor.

Bu haliyle baktığınızda altta bir tasarım devriminden pek haberiniz olmuyor. Dell’in sürdürülebilirlik çabası bu modelde gerçekten daha net görünüyor. Önceki konsept hala biraz teknik manevra gerektiriyor olsa da, genel bir kullanıcının bunun gibi tamamen modüler bir dizüstü bilgisayarın kaputunun altına girmesi çok fazla zaman almayacaktır. Bir SIM kartı çıkarmak aslında bakarsanız bundan kadar zor.

Yeni Luna dizüstü bilgisayarda ayrıca daha güçlü işlemcileri barındırmasına olanak tanıyan bir CPU fanı içinde yer var. Bu tasarım becerisini Luna’yı geliştirirken bir mikro fabrikayla çalışmış olmalarından kaynaklanmış olabilir. Bu mikro fabrika Dell’in Luna cihazlarını birleştirme ve parçalama çilesini otomatikleştirmesine olanak sağlamış.

Dell Technologies İstemci Çözümleri Grubu CTO’su Glen Robson konu ile ilgili olarak bir blog yazısında,

“Luna’nın sürdürülebilir tasarımını akıllı telemetri ve robotik otomasyonla birleştirerek, sektörde sismik bir değişimi tetikleme ve ölçekte döngüsellik sağlama potansiyeline sahip bir şey yarattık”

“Tek bir sürdürülebilir cihaz bir şeydir, ancak asıl fırsat, her yıl satılan milyonlarca teknolojik cihaz üzerindeki potansiyel etki ve bu cihazlardaki malzemelerin gelecekte yeniden kullanım, yenileme veya geri dönüşüm için optimize edilmesidir” dedi.

Yakın dönemde bu şekilde bir ürün görebilir miyiz? bundan pek emin değilim ancak Dell’in sürdürülebilirlik çabasının bir sonraki modellerde ve tasarımlarda çok daha fazla meyvelerini göstereceğinden eminim. Şirket ayrıca, ambalaj atıklarını önemli ölçüde azaltarak veya bazı PC kasaları için geri dönüştürülmüş malzemeleri keşfederek, sürdürülebilirlik girişimlerini çeşitli başka yollarla da zorluyor.