Sosyal Medya

Eğitim

DGS Nasıl Çalışılır? DGS Puan Hesaplaması Nasıl Yapılır?

DGS Nasıl Çalışılır? DGS Puan Hesaplaması Nasıl Yapılır? DGS Sınavı'na Kaç Ay Çalışmak Yeterli Olur? DGS'ye Çalışırken Dikkat Edilmesi Gereken Unsurlar Nelerdir?

DGS Nasıl Çalışılır?

DGS sınavının açılımı ”Dikey Geçiş Sınavı”dır. Meslek yüksekokulları ile açık öğretim bölümlerinin ön lisans programlarından herhangi birinden mezun olmuş olan başarılı öğrencilerin lisans eğitimine geçiş yapabilmeleri için girmiş oldukları, toplamda 100 sorudan ve 135 dakikadan oluşan çoktan seçmeli sınava verilen isimdir.

 

DGS Neyi Hedefler?

 

Adayların sayısal ve sözel muhakeme yeteneklerini ölçmeyi amaçlayan DGS, 50 matematik 50 Türkçe olmak üzere toplam 100 sorudan oluşur.

 

DGS Sınavı’na Girmeye Karar Verdikten Sonra Yapılması Gerekenler

 

DGS sınavına girmeye kesin karar veren adayların ilk atması gereken adım girecekleri sınav hakkında detaylı bilgiler edinmek olmalıdır. Sınava girmeden önce adayların yine ÖSYM sitesinde yayımlanan Dikey Geçiş Sınavı Kılavuzu’nu iyice okuması gerekmektedir. Bu sınav hakkında yeterli bilgileri edindikten sonra adaylar bu sınav için bir amaç ve hedef belirlemelidir.

Her DGS adayı kendisi için uygun, amaçları için uygun olan bir çalışma programı hazırlamalıdır. DGS’ye sağlıklı bir hazırlık yapabilmek adına daha önce DGS sınavında çıkmış olan sorulara ve dgs konuları olmak üzere tek tek her bir detaya bakmak adaylar açısından önem arz eder.

 

DGS Sınavı’na Kaç Ay Çalışmak Yeterli Olur?

 

DGS’ye kaç ay gibi bir süre çalışılması gerektiği kişiden kişiye ve çalışma şekline göre değişiklik gösterir. Sınava daha önce girmiş olan adayların yeniden DGS’ye hazırlanma süreci konu tekrarlarının üzerinden geçilerek yapılabilirken; hiç bu sınava girmemiş olan adayların en baştan konuları çalışmaları gerekir.

Günde kaç konu çalışıldığı ve ne kadar tekrar yapılarak test çözüldüğü de bu kriterleri değiştirebilmektedir. Yaşam koşulları neticesinde uzun vakitler ders çalışmaya elverişli adaylar daha kısa sürede DGS’ye hazırlanırken, çalışma süresi daha az olan adayların DGS’ye çalışma süreleri uzamaktadır.

 

DGS Çıkmış Sorular Hakkında

 

DGS’ye hazırlanan bir aday çalışırken çıkmış soruları çözmelidir. Uzmanlar bu konuda DGS’de daha önce çıkan soruları adayların çözmeleri konusunda hemfikirdir. Çıkmış sorular bu süreçte adaylara DGS sınavı için bir rehberlik oluştururken, soru tekniklerini de adayların öğrenmesinde önemli bir detaydır.

 

DGS’ye Çalışırken Dikkat Edilmesi Gereken Unsurlar Nelerdir?

 

DGS sınavına girmeye karar veren aday öğrenciler çalışmalarında şunlara dikkat etmelidir;

  • Yapılacak olan planlamaya bağlı olarak adaylar kendisine gerçekçi ve uygun bir hedef koymalıdır.
  • Dikey Geçiş Sınavı’na çalışan adayların sınav sırasında kendilerini eksik gördükleri konulara öncelikle ağırlık vermeleri gereklidir.
  • Dikey Geçiş Sınavı’na hazırlık döneminde uyku düzenine oldukça dikkat edilmelidir.
  • Adaylar planlama, kararlılık ve disiplinli olmaya ekstra özen göstermelidir.
  • Çok uzun saatler ara vermeden sürekli konsantrasyon kaybı ile yapılan çalışmalar ilerleyen dönemlerde adayların çalışma verimini düşüreceğinden az saatler içerisinde etkili çalışmak önemlidir.
  • Adaylar sınava gireceği süreye kadar yeterli miktarda konu tekrarı ve soru çözümü yapmalıdır.
  • Hazırlık aşamasında çözülecek olan soruların Dikey Geçiş Sınavlarındaki sorularla paralel düzeyde sorular olması gerekir.
  • DGS’nin gerçekleşmesine 2-3 ay gibi bir süre kalması ile birlikte deneme çözümlemelerine ağırlık verilmelidir.

Bu adımlar takip edilerek DGS’ye çalışılması adayların sınavdan istedikleri verimi alabilmelerine yardımcı olacaktır.

 

DGS Puan Hesaplaması Nasıl Yapılır?

 

ÖSYM’nin kılavuzunda yer alan dgs puan hesaplama işlemi şöyle gerçekleşir;

  • Yetenek testlerinin sayısal ve sözel bölümleri için adayların test içerisindeki sorulara verdiği doğru ve yanlış cevaplar ayrı ayrı olacak şekilde toplanarak doğru cevap sayısı içerisinden yanlış cevapların çıkarılması ile birlikte ham puanlar elde edilecektir.
  • Adayların sınavda hem sayısal hem de sözel bölümlerden aldıkları ham puanların ortalaması ve standart sapmaları yine ayrı şekilde hesaplanarak ortalaması 50 standart sapması 10 olacak şekilde standart puanlara dönüştürülür.

Adayların puanları Sayısal Standart Puan ve Sözel Standart Puan olmak üzere hesaplanır.