Sosyal Medya

Otomobil

Dijital Anahtar – DIGITAL Key, Arabanızın Kilidini Telefonlar Açacak

Dijital Anahtar - DIGITAL Key, Arabanızın Kilidini Telefonlar Açacak. Apple, LG ve Samsung'un yanında BMW, Hyundai ve Volkswagen gibi büyük otomobil markalarının oluşturduğu konsorsiyum yeni bir DIJITAL ANAHTAR Standardı Ortaya Koyuyor.

 

Araçların Kilidini Açmak için Telefon Kullanılması Belli Bir Standarda Bağlanıyor

Dijital Anahtar yani Digital KEY Standardı; Otomobil Üreticileri ile Telefon Üreticileri Bu Konuda Anlaştı. Digital Key – Dijital Anahtar Standardı Otomobillerin Kilidini Açmak için Yeni Bir Standart Olarak Karşımıza Geliyor.

Apple, LG, Samsung ve büyük otomobil üreticileri imzaladığı yeni standart geliyor. Bildiğiniz gibi akıllı telefonlarınızı doğru araca sahipseniz bir araba anahtarı olarak kullanmanız mümkün. Bunu en güzel Tesla Model 3 sahipleri bilir mesela.

Ancak bu akıllı telefonları olduğundan daha akıllı ve fonksiyonel hale getirme çabalarının aksine bu iş için belirlenmiş bir standart henüz ortaya konmamıştı. Haliye bu durum bu özelliğin benimsenmesini zorlaştırmıştı. Hangi model aracı hangi marka akıllı telefon destekleyeceği, ne telefon üreticileri ne de otomobil üreticileri tarafından garanti edilmiyordu.

Görünen o ki yakında bu durum sona eriyor. Otomobil Üreticileri ve Telefon üreticileri bir araya gelip bu işi bir standarda bağlamak üzere.

Büyük akıllı telefon ve otomotiv devlerinin oluşturduğu Car Connectivity Consortium’un paylaştığı bir belgede Digital KEY 1.0 (PDFAracınızın kilidini açabilen, motoru çalıştıran ve hatta diğer sürücülerle erişimi paylaşabilen bir sanal anahtar standardından bahsediyor.

Şaşırtıcı olmayan bir şekilde, teknoloji, güvenliğe her şeyden çok odaklanıyor. Aracınızın üreticisi, dijital anahtarı telefonunuza göndermek için var olan güvenilir bir sistem kullanıyor ve bu da arabanıza erişim izni vermek için yakın mesafeli NFC kullanıyor.

Arabanızı evinizin içinden açamazsınız, ama telefonunuzla; aynı zamanda hırsızların aracınızın kilidini açmaya çalışırken telefonunuzla fiziksel olarak orada var olmaya zorlayabilirsiniz.

Dijital Anahtar – DIGITAL Key, Arabanızın Kilidini Telefonlar Nasıl Açacak?

Şirketlerin bu yeni Dijital Anahtar – DIGITAL KEY standardını hayata geçirmeleri biraz zaman alabilir; bu yüzden cebinizde ve elinizde tuttuğunuz anahtarların işi henüz bitmiş sayılmaz.

Ancak konsorsiyumun üyelerini dikkate aldığımızda Dijital Anahtar – DIGITAL KEY standardının hemen hemen her yerde kullanılabileceğinin sinyallerini bize veriyor. Apple, LG ve Samsung, grubun telefon markaları arasında yer alırken, BMW, Hyundai ve Volkswagen grubu gibi otomobil markaları da bu gemide. Ayrıca, 2019’un ilk çeyreğinde otomobiller ve mobil cihazlar arasında daha fazla birlikte; çalışabilirlik vaat edecek bir sürüm 2.0 spesifikasyonu da var.

Standart her zamanki anahtarlarını unutmaya eğilimli olanlar için kolaylık vaat ediyor, ancak gelecekteki otomobiller için de gerekli olabilir.

Lynk & Co gibi markalar, otomobilinizin dışarıda durması yerine  veya arabanızı istediğinizde komşularınıza kiralanması gibi bir özellik üzerinde – yani bir  araba paylaşımı sunma gibi girişimleri var. Bu sistem için Digital KEY mantıklı olabilir.