TeknoTalk

Yurt Dışından Alınan 10 Dolarlık Kulaklık için Neden 100 TL Vergi İstendi!

AliExpress’ten 10 Dolarlık Kulaklık için 100 TL Vergi istendi!

Yurtdışından kulaklık almak, başka bir deyişle bir kaç dolar daha ucuza Aliexpress’ten kulaklık almayı düşünenlerden biriyseniz yalnız değilsiniz… Ancak bir kaç dolar ucuza alayım derken ödediğiniz ücretten de olma ihtimaliniz var, en azından bluetooth kulaklık gibi ürünleri yurtdışından almak şu günlerde riskli görünüyor…

Özellikle Apple’ın 2. nesil Airpods fiyatlarının bir anda 1599 TL’ye yükseltmesinden sonra zaten yaygın olarak kullanılan Supercopy dedikleri ve ona benzer Çin malı veya Çin’den resmi yollarla ithal edilmiş – resmi ithal TWS kulaklıklara olan talep giderek arttı.

“Açıkçası en düşük 850 TL olarak gördüğüm Apple AirPods’ların bir anda 1599TL’ye, indirimli halleriyle bile 1300TL’ye fırlaması gerçekten içimi acıtmaya yetti…”

Yinede önümüzdeki şu günlerde ise 11.11 indirimlerinin zamanı ve AliExpress üzerinde AirPods’un orginalleri 700 TL ile 850 TL bandında… Oradan sipariş edeyim her halükarda Türkiye fiyatından daha uyguna gelir diye düşünmüş olabilirsiniz ancak durum aslında öyle değil… Nasıl mı?

Kendisine teşekkür etmek lazım, İzmirli bir Reddit kullanıcısının açtığı bilgilendirme yazısında şunları belirtilmiş;

“AliExpress’ten 10 dolar değerinde aldığım kulaklık bugün elime ulaştı ve ~5₺’si gümrüğe sunum ücreti olmak üzere ~100 lira vergi istendi. UKİM’i arayıp sorduğumda artık yurtdışından gelen kulaklıklardan %40 vergi aldıklarını ve kutunun üzerinde yazan fiyatı değil, internetteki fiyatını (?) baz aldıklarını söylediler. Kutuyu tabii ki kabul etmedim, satıcıya durumu güzelce anlattım. Gelişmeleri yazarım.” demiş.

İşte bu nedenle özellikle yüksek fiyatlı bir Bluetooth kulaklık alacakların bu ihtimali göz önünde bulundurmasını tavsiye ederim…

Dostumuz yazdığı mesajda iki önemli durum var.

Bir, Bizler özellikle Ali Express’ten verdiğimiz siparişlerde 5 tl gümrük ile Posta ücreti 15TL ile birlikte her sipariş için 20TL gibi bir ücreti ödemeye alıştık ama görünen o ki; Bluetooh gibi ürünlerde gümrük vergisi yüzde 40 çıkarılmış.

İki, Bir de ucuza aldığınız kulaklığın paketin üzerindeki fiyatı üzerinde değilde; internet fiyatları üzerinden bir yüzde 40 vergi hesaplaması yapılmıyor olması ikinci sıkıntı…

Son cümle tavsiyem odur ki, AliExpress veya benzeri yurtdışı alışverişlerinizde özellikle bu ürünlerdeki vergiye dikkat edin, gözden kaçırmış olabilirsiniz…

Peki Bu yüzde 40’lık Vergi Nasıl Oluşuyor?

15 Mayıs 2019 tarihinde yayınlanarak 30 Mayıs 2019 tarihinde resmi olarak yürürlüğe giren yönetmeliğe göre belirli ürün gruplarında bulunan ürünlerin yurtdışından ülkemize giriş yapması durumunda %20 oranında bir ÖTV ödenmesi gerekiyor.

Bu noktada da ödenecek toplam ücreti bir anca %40 seviyesine ulaşmış oluyor.

Gümrük Sunum Ücreti + Gümrük Vergisi Nedir?

Alışverişlerinize Gümrük Vergilerine Ek %20 ÖTV Eklenebilir

Rakam 1.500 Euro Üstünde İse Birde KDV Ekleniyor

AliExpress vergi hesaplama nasıl yapılır?

Kullanıcıların AliExpress vergi hesaplama işlemi yapmadan önce bilmesi gereken bazı rakamlar var. AliExpress’ten alınan ürünlerin pek çoğu Çin üzerinden geldiği için ürün bedeline %20 gümrük vergisi ekleniyor. Bu orana %20 Özel Tüketim Vergisi ekleniyor. Ardından, şu an için 8 TL olan Gümrük Sunum Ücreti ve şu an için 0,70 TL olan Damga Vergisi ekleniyor.

Gümrük vergisi ya da Özel Tüketim Vergisi’ni en düşük oranda hesaplayacağınız bir alışverişte, örneğin 1 Euro değerinde bir üründe bile ürün bedelinden ayrı olarak ödeyeceğiniz tutar, Gümrük Sunum Ücreti ve Damga Vergisi nedeniyle, minimum 8,70 TL oluyor.

1500 Euro ve üzeri alışverişlerde bu hesaba bir de %18 oranında Katma Değer Vergisi ekleniyor. Ayrıca unutmayın, buradaki vergi oranları 30 kilogram ve altında bulunan ürünler için geçerli. Eğer satın aldığınız ürün 30 kilogramın üzerindeyse gümrük vergisi oranı %48 olarak hesaplanıyor. Bu standart bir durum olmadığı için yapacağımız hesaplama 30 kilogram ve altı ürünler için geçerli olacaktır.

1500 Euro üzeri ürünler için AliExpress vergi hesaplama:

Exit mobile version