Sosyal Medya

Donanım

Dizüstü bilgisayarlar gelecekte daha kolay tamir edilecek!

Derin döngülü bir başka deyişle daha uzun şarj ömürlü bir pil, biyo-tabanlı devreler ve 10 kat daha az vida kullanılan Dell'in Concept Luna'sı dizüstü bilgisayarların gelecekte nasıl olabileceğine dair bize önemli fikirler veriyor.

Dell’in Concept Luna’sı, gelecekteki dizüstü bilgisayarların onarılmasının ve geri dönüştürülmesinin nasıl daha kolay olabileceğini gösteriyor

Derin döngülü bir başka deyişle daha uzun şarj ömürlü bir pil, biyo-tabanlı devreler ve 10 kat daha az vida kullanılan Dell’in Concept Luna’sı dizüstü bilgisayarların gelecekte nasıl olabileceğine dair bize önemli fikirler veriyor.

Dell, Intel ile ortaklaşa çalışarak geleceğin bilgisayarlarının onarılmasını, yeniden kullanılmasını ve geri dönüştürülmesini kolaylaştırmak amacıyla Concept Luna adlı yeni bir dizüstü bilgisayar yarattı. Dell, tüm tasarım fikirlerini birleştirirse, mevcut dizüstü bilgisayar modellerine kıyasla bilgisayarın karbon ayak izini yüzde 50’ye kadar azaltabileceğini söyledi.

Concept Luna’nın önemli bir özelliği, yeniden tasarlanmış bileşenler ve yeni, daha verimli bir düzendir. Başlangıç ​​olarak, anakart yalnızca 5.580 milimetre karede yüzde 75 daha küçük ve yüzde 20 daha düşük bileşen sayısına sahip.  Bu tasarımda Anakartı daha büyük bir soğutma alanına maruz bırakmak için üst kapağa yakın olacak şekilde her şey yeniden düzenlenmiş… Ayrıca, tabandaki pil şarj ünitesinden ayrılarak, fan ihtiyacını ortadan kaldırabilecek daha iyi pasif soğutma sağlanıyor.

Ekstra verimlilikler ayrıca güç gereksinimlerini de azaltıyor. Tasarımcılar derin döngülü hücrelere sahip daha küçük bir pil kullanmaları bir anlamda bunu sağlıyor.

Dell, “Uzun yıllar boyunca korunabilen uzun şarj ömrü sayesinde, hizmet verdiği ilk ürün ömrünün ötesinde yenileme ve yeniden kullanımı artırıyor” diyor.

Geri Dönüşüm!

Dell tasarımcıları, tasarımı güç açısından daha verimli hale getirmenin yanı sıra, geri dönüşümü daha kolay olan daha az enerji yoğun malzemeler kullandı. Örneğin alüminyum gövde, hidro güç ve daha verimli damgalı bir yapı kullanılarak işlendi. Dell ayrıca vida sayısını on kat azalttı, “iç bileşenlere erişmek için yalnızca dört vida sökmek yeterli”… Elbette bu sadece malzeme sayısını azaltmakla kalmaz, onarım süresini de (temel bileşenleri sökmek, onarmak ve yeniden monte etmek için) yaklaşık 1,5 saat azaltıyor.

Tüm bu güzelliklere rağmen, Concept Luna, ilk yeşil dizüstü bilgisayar konseptinden çok uzak sayılır. Zira Örneğin, Framework, yakın zamanda, çıkarılabilir bağlantı noktaları ve etiketlenmiş bileşenler gibi özellikleri olan, onarımı kolay bir dizüstü bilgisayarı gösterdi, böylece onu kendiniz onarabilirsiniz.

Dell açısından, Tamiri kolay, daha fazla geri dönüştürülebilir PC’lerin yolunu gösteren bir konsept yaratmak, PC endüstrisinde plastik atıkları ve kirliliği azaltmaya yönelik sağlam bir adım anlamına geliyor.