Sosyal Medya

Ne? Nasıl yapılır?

Domain Nedir? Domain Sorgulama Nasıl Yapılır?

Domain internet sitelerinin bulunmasını ve tanınmasını sağlayan, adresi ve adıdır. Türkçede alan adı olarak tanımlanır. Web sitelerine erişim sağlayan adresleri, internet dilinde Ip numaraları ile gösterilir. Kullanıcıların, ıp numaralarını akıllarında tutması ve hatırlaması mümkün olmayacağı için alan adlarına ihtiyaç duyulmuştur.

Domain Nedir? Domain Sorgulama Nasıl Yapılır?

Domain internet sitelerinin bulunmasını ve tanınmasını sağlayan, adresi ve adıdır. Türkçede alan adı olarak tanımlanır. Web sitelerine erişim sağlayan adresleri, internet dilinde Ip numaraları ile gösterilir. Kullanıcıların, ıp numaralarını akıllarında tutması ve hatırlaması mümkün olmayacağı için alan adlarına ihtiyaç duyulmuştur.

İnsanlar, erişim yapmak istedikleri web siteleri için arama motorlarına, alan adını ya da içerikle ilgili anahtar kelimeleri yazıyor. Arama motoru algoritmaları, web sitelerini alan adlarına göre indeksleme yapıyor ve yapılan arama işlemlerinde ziyaretçi karşısına çıkartıyor.

Domain Sorgulama Nasıl Yapılır?

Web sitesi için domain almak isteyenler, seçtikleri alan adının başkaları tarafından kullanılıp kullanılmadığını kontrol etmek için sorgulama işlemleri yapmalıdır. Her alan adı, bir web sitesine verilir ve tescil işlemleri ile belirli süreliğine kiralanır. Domain sorgulama işlemi, hizmet alınan site üzerinde yer alan sorgulama ekranı üzerinden yapılabiliyor. Alan adı yazılır ve sorgula butonuna tıklanarak, boşta olup olmadığı hemen öğrenilir. Sorgulama işlemi sonrası müsait olan alan adları için hemen tescil işlemleri başlatılabilir.

Domain Tescili Nasıl Yapılır?

Domain sorgulamasından sonra başkalarının almaması için kayıt tescil işlemleri yapılır. Alan adı tescili, en az bir yıllığına alan adını kullanma hakkının kiralanması olarak isimlendirilebiliyor. Web sitesi sahipleri, alan adı tescil işlemlerini en az bir yıl olacak şekilde uzun süreli olarak yapabiliyor. Alan adı tescil süresi dolduğunda, kullanmaya devam edebilmek için kayıt yenileme işlemlerinin yapılması gerekiyor.

Seçilen alan adı tescil işlemlerini, turkticaret.net üzerinden yapabiliyorsunuz. Kiralama süresini belirliyor ve ücret ödemesini yaparak, kendi adınıza tescil edilmesini sağlayabiliyorsunuz. Alan adı sorgulama işlemi yapmadan tescil işlemlerini yapamazsınız. Başkaları tarafından kullanılan alan adları, kiralama ve askıda bekleme süresi dolduktan sonra tescil ettirilebiliyor. Alan adı tescili yaparken, sunucu platformu seçimini de yapmanız gerekiyor.

Domain Seçiminde Püf Noktalar Nelerdir?

Domain seçiminde bazı detaylara dikkat etmek önemlidir. İnternet dünyasındaki isminiz olacak olan alan adını seçerken, markanıza ve kurumsal kimliğinize göre seçim yapmalısınız.

Domain al işlemlerine başladığınızda şu püf noktalara dikkat etmelisiniz:

  • Telaffuzu ve okunuşu kolay olmalı,
  • Kısa ve akılda kalıcı olmalı,
  • Web sitesi içeriğine ve sektöre uygun olmalı,
  • Rakam ya da özel karakterler kullanılmamalı,
  • Marka ya da içeriğe uygun anahtar kelime olmalı,
  • Farklı site alan adları ile benzerlik taşımamalı,

Bunlara dikkat edenler, web siteleri için en uygun alan adını belirleyecek ve kolay işlem adımları ile kendi adlarına tescil kayıtlarını yapabilecektir.

Domainin İşletmeler İçin Önemi Nedir?

Günümüzde kişiler ve şirketler internet dünyasında yer alarak, uluslararası piyasalarda tanınmak istiyor. Domain almak, işletmeler için kurumsal kimliğin oluşması, markalaşma ve sektörde büyüme açısından önemlidir. Hedef kitleye ulaşmak ve ulaştığınız kitlelerin web sitenizi ziyaret edebilmesi için alan adının akılda kalıcı bir şekilde belirlenmiş olması gerekiyor. Domain satın al yapılırken, sektör, marka, hizmet ve ürün türleri göz önünde bulundurulmalıdır. İnternet sitenizin alan adı, sizin internet dünyasındaki kimliğiniz olacaktır. Tüm müşterileriniz, sizi alan adı üzerinden tanıyacak ve erişim yapmaya çalışacaktır.

Domain Parking Nedir?

Domain parking, adınıza tescil ettirmiş olduğunuz alan adı erişimlerinde, yeni hazırlamaya çalıştığınız web sitesi için ziyaretçilere, içerik hazırlanıyor bildiriminin gösterilmesini sağlayan sistemdir. Web sitesi sahiplerine ücretsiz sunulan bir hizmettir ve yayına hazır olmayan web siteleri için alan adının kullanılabilir olduğunu ve site adına tescil edildiğini gösterir.

Domain Fiyatları

İnternet dünyasında yer alırken faydalanacağınız hizmetler için belirli ücretler ödemek zorunda kalıyorsunuz. Domain fiyatları seçilen uzantılara, kiralama, yenileme ve transfer hizmet türlerine göre değişiyor. Alan adı uzantıları da fiyat değişkenliklerine neden olan etkenlerden birisidir. Domain için yapılan sorgulamalarda, uzantılara göre en uygun fiyatları öğrenilebiliyor. Alan adı uzantıları, .com, .net, .org gibi çok farklı seçeneklerden oluşuyor. Fiyatların belirlenmesinde, sektörlere göre belirlenen uzantıların kullanılması her zaman önem taşıyor.

Domain Adresi Nasıl Bulunur?

Domain adresini, sorgulama işlemleri ya da dns yayma denetleyicisi uygulaması ile bulabilirsiniz.

Ip Ve Domain Nedir?

Ip (Internet Protocol), internet üzerinde tanımlı olmayı sağlayan sayı dizisidir. Domain web sitesinin adıdır ve kullanıcılara, ıp numarası yerine gösterilir. Ziyaretçiler Ip numarasını hatırlamakta zorlanacağı için onun yerine alan adı kullanılır.

Sonuç

Web sitesi kurulumu yapmaya karar verdiğinizde, ilk yapacağınız işlemlerin başında domain ve hosting belirleme işlemleridir. Alan adı olarak tanımlanan domainler, web sitelerinin kimliğidir ve kitleler, alan adı üzerinden web sitesine erişim yapar. Türkiye’de farklı sektörlerdeki işletmeler, web sitelerini hazırlarken, turkticaret.net üzerinden alan adı sorgulama ve tescil işlemlerini yapabiliyor.

İnternet dünyasında tanınmanızı sağlayacak olan alan adını nasıl seçeceğiniz, tescil kayıt işlemleri ve dikkat etmeniz gereken tüm hususlarla ilgili detaylı bilgi alabiliyorsunuz. Doğru seçim yapmak ve internette daha iyi tanınabilmek için sorgulama işlemlerini nasıl yapabileceğinizi de öğrenebiliyorsunuz. Hem işletmeler hem de kişisel web siteleri için alan adı ve sunucu hizmetleri seçimleri önemlidir.

Alan adını seçerken, sektöre uygun uzantı seçimi de büyük önem taşıyor. İşletmeler, marka bilinirliğini artırmak, geniş kitlelere ulaşmak, firma imajını güçlendirmek ve geniş kitlelere ulaşabilmek için akılda kalıcı, etkili alan adına ihtiyaç duyuyor. Sunulan hizmetlerle, yeni kayıt, transfer ya da alan adı tescil yenileme işlemleri ile ilgili destek hizmetleri sunuluyor.