Sosyal Medya

Ne? Nasıl yapılır?

Domain Nedir, Nasıl Tescil Edilir?

Domain Ne İşe Yarar? Domain Nasıl Tescil Edilir? Domain nedir sorusu ile başlamak gerekir ise, diğer adı ile alan adı olan domain, web sitelerin online dünyada bulunabilmesini sağlayan, fiziksel ad veya adrestir.

Domain Nedir, Nasıl Tescil Edilir?

Domain nedir sorusu ile başlamak gerekir ise, diğer adı ile alan adı olan domain, web sitelerin online dünyada bulunabilmesini sağlayan, fiziksel ad veya adrestir. Örnek vermek gerekir ise, gerçek dünyada nasıl ki bir konumun, adresi ve koordinatları bulunmakta ise web sitelerinde kendilerine özgü adresleri bulunmaktadır. Bu koordinatlar, IP adresi olarak adlandırılmaktadır. IP adresinin açılımı Internet Protocol’dur.

Domain Ne İşe Yarar?

IP numaraları hatırlanması zor sayılardan oluşmaktadır. IP numaraları herkes tarafından hatırlanabilir adreslere çevirilmesi ile web siteleri, domainler ile adlandırılmaktadır. Örneğin, turkticaret.net alan adının IP’si 31.186.27.20 şeklinde numaralandırılmakta iken tarayıcıya TURKTICARET.Net yazarak web sitesine basit bir şekilde uluşabilirler. Alan adları sayesinde; arama çubuğuna domaini yazdığımızda internet siteleri kolay bir şekilde ulaşılabilir oldular.

Domain Nasıl Tescil Edilir?

Domain uzantıları, gTLD ve ccTLD olmak üzere genel olarak 2 kategoriye ayrılmaktadır. gTLD domain uzantıları; .com, .net, .info gibi tüm intenet kullanıcılarının alabildiği genel alan adlarıdır. Dünya’da en fazla kullanılan alan adı .com uzantılı domainlerdir. Bahsedilen her uzantı türü farklı faaliyet alanlarını ifade etmek için kullanılır.  Örneğin .net uzantısı .network anlamına gelmektedir.  ccTLD alan adı uzantılı alanları, internet sitesinin hangi ülkeye ait olduğunu belirtir. Türkiye’de kullanılan ccTLD alan adı uzantısı .tr’dir.

Alan adı kayıtları ICANN akreditasyonu sahibi olan TURKTICARET.Net gibi registrar firmalar tarafından yapılırlar.  Firmanız adına ya da sahsınız adına alan adı tescili için yapmanız gereken ilk işlem whois sorgusu yapmaktır.  Domain sorgulama (https://www.turkticaret.net/domain-sorgulama) işlemi ile tescil yaptırmak istediğiniz alan adının tescil durumunu kontrol edebilirsiniz. Sorgulama sonucunda seçmiş olduğunuz alan adı boş ise ( daha önce tescil edilmediyse) tescil işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz. Domain tescil işlemlerinde; alan adı tescil süreleri 1 – 10 yıl arasında değişmektedir.

Domain araştırmaları yaparken Premium veya uygun ücretli alan adları ile karşılaşmanız mümkündür. Premium alan adları diğer adı ile Jenerik alan adı kısa, akılda kalıcı ve popüler alan adlarıdır. Uygun fiyatlı domain alma fırsatı için güvenilir ve sektörde yer edinmiş firmalar ile çalışmanız mümkün. Firmaların, mail bilgilendirme servislerine ve haber bültenlerine üye olarak veya firmaların web sitelerini ziyaret ederek indirimli hizmetleri ve kampanyaları takip edebilirsiniz.

Sektörde 22 yıllık hizmet veren ICANN akredite olan TURTICARET.Net’in bireysel ve kurumsal müşterilere özel olarak sunduğu fırsatları bu linkten inceleyebilirsiniz.