Sosyal Medya

Güncel Teknoloji

E-ticarette en çok sipariş alınan ülkeler belli oldu!

Türkiye’de e-ihracatta hem ciro hem de adet bazında yüzde 50’lik büyüme gerçekleşti. Geçen yıl e-ihracat hacmi 2 milyar 500 milyon doları aştı.

E-ticarette en çok sipariş alınan ülkeler KKTC, Almanya, Romanya, en çok ürün satılan ülkeler ise İngiltere, Malezya ve ABD

E-ticarette en çok sipariş alınan ülkeler belli oldu!

Türkiye’de e-ihracatta hem ciro hem de adet bazında yüzde 50’lik büyüme gerçekleşti. Geçen yıl e-ihracat hacmi 2 milyar 500 milyon doları aştı. 15 bin işletmeye hizmet veren IdeaSoft CEO’su ve TOBB E-ticaret Meclis Üyesi Seyhun Özkara, en çok sipariş alınan ülkeler arasında KKTC, Almanya, Romanya, en çok ürün satılan ülkeler arasında İngiltere, Malezya ve ABD, en yüksek cirolu ülkelerin ise KKTC, Almanya, İsviçre olduğunu açıkladı.

Türkiye’de 2021 yılında e-ticaret hacmi %69 artarak 381,5 milyar TL olarak gerçekleşti. Sipariş adetleri ise yüzde 46 artarak 2 milyar 297 milyon adetten 3 milyar 347 milyon adede yükseldi. E-ticaretin genel ticarete oranı ise 2021 yılında %17,7.

Yurt dışına açılmak, ticaret yapan firmaların neredeyse tamamının en önemli hedefleri arasında olduğunu belirten IdeaSoft CEO’su ve TOBB E-ticaret Meclis Üyesi Seyhun Özkara,

E-ticaretin ardından e-ihracat uygulamaları da bu sene yüzde 100 civarında bir büyüme kaydedecek. 2021 yılında 500’e yakın yeni işletmenin ihracat yapmasını sağlayacak çözümler sunduk ve onları ihracat sürecine dahil ettik. 15 bin işletmeye hizmet veriyoruz. Verilerimize göre en çok sipariş alınan 10 ülke, KKTC, Almanya, Romanya, Fransa, ABD, İngiltere, İsviçre, İrlanda, İtalya ve Hollanda oldu. En çok ürün satılan 10 ülke ise;  KKTC, Almanya, İngiltere, Malezya, ABD, Fransa, Danimarka, Sırbistan, İrlanda ve İsviçre oldu.” dedi.

En yüksek cirolu 10 ülkeyi de KKTC, Almanya, İsviçre, Fransa, ABD, Fildişi Sahilleri, Danimarka, İngiltere ve Kuveyt olarak sıralayan Özkara, şöyle devam etti:

Online alışverişte şirketler, bu yıl e-ihracata da yoğunlaşmaya başladı. 2022 sonuna kadar rakamlar daha da büyüyecek. İşletmeler artık hızla dijitalleşmeye başlamalı ve ardından e-ihracata da geçmeli. Hızla dijitalleşmeyen bir işletmenin gelecekte var olması çok zor olacak. Metaverse üç boyutlu alışveriş ve daha birçok teknoloji hayatımıza girerken, işletmelerin mutlaka hızla dönüşmesi gerekir. İşletmelere “Tüm Türkiye’ye satış ve tüm dünyaya ihracat yapın” diyoruz. En çok ürün satılan 5 sektör ise; Kişisel Bakım & Kozmetik, Elektrik, Elektronik, Takı & Mücevherat, Tekstil.”