Sosyal Medya

Güncel Teknoloji

Elektrikli Araçların Geleceği Lityum Oksijen Teknolojisinde

Hem daha hafif hem daha güçlü. Elektrikli araçları çok daha hafif hale getirecek pil teknolojisi.

Lithium Air pillerine göre oldukça hafif yeni teknoloji elektrikli araçların kullanım mesafesini oldukça uzatacak.

Argonne Ulusal Laboratuvarı ve Pekin Üniversitesi işbirliği ile gerçekleştirilen çalışmalar neticesinde bilim adamları mevcut Lityum-air bataryaların dezavantajlı yanları bertaraf edilerek oldukça hafif ve daha uzun ömürlü kullanılacak yeni bir batarya geliştirildi.

Bu yeni tasarım tıpkı lityum-air bataryada olduğu gibi kimyasal reaksiyonu tetiklemek için havadaki oksijeni çekme prensibine dayanıyor. buradaki fark ise elde edilen oksijen içindeki nano parçacıklarının durumunun değiştirilmesi ile ilgili. Bu sayede enerji kaybı oldukça azalıyor (Yaklaşık 5 Kat daha az enerji tüketimi) ayrıca hacimdeki bu ani değişimler bataryanın kullanım ömrüne de doğrudan etken ediyor dolayısı ile kimyasal reaksiyon ile değişen hacim süresi azaldıkça ömür de bir o kadar artmış oluyor.

Lityum-Oksijen teknolojisi gerçek dünya koşullarında (Lityum-hava karbondioksit yada nem almaz) daha dostça ve doğal olarak aşırı şarja karşı korumalıdır. Sadece farklı bir reaksiyon ile çok daha fazla güç üretir.

Şu anda sadece laboratuvar ortamında olsa da bir yıl içerisinde prototip oluşturulması planı var. Pahalı malzemeler gerekmemesinden dolayı gerçekleşmesi oldukça gerçekçi duruyor.

Elektrikli araçların geleceği Lityum Oksijen teknolojisinde.

Nature, MIT News