Sosyal Medya

Güncel Teknoloji

eRoad, Dünyanın İlk Elektrikli Araç Şarj Edebilen Yolu İsveç’te Açılıyor

eRoad, Dünyanın İlk Elektrikli Araç Şarj Edebilen Yolu İsveç'te Açılıyor. eRoad, Elektrikli Araçlar için Özel Tasarlanmış Yola Ne Dersiniz? eRoadArlanda bunun dünyada ilk örneği.

Dünyanın ilk Elektrikli Araç Şarj Edebilen Yolu İşveç’te Açılıyor.

eRoad, Elektrikli Yol ! Elektrikli Araçlar için Özel Tasarlanmış Yola Ne Dersiniz? eRoadArlanda!

Tamamen elektrikli bir kamyon, 11 Nisan 2018’de Stockholm’ün kuzeyindeki Arlanda havaalanında yaklaşık iki kilometre uzunluğundaki türünün ilk örneklerinden biri olan elektrikli yolun ” eRoad ” üzerinde yol aldı.

Bu eRoadArlanda, mevcut ticari yolların elektriklenmesini sağlamak için sürdürülebilir ve uygun maliyetli bir çözümün ilk örneğidir. İsveçli bir inovasyon ürünü olan elektrikli yol eRoad, dünyada türünün ilk örneğidir ve araba kullanırken hem ticari hem de yolcu araçlarının yeniden şarj edilmesini sağlıyor.

Artık elektrikli aracınızı, İsveç’te sürdüğünüzde şarj edebilirsiniz, ancak sadece yaklaşık 2km (1,2 mil), eRoadArlanda’dan bahsediyorum tabi.

İsveç hükümeti tarafından desteklenen projede EV-Şarj eden caddelerin ülke çapında yaygınlaşması için test olarak kullanılmış elektrikli demiryolu olarak görebilirsiniz. Yol üzerindeki elektrik sisteminden faydalanmak için aracınıza resimde görebileceğiniz gibi istediğinizde yukarı çekebileceğiniz bir kol yerleştirilmiş olması gerekiyor.

Çarpışan Arabaların üste olan elektrik bağlantıları örneğinde olduğu gibi bunun aracın altında olan şeklini düşünün. Söz konusu denenen bu sistemde alttaki kol ray hizasından çıkınca otomatik olarak yukarı çekiliyor. Sistem tüketilen enerji miktarını bile hesaplayabilir ve uygun araç ve kullanıcı için bu ücretlendirilebilir bile.

Hem demiryolu hemde kol, iki yıl önce denemeye başlanmış olan havai kablo sistemine göre hem yollara hemde arabalara monte edilmesi daha kolay görünüyor.

Ancak söz konusu planda ülkenin 500 Bin kilometrelik tüm yolları elektriklendirmek yok Bunun yerine, projenin arkasındaki eRoadArlanda konsorsiyumunun baş yöneticisi The Guardian’a verdiği demeçte, hükümet otoyolları oluşturan 20.000 kilometrelik kısmına bu rayları kurmayı amaçlıyor.

ERoadArlanda CEO’su Hans Säll, “20.000 kilometrelik karayollarını elektriklendirirsek, bu yeterli olacak “ dedi.

İsveç’te iki otoyol arasındaki mesafe asla 45km’den daha fazla değildir ve elektrikli otomobiller yeniden şarj edilmeye gerek kalmadan o mesafeyi rahatlıkla gidebilirler. Bazıları 5.000 kilometrelik elektrikli demiryolunun bile  yeterli olacağını düşünüyor. ”

eRoad Elektrikli Tramvay İnşa Etmekten Daha Ucuz

The Guardian’a göre, elektrikli raylı sistemlerin kilometre başına 1 milyon avroya mal olması bekleniyor. Bu da kentin bir tramvay hattı inşa etmekten 50 kat daha ucuz olmasını sağlıyor.

The Guardian