Sosyal Medya

Güncel Teknoloji

Evde Covid 19 testi gelecekte akıllı telefonlarla daha uygun maliyetli olabilir!

SmaRT-LAMP sistemi, neredeyse bir PCR testi kadar doğru olmayı vaat ediyor.Omikron varyantı dünyanın pek çok yerinde olduğu gibi ABD'de de yayılmaya başladığından beri ülke de Covid 19 testi sıkıntısını yaşanmaya başladı...

Akıllı telefonunuz sayesinde evde COVID-19 testleri daha uygun maliyetli olabilir

SmaRT-LAMP sistemi, neredeyse bir PCR testi kadar doğru olmayı vaat ediyor.

Omikron varyantı dünyanın pek çok yerinde olduğu gibi ABD’de de yayılmaya başladığından beri ülke de Covid 19 testi sıkıntısını yaşanmaya başladı…

Özel kliniklerde uzun kuyruklar ve evde aşırı pahalı test kitleri arasında sıkışan birçok Amerikalı, COVID-19’a yakalanmadıklarından emin olmak için test yaptırma fikrinden anlaşılır bir şekilde vazgeçti.

Ancak bu test sorunu için çözüm yakın zamanda gelebilir.

Gizmodo tarafından tespit edilen yeni yayınlanan bir makalede, California Üniversitesi, Santa Barbara’dan araştırmacılar, nispeten modern bir telefona zaten erişiminiz varsa, yaklaşık 100 $ karşılığında kullanmaya başlayabileceğiniz bir sistemi detaylandırdılar. Dahası, erken sonuçların, süreçlerinin neredeyse bir PCR testi kadar doğru olduğunu gösterdiğini söylüyorlar.

Sistem, ekibin Bacticount uygulamasını telefonunuza indirmenin yanı sıra bir sıcak plaka ve LED ışıklı bir karton kutu kullanmayı içeriyor. Kendinizi test etmeniz gerektiğinde, yaklaşık 7 dolara mal olan bir test kitine tükürük örneği yerleştiriyorsunuz hepsi bu (Burundan almaya son).

Çözelti, tükürüğünüzdeki viral maddeye bağlandıkça parlak kırmızıya döner. Bacticount uygulaması daha sonra çözümün ne kadar hızlı kırmızıya döndüğüne bağlı olarak gerçek zamanlı bir analiz gerçekleştirir.

Elbette evde SmaRT-LAMP testini kullanmaya başlamadan önce yapılacak çok fazla iş var. Bu ilk çalışma, 50 semptomatik ve asemptomatik bireyi içeren küçük bir örneklem büyüklüğüne dayanmakta. Ayrıca, Bacticount uygulaması şimdiye kadar yalnızca Samsung Galaxy S9 ile çalışacak şekilde optimize edilmiş durumda…

Yine de sistem akıllı telefonlarında işin içinde olduğu Covid testleri için umut vaat ediyor.

Sistem, öncelikle yeterli kaynaklara erişimi olmayan yerlerde test yapılmasına yardımcı olmak için geliştirilmiş olsa da, projenin baş araştırmacısı Dr. Michael Mann Gizmodo’ya evde kullanım için uyarlanabileceğini söyledi. Ayrıca, yeni COVID-19 varyantlarını ve grip gibi diğer patojenleri tespit etmek için değiştirilebileceğini söyledi.