Sosyal Medya

Sosyal Medya

Facebook, Avustralya Hükümeti ile anlaşmaya vardı!

Facebook, Avustralya hükümeti ile bir anlaşmaya vardı ve önümüzdeki günlerde platformundaki haber bağlantılarını ve sayfalarını geri yükleyeceğini söyledi.

Facebook, Avustralya Hükümeti ile anlaşmaya vardı!

Facebook, Avustralya hükümeti ile bir anlaşmaya vardı ve önümüzdeki günlerde platformundaki haber bağlantılarını ve sayfalarını geri yükleyeceğini söyledi.

Facebook ile Avustralya hükümeti arasındaki inatlaşma görünen o ki anlaşmayla sonuçlandı. Bildiğiniz gibi yeni Avustralya yasalarına göre, haber içeriklerini görüntülemek için Facebook tarafından yayınlanan linkler üzerinden, haber kaynaklarına ödeme yapılması için ciddi baskı altında kalan Facebook; çaresi Avustralya haber kaynaklarını bloklamakta bulmuştu. Ancak bu yasak bir çok devlet kurumunu da etkilemişti.

Facebook tam olarak hangi adımları attığı konusunda ayrıntı vermezken, haber kodunda değişiklik yapma konusunda hükümetle anlaşmaya vardığını söyledi:

“Bir çok tartışmadan sonra, Avustralya hükümetinin platformumuzun yayıncılara sağladığı değeri onlardan aldığımız değere göre tanıyan ticari anlaşmalara izin verme konusundaki temel endişelerimizi gideren bir dizi değişiklik ve garantiyi kabul ettiğinden memnunuz.”

Ne olmuştu?

Geçen hafta Avustralya hükümeti, Facebook ve Google gibi platformları makalelerin bağlantılarını görüntülemek için haber sitelerine ödeme yapmaya zorlayan kodunda değişiklikler yapmaya zorladı.

Facebook, platformundan haber bağlantılarını tamamen yasaklamaya karar verirken, Google; haberler için ödeme yapmak üzere Nine Entertainment ve News Corp dahil olmak üzere birçok haber ağıyla bir anlaşma yaptı.

New York Times’a göre; değişiklikler iki aylık bir arabuluculuk dönemini içeriyor ve bu, taraflara Facebook’un kod altında çalışmak zorunda olmadığı anlamına gelebilecek medya anlaşmaları yapmaları için zaman verecek…

İlginç bir şekilde Facebook, ABD ve İngiltere’de olduğu gibi Avustralya’da kendi haber ürününü piyasaya sürmeyi planlıyor.

Bu karar neden önemli, zira dünyanın bir çok ülkesinde benzer taleplerin olacağını şimdiden söleyebiliriz. Hükümetler güçlü Google ve Facebook gibi platformları haber kaynaklarına ödeme yapmaya zorlayabilir.