Sosyal Medya

Güncel Teknoloji

Fintech Dünyası “Webrazzi Fintech 2023”te Buluştu

Türkiye’nin lider fintech konferansı Webrazzi Fintech 2023, 1100’den fazla katılımcı ve 16 sponsorun destekleriyle gerçekleşti. Konferans boyunca 25 konuşmacı sahne alırken, etkinlikte fintech sektörünün gelişimine ve geleceğine dair öngörüler paylaşıldı.

Fintech Dünyası “Webrazzi Fintech 2023”te Buluştu

 

Türkiye’nin lider fintech konferansı Webrazzi Fintech 2023, 1100’den fazla katılımcı ve 16 sponsorun destekleriyle gerçekleşti. Konferans boyunca 25 konuşmacı sahne alırken, etkinlikte fintech sektörünün gelişimine ve geleceğine dair öngörüler paylaşıldı.

 

13 Aralık’ta Wyndham Grand İstanbul Levent’te gerçekleşen ve açılış konuşmasını Webrazzi Kurucu ve CEO’su Arda Kutsal’ın yaptığı Webrazzi Fintech 2023’te, sektörün önde gelen isimlerinden oluşan konuşmacılar; fintech’in gelişimi, evrimi ve geleceğine dair güncel gelişmeleri ve öngörülerini paylaştı.

 

Fintech sektörünün 2023 yılı değerlendirmelerinin ve 2024 öngörülerinin paylaşıldığı konferansta; açık bankacılık, BaaS, 2023’ün öne çıkanları, SuperApp’ler, gömülü finans, fintech ve ulaşımın geleceği, tokenizasyon ve dijital bankalar başlıkları ele alındı.

Öne çıkan konular; gömülü finans, cüzdan ve BNPL (Şimdi Al Sonra Öde) oldu

Webrazzi Fintech 2023’ün ilk konuşmacısı Türkiye İş Bankası Ödeme Sistemleri Ürün Müdürü Seçil Ünlüsoy Taşarkan, İşCep ile günde 18 milyon kez işlem yapıldığını aktardı. İşCep içinde klasik bankacılık işlemlerinin yanı sıra hayatı kolaylaştıran özellik ve hizmetlerin yer aldığını da belirten Taşarkan, İşCep ile fiziki kart taşımadan bütün ödemelerin gerçekleştirebileceğini aktardı. Taşarkan, Ocak ayından itibaren mobil ödeme rakamlarının iki katına çıktığının bilgisini de paylaştı. Aynı zamanda Workup Girişimcilik Programı, yatırım fonları ve girişimcilik şubeleri gibi çalışmalarla girişimcilik ekosistemini desteklediklerini de belirten Taşarkan, yakın zamanda lanse edecekleri Maximum Girişimci Kartı ile girişimcilere özel bir kart sunacaklarını da aktardı.

 

Webrazzi İçerikten Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Ahmet Buğra Ferah’ın moderatörlüğünde, Macellan CEO’su Göktürk Yetim, English Home Genel Müdür Yardımcısı Mehtap Yıldız, SC Yönetim & Danışmanlık Kurucusu Soner Canko’nun katılımıyla gerçekleşen oturumda işletmeler açısından buz kırıcı çözümler konuşuldu.

 

Webrazzi Fintech 2023 sahnesinin konuşmacılarından, Papara CEO’su Emre Kenci, Papara’nın an itibarıyla 18 milyondan fazla kayıtlı üyeye, 6 milyona yakın da kart sahibi kullanıcıya sahip olduğunu belirten Kenci, 2024’te de Papara’nın SuperApp olma hedefini sürdüreceğini ve borsa ürünlerinin de hayata geçirilmesinin planlandığını açıkladı.

 

Geleceğin finansal hizmetlerinde değişimi nasıl yakalarsınız?

Etkinlikte sahne alan Paycell CEO’su Serhat Dolaz, “Geleceğin Finansal Hizmetlerinde Değişimi Yakalamak” başlıklı sunumunda Paycell’in finansal hizmetler konusunda geniş bir yelpazede hizmet sunduğunu ve Türkiye’deki finansal ekosistemi domine ettiklerini ifade etti.

 

Webrazzi Fintech 2023’te sahne alan Adjust Türkiye Ortadoğu ve Afrika Satış Direktörü Başak Zerman, konuşmasında fintech uygulamaları için küresel oturumların 2022’de bir önceki yıla göre yüzde 19, indirmelerin ise yüzde 2 arttığını kaydetti. 2023 yılına kadar küresel olarak mobil cihazlar aracılığıyla yapılan ödemelerin 2 trilyon doları aşmasının beklendiğini açıklayan Zerman, akıllı telefon erişimi, QR kodlar, dijital cüzdanlar ve ödeme uygulamalarının bu büyümeyi sağladığının altını çizdi. Zerman son olarak temassız mobil ödemeler için işlem hacimlerinin 2023 yılında 49 milyar dolara yükselmesi ve 2021’e kıyasla yüzde 92 artmasının öngörüldüğünü kaydetti.

 

Birleşik Ödeme Türkiye Ülke Müdürü Adem Aykın, bugün 91 ülkeye 54 para biriminde para transferi sağladıklarını ve dünyadaki bütün ülkelere para gönderme olanağı sunduklarını söyledi. Aykın, Teradata’nın yaptığı araştırmayı referans göstererek bireysel bankaların yüzde 68’i ve ticari bankaların yüzde 73’ünün mevcut durumda açık bankacılık stratejilerini aktif bir şekilde uyguladığını belirtti.

 

Paribu Araştırma İçerikleri Yöneticisi Nergis Nurcan Karababa, “Tokenizasyon ile Geleceği Yeniden Düşünmek” başlıklı konuşmasında, tokenizayonun kullanım alanları ve odak noktalarından bahsetti. Karababa konuşmasında EY araştırmasına göre; 2030 yılına kadar 4 ila 5 trilyon dolarlık tokenize dijital menkul kıymet ihracı olacağının tahmin edildiğini belirtti. Karababa, bununla birlikte kurumsal yatırımcıların yüzde 57’sinin tokenize varlıklara yatırım yapmakla ilgilenirken, yüzde 40’ının bu yıl veya önümüzdeki yıl başlamayı düşündüğünü paylaştı.

 

Webrazzi Fintech 2023’te, Fintech Platformlarının Kitle ve Medya Raporu açıklandı

Gemius Ülke Müdürü İdil Kesten, Fintech Platformlarının Kitle ve Medya Raporu’nun tüm detaylarını Webrazzi Fintech 2023 sahnesinde katılımcılarla paylaştı. Kesten, bankacılık platformları kullanıcı analizine bakıldığında 2023 yılında 1 ayda ortalama 46 milyon kişinin bankacılık sitelerine veya uygulamalarına ziyaret gerçekleştirdiğini ve söz konusu kullanıcıların yüzde 53,2’sini erkeklerin, yüzde 46,8’ini ise kadınların oluşturduğunu dile getirdi.