Sosyal Medya

Donanım

Fujifilm GFX100’ü yazılımla 400 MP Kameraya dönüştürdü!

Fujifilm GFX100'ü yazılımla 400 MP Kameraya dönüştürdü. 400 Mp bir görüntü daha çok arşivciler ve restoratörlerin işlerini yapmalarına...

Fujifilm’in GFX100’ü için yazılım güncellemesi, onu 400MP kameraya dönüştürüyor

Bu özellik, kameranın 102 megapiksel sensöründen ve IBIS’den yararlanıyor.

102 megapiksel sensörüyle Fujifilm’in 10.000 dolarlık GFX100’ü istediğiniz bir konuda; küçük ayrıntıları ortaya çıkaran inanılmaz derecede yoğun görüntüler yakalayabilir. Ancak yeni aygıt yazılımı ve piksel kaydırmalı çoklu çekim adı verilen bir teknik sayesinde; GFX100 artık 400 megapiksel görüntüler de yakalayabilir.

PetaPixel ‘in açıkladığı gibi, bu başarıyı gerçekleştirmek için kamera 102 megapiksel sensör ve gövde içi stabilizasyonun bir kombinasyonunu kullanıyor.  İkinci bileşen, sensörü küçük, 0,5 piksellik artışlarla hareket ettirirken, 16 ayrı RAW görüntüsü yakalar. Fuji’nin yeni Pixel Shift Combiner yazılımı daha sonra bu RAW dosyalarını, Capture One gibi uygulamaların düzenleyebileceği tek bir 400 megapiksel dijital negatif (DNG) görüntüler halinde birleştiriyor.

Tahmin edebileceğiniz gibi, 400 megapiksellik bir görüntü, bir JPEG dosyasına sıkıştırıldığında 200 megabayta kadar yer kaplayan 100 megapiksellik benzerlerinden önemli ölçüde daha büyük. Daha yoğun görüntü, Photoshop ve diğer görüntü düzenleme uygulamalarında işlemek için daha zahmetli ve zaman alıcı olabilir.

Açıkçası, hiçbir hobinin 400 megapiksel görüntüleri yakalayabilen bir kameraya ihtiyacı yok ve çoğu profesyonelin de bir kameraya ihtiyacı yok. Ancak Fujifilm’in işaret ettiği gibi, bu özellik; bu görüntülerin arşivciler ve restoratörlerin işlerini yapmalarına yardımcı olabileceği kültürel koruma çalışmaları için çok mantıklı olabilir. Bir GFX100’e sahip olmaktan hoşlanıyorsanız, yeni aygıt yazılımını Fujifilm’in web sitesinden indirebileceğinizi söyleyebiliriz.