Sosyal Medya

Fintech

Global sağlık sektöründe Scoper rüzgarı esecek

Technomedicare tarafından geliştirilen Scoper, kitle fonlama platformu fonbulucu üzerinden çıktığı yatırım turunda kısa sürede 2 milyon TL toplayarak, 3 milyon 400 bin TL seviyesindeki hedefine çok yaklaştı.

Global sağlık sektöründe Scoper rüzgarı esecek

Sağlık sektöründeki yoğun ithal ürün kullanımını azaltmak ve global pazara rekabetçi bir ürün sunmak amacıyla Technomedicare tarafından geliştirilen Scoper, kitle fonlama platformu fonbulucu üzerinden çıktığı yatırım turunda kısa sürede 2 milyon TL toplayarak, 3 milyon 400 bin TL seviyesindeki hedefine çok yaklaştı.

Sağlık sektöründe son yıllarda önemli bir atağa kalkan yerli girişimler, cari açığı azaltma yolunda önemli katkı sağlarken, dünyada da ses getiren ürün ve projelere imza atıyor. Bu girişimlerden biri olan ve Gazi Teknopark bünyesinde çalışmalarını sürdüren Technomedicare tarafından geliştirilen Video Laringoskopi Cihazı Scoper, fonbulucu kitle fonlama platformunda devam eden yatırım turunu tamamlamak üzere. Sağlık sektöründeki yoğun ithal ürün kullanımını azaltmak ve global pazara rekabetçi bir ürün sunmak amacıyla geliştirilen Scoper, 25 Mayıs 2022 itibariyle %24’ü nitelikli olmak üzere 700’ün üzerinde yatırımcıdan destek almayı başardı. Scoper için hedeflenen fonlama tutarı ise 3 milyon 400 bin TL seviyesinde bulunuyor.

Türkiye’nin ilk yerli video laringoskopi cihazı

Pandemi dönemiyle birlikte daha fazla kişinin doğrudan ya da dolaylı ilgi alanına giren entübasyon, yani soluk borusuna tüp yerleştirme işlemlerinde yaygın olarak direkt laringoskopi yöntemi uygulanıyor. Video laringoskopi yönteminde ise uzmanlar, daha net bir görüntü elde edebiliyor ve bu da entübasyon başarısını yükseltiyor. Scoper ise bu yöntemi mobil uygulama tabanlı olarak telefon ve tabletler ile sunarak hem kullanımı kolaylaştırıyor hem de maliyetleri düşürüyor.

Türkiye’nin ilk yerli video laringoskopi cihazını ürettiklerini söyleyen Technomedicare Kurucu Ortağı Prof. Dr. Orhan Çınar, Scoper’ın kullanım ve işletme maliyetlerinde büyük avantaj sağladığına dikkat çekiyor. Sağlık kurumlarının bugüne kadar bu ihtiyacı tamamen ithal ürünlerle karşılamak durumunda kaldığının altını çizen Prof. Dr. Orhan Çınar, Scoper’ın fonlama sonrasında tek kullanımlık ürünlerdeki maliyeti 30 dolara kadar indireceğini belirtiyor. Scoper’ın pazardaki diğer video laringoskopi cihazlarına oranla pek çok avantajı olduğunu kaydeden Çınar, ürünün, cep telefonu ve tabletlerle çalışabilen dünyanın ilk uygulama tabanlı video laringoskopi cihazı olduğunu ifade ediyor. Sektördeki mevcut ürünlerde genelde cihaz üzerine yerleştirilen ekranlar bulunduğunu, bunun da hem maliyeti artırdığını hem de kullanımı zorlaştırdığını söyleyen Çınar, Scoper’ın pandemi dönemindeki gibi temasın minimumda tutulması gereken süreçlerde de ek avantaj sağladığını kaydediyor.

Global pazardaki boşluğu kapatacak

Video laringoskopi pazarının hızla büyüdüğünü vurgulayan Prof. Dr. Orhan Çınar,

“Grandview Research tarafından Haziran 2021’de yayınlanan bir araştırmaya göre, pazarın 2028 yılında 1,3 milyar dolarlık bir büyüklüğe ulaşacağı öngörülüyor. Bu artış, yıllık %18’in üzerinde bir büyümeye işaret ederken, aynı araştırmaya göre çok kullanımlı ürünler %71’lik bir pazarı temsil ediyor.  Sektörde sayılı miktarda üretici yer alırken, Scoper hem tek kullanımlık hem de çok kullanımlık ürünleri içeren bir portföye sahip. Başlıca hedefimiz, fonlama sonrasında ürünümüzü seri üretime geçirerek yurt dışı satış ve pazarlama çalışmalarını hızlandırmak ve global pazardaki boşluğu kapatmak” diyor. 

Sırada kulak içi görüntüleme dünyası var

Scoper’ın yalnızca entübasyon sırasındaki video görüntüleme alanında faaliyet göstermeyeceğine de dikkat çeken Prof. Dr. Orhan Çınar, sırada kulak içi görüntülemesini kolaylaştıran Video Otoskop, hayvanlara yönelik tedavilerde kullanılmak üzere Veteriner Otoskop ve Veteriner Laringoskop, tele tıp alanında bilgi ve veri doğruluğunu artıracak Ev Tipi Teletıp Otoskop ile Ev Tipi Teletıp Faringoskop’un bulunduğunu sözlerine ekliyor.

Scoper’a yatırım yapmak EFT yapmak kadar kolay

Scoper’ın fonlama süreçleri Türkiye’nin önde gelen kitle fonlama platformu fonbulucu tarafından yürütülüyor. Yatırım yapmak isteyenler fonbulucu’ya üye olarak listelenen girişimlerden Scoper’ı seçiyor ve EFT ya da kredi kartıyla kolayca yatırım yapılabiliyor. Tüm süreçleri SPK tarafından onaylı olarak çalışmalarını sürdüren fonbulucu, bu kapsamda Merkezi Kayıt Kuruluşu ve Takasbank ile iş birliği yapıyor. Yatırımcılar istedikleri tutarı fonlama sonuna kadar saklanmak üzere doğrudan Takasbank’a iletiyor. Fonlamanın sonlanmasını takiben pay dağıtımı gerçekleşiyor ve ilgili tutar yatırımcıların Merkezi Kayıt Kuruluşu’ndaki hesaplarına yansıtılıyor.