Sosyal Medya

Android

Google Android 12’nin ilk geliştirici önizlemesini yayınladı

Google Android 12'nin geliştirici önizlemesini yayınladı. Android 12'de hangi yenilikler için ipuçları var. Android 12 Beta yaz aylarında...

Android 12’nin ilk geliştirici önizlemesi çıktı – işte yenilikler

Android 12 şekillenmeye başlıyor. Google bugün mobil işletim sisteminin bir sonraki sürümü Android 12’nin geliştirici önizlemesini duyurdu.

Google Android’i “daha sezgisel, daha iyi performans gösteren ve daha güvenli” hale getirmeyi hedeflediği yeni sürümün ilk paylaşımını yapmış oldu.  Bu geliştirici Önizlemesi adından da anlaşılacağı gibi yalnızca geliştiriciler için tasarlanmış olsa da ( ki ‘ana akım’ beta sürümleri genellikle yaz aylarında gelir) bize gelecek özelliklere dair bazı ipuçları veriyor.  İşte en önemli güncellemelerden bazıları.

Yeni işletim sistemi, eski jpeg ile karşılaştırıldığında dosya boyutu başına çok daha yüksek kalite vaat eden AV1 tabanlı bir görüntü formatı olan AVIF için yerel destek getiriyor. Yeni biçimin ne kadar etkili olduğunu göstermek için Google, Jake Archibald tarafından oluşturulan iki 20kB görüntünün bir karşılaştırmasını yayınladı .

Buna göre JPEG:

AVIF:

Çok daha iyi…

Android 12 ayrıca, resimler ve videolar gibi zengin içeriğin daha kolay kopyalanması ve yapıştırılması için daha fazla destek sağlayacak. Geliştiricilerin önce bu özelliği uygulaması gerekecek olsa da, teorik olarak görüntüleri, videoları, sesleri ve biçimlendirilmiş görüntüleri kopyalayıp yapıştırmayı – hatta sürükle ve bırak işlemine izin verecek şekilde kolaylaştırmalı…

Güncelleme ayrıca, 24 ses kanalına kadar artan destek (önceki uygulamaların aksine) ve uzamsal ses formatları için geliştirilmiş destek dahil olmak üzere bir dizi ses yükseltmesini de içeriyor. Geliştiriciler ayrıca, telefonunuzun titreşimlerini belirli seslere bağlayan yeni bir dokunsal geribildirim aracından da yararlanabilir. Google, geliştiricilerin bu özelliği bir yarış oyununda engebeli araziyi simüle etmek için kullanabileceğini veya arayanları yalnızca titreşim kalıpları aracılığıyla tanımlamak için dokunsal geri bildirimi kullanabileceğini söylüyor.

Android’deki daha önceki çoğu güncelleme gibi, bildirim tarafında bazı değişiklikler getiriyor ve bu kez de farklı olmadı. Google, bildirim tarafında birkaç estetik değişiklik uyguladığını ve geçişleri ve animasyonları optimize ettiğini söylüyor. Ayrıca, geliştiricilerin özel bir temayla tüm bloğu ele geçirmesine izin vermek yerine, bildirimlerin görünümü etrafında kontrolü sıkılaştırıyor, bu sefer daha küçük bir alanla sınırlı. Bu, bildirimlerin sistem genelinde daha tutarlı görünmesini sağlamalıdır.

Yukarıdaki görüntüde, özel alanın her bir bildirimin büyük ama eksik bir alanını kapladığını görebilirsiniz. Ayrıca, bildirim gölgesinin genel olarak daha kabarcıklı bir görünüm aldığını da görebilirsiniz.

Elbette Google, bildirimlerin onları daha duyarlı hale getirmek için nasıl çalıştığına dair kontrolleri de düzenliyor ve kısa ömürlü süreçler için rahatsız edici rastgele bildirimlerin sayısını (10 saniyeden daha az görünen bildirimler) sınırlıyor.

Google’ın blog gönderisinde geliştirici merkezli çok daha fazla güncelleme var. Birkaç hafta önceki bir sızıntı, Google’ın Android 12’ye yeni bir kullanıcı arayüzü; (veya en azından bir tema hizmeti) uyguladığını gösteriyordu ancak bu henüz beta sürümüne tam olarak dahil edilmiş görünmüyor.

Yine de, avantajlı bir başlangıç ​​yapmak isteyen bir geliştiriciyseniz veya gerçekten maceracı bir Android kullanıcısıysanız; Android 12, Pixel 3/3 XL, Pixel 3a / 3a XL, Pixel 4/4 XL, Pixel 4a’da test edilebilirsiniz.

Ayrıca Android Studio’da Android Emulator kullanılarak da kullanılabilir. Her zaman olduğu gibi, yalnızca ne yaptığınızı biliyorsanız ön sürüm yazılımı çalıştırmanızı tavsiye ederiz…