Sosyal Medya

Güncel Teknoloji

Google Guetzli JPEG Algoritması, İnternet Siteleri Şimdi %35 Daha Hızlı

Google Guetzli JPEG Algoritması, İnternet Siteleri Şimdi Daha Hızlı yüklenecek. Yeni Algoritma Yüzde 35 Daha hızlı Yüklemeyi sağlayacak!

Google’ın yeni Algoritması JPEG Dosyalarını Yüzde 35 Oranında Küçültüyor.

Google, Yeni Açık kaynak kodlu Jpeg Algoritması,  Google Guetzli’yi duyurdu. Guetzli Encoder tam anlamıyla web boyutunu kısaltabilir.

Google belli sebeplerden ötürü web siteleri ve hizmetleri yüklemek için geçen süreyi azaltmaya çalışıyor. Bunun için yapılması gerekenlerin başında internetteki görüntülerin dosya boyutunu küçültmek.

2014 yılında benzer şekilde 2014 yılındaki WebP formatına geçişle resimlerin fotoğrafları yüzde 10 küçültmüştü.

Google Guetzli JPEG Algoritması Yüzde 35 Kazanç Sağlıyor!

Şimdi geliştirilen yeni açık kaynak kodlu yeni yöntem görüntüleri yüzde 35 oranında daha küçük hale getiriyor. Google, Guetzli adı verilen yeni algoritmayı duyurdu.

Google’ın blog yayınında belirttiği gibi, bu yeni azaltma yöntemi, yeni bir biçim oluşturmaya gerek duymadan PNG ve gzip dosyalarını küçülten Zopfli algoritmasına benzemektedir. Öte yandan, WebP gibi RNN tabanlı görüntü sıkıştırması, hem internet ortamında kazançlar görmek için hem müşterinin hem de ekosistemin değişmesini gerektirir.

Teknik anlamda Guetzli (İsviçre Almancasında “Çerez”) anlamına geliyor. Özel psiko-görsel modeli, ulaşılabilirlikten daha kapsamlı ve ayrıntılı bir şekilde renk algılama ve görsel maskeleme yaklaşımları sunuyor.

Tek dezavantajı ise Guetzli libjpeg gibi sıkıştırma seçeneklerine göre biraz daha uzun sürüyor.

Artan zamana rağmen elde edilen sonuç güzel.

Yukarıdaki örnekte sıkıştırılmamış resim solda, ortada ise libjpeg ile sıkıştırılmış resim bulunuyor. En sağ tarafta ise Guetzli yöntemi kullanılan.

Algoritmanın açık kaynak dosyalarına buradan ulaşabilirsiniz.