Sosyal Medya

Ne? Nasıl yapılır?

Google hizmetlerini kullanmayı nasıl bırakırım? Yerine Ne Kullanılabilir?

Google hizmetlerinden vazgeçmek mümkün mü? Vazgeçersem yerine ne kullanabilirim?

Google hizmetlerini kullanmayı nasıl bırakırım? Yerine Ne Kullanılabilir?

Google deyince artık internetin kendisi olmuş bir şirket ve onun yaygın olarak, neredeyse internetin en kılcal damarlarına kadar sızmış bir hizmetler topluluğundan bahsediyoruz. Şu aralar ülkemizde de Rekabet Kurulu ile Google arasında ciddi bir anlaşmazlık durumu var. Kesilen cezalara karşı çıkan Google; gerçekten de Avrupa Birliğine yapamadığını Türkiye’ye yapmaya çalışıyor. İşin o tarafından ziyade Türkiye’de Android veya Google hizmetlerinin nasıl kullanılmaya devam edeceği şimdi soru işareti?

Bu konuda özellikle akıllı telefon üreticileri yeni cihazlarında bu ürünlere lisans vermemeyi dillendiren Google ile Rekabet Kurumu arasındaki gelişmeleri takip ediyor.

Tüm bunlar doğar olarak kafamızda Google ve onun temsil ettiği hizmetleri olmazsa ne olur? Yada Google’dan vazgeçmek mümkün mü? sorularını sorduruyor. Doğrusu isterseniz bunun hem zor hem kolay olabileceğini düşünüyordum.

Ancak iş bu hizmetlere alışmış kişiler için sanıldığından daha zor olabileceğini görüyorum. Zira Google’ın hizmetlerinin yerine nelerin kullanılabileceğini bulmak için bile NITHIN COCA neredeyse bir altı aylık bir araştırma yapmak zorunda kalmış.

Araştırmasını ve tavsiyelerini okudum kesinlikle bize yol gösterici bir makale kaleme almış. İşte sizin için makalesinden derlediklerim.

Öncelikle Google ürünlerinin kullanmayı bırakmak şaşırtıcı derece zor, zaman alıcı. Ancak yapılamayacak bir şey olmadığını anlıyoruz. Peki  COCA bunu nasıl başardı. Nasıl batı dünyasının nihai dijital azınlığının bir parçası haline geldi?

Nithin Coca’nın Google Evreninden Çıkmanın Klavuzu

Peki Neden Google’dan Çıkıyoruz?

Google’dan nefret etmesekte,  Google, dijital hayatımızda başka hiçbir şirketin olmadığı veya olamadığı bir şekilde yaygındır. Ancak zaman içinde;

“Google, yararlı ürünler çıkaran bir şirket olmaktan ziyade; bizi ve bir bütün olarak interneti, para kazanma, veri toplama cihazına dönüştüren bir şirkete dönüştü.”

O kadar yaygın kullanılmaya başlandı ki diğer teknoloji şirketlerinin ürünleri kullanmayı bırakmaktan nispeten daha zor hale geldi. Facebook bile bir kaç platforma sahip ve onu bırakmak temelde psikolojik olarak zor.

Ancak Google her yere yerleştirilmiştir. Hangi dizüstü bilgisayar, akıllı telefon veya tablete sahip olursanız olun, orada en az bir Google uygulamanız olabilir. Google, akıllı telefonlarımızın çoğunda arama, haritalar, e-posta, tarayıcımız, işletim sistemi ile eş anlamlıdır. Hatta Uber’in sürüş selamlama hizmetini çalıştırmak için Google Haritalar’ı kullanması gibi diğer uygulamaların ve web sitelerinin güvendiği “ hizmetler ” ve analizler de sağlar.

Google artık bir çok dilde bir kelimedir ve küresel hakimiyeti özellikle gizilik konusunda fikir sahibi olmanızı gerektirir. Bilinen bir çok araç kullanılmasına rağmen; Google ürünlerinin gizlilik konusunda eksiklerinin çok olduğunu söylemek yanlış olmaz.

Bir Kaç Uyarı

Bırakma konusunda en büyük zorluklardan birisi özellikle açık olan gizlilik alanlarını dolduracak kullanıcı dostu uygulamaları bulma zorluğudur. Ancak bazı Google Servislerini kullanarak Thunderbolt aracılığıyla erişmek için tüm e-posta geçmişinizi indirip; eski emaillerinizi ODT formatında istediğiniz şekilde değerlendirmeniz mümkün.

Kolay Olanlar

Arama

DuckDuckGo ve Startpage , arama verilerinizin hiçbirini toplamayan gizlilik merkezli arama motorlarıdır. Birlikte, daha önce Google aramayı kullandığım her şeyle ilgileniyorlar.

Diğer Alternatifler: Google’ın% 74’lük küresel pazar payı olduğunda gerçekten fazla değil, geri kalanı ise çoğunlukla Çin’de engellendiği için. Ask.com hala ortalıkta. Ve Bing var…

Chrome

Mozilla Firefox – son zamanlarda büyük bir yükseltme aldı , bu da önceki sürümlerden büyük bir gelişme. Gizliliği korumak için aktif olarak çalışan kar amacı gütmeyen bir vakıf tarafından yaratılmıştır. Chrome’u kullanmak için gerçekten hiçbir neden yok.

Diğer Alternatifler: Chrome’u temel olarak kullandıkları için Opera ve Vivaldi’den kaçının. Brave benim ikinci tarayıcım.

Hangouts ve Google Sohbet

Jitsi Meet – Google Hangouts’a açık kaynaklı, ücretsiz bir alternatif. Doğrudan bir tarayıcıdan kullanabilir veya uygulamayı indirebilirsiniz. Hızlı, güvenli ve neredeyse her platformda çalışıyor.

Diğer Alternatifler: Zoom, profesyonel alandakiler arasında popüler olmuştur, ancak çoğu özellik için ödeme yapmanızı gerektirir. Signal , açık kaynak, güvenli mesajlaşma uygulaması, aynı zamanda ancak yalnızca mobil bir çağrı işlevi vardır. Hem veri domuzu hem de korkunç bir arayüze sahip olduğu için Skype’tan kaçının.

Google Haritalar

Masaüstünde: Here WeGo – daha hızlı yüklenir ve Google Haritalar gibi neredeyse her şeyi bulabilir. Nedense Japonya gibi bazı ülkeleri kaçırıyorlar.

Cep telefonunda: Maps.me – burada Haritalar benim de ilk tercihimdi, ancak uygulamayı sürücü navigasyonuna odaklanmak için değiştirdikten sonra daha az kullanışlı oldu. Maps.me oldukça iyi ve Google’dan çok daha iyi çevrimdışı işlevselliğe sahip, benim gibi sık seyahat edenler için çok yararlı bir şey.

Diğer alternatifler : OpenStreetMap , yürekten desteklediğim bir projedir, ancak işlevselliği ciddi şekilde eksikti. Ev adresimi Oakland’da bile bulamadı.

Kolay ama ücretsiz değil

Gmail’e bir alternatif ararken, yalnızca başka bir teknoloji devinden bir alternatife geçmek istemedim. Bu, Yahoo Mail veya Microsoft Outlook anlamına gelmediği için gizlilik kaygılarımı gidermeyecekti.

Unutmayın, Google hizmetlerinin birçoğunun ücretsiz olması (Facebook dahil rakiplerinin hizmetlerinden bahsetmiyorum), verilerimizden aktif olarak para kazanmalarıdır. Bu düzeyde veri kazancı olmadan hayatta kalabilmek için bizi ücretlendirmek zorundalar. Gizliliğimi korumak için ödemeye hazırım, ancak herkesin bu seçimi yapamayacağını anlıyorum.

Şöyle düşünün: Ne zaman mektup gönderip pulları ödemek zorunda kaldığınızı hatırlıyor musunuz? Veya haftalık planlayıcıları mağazadan satın aldığınızda? Temel olarak, gizlilik odaklı bir e-posta veya takvim uygulaması kullanmanın maliyeti budur. O kadar da kötü değil.

Gmail

ProtonMail – eski CERN bilim adamları tarafından kurulmuş ve güçlü gizlilik korumalarına sahip bir ülke olan İsviçre’de bulunmaktadır. Ama ProtonMail hakkında gerçekten çekici olan şey, diğer gizlilik odaklı e-posta programlarının aksine, kullanıcı dostu olmasıydı. Arayüz, etiketler, filtreler ve klasörlerle Gmail’e benzer ve onu kullanmak için güvenlik veya gizlilik hakkında hiçbir şey bilmenize gerek yoktur.

Ücretsiz sürüm yalnızca 500 MB depolama alanı sağlar. VPN hizmetleriyle birlikte 5 GB ücretli bir hesap seçebilirsiniz.

Diğer alternatifler : Fastmail gizlilik odaklı değil, aynı zamanda harika bir arayüze sahip. ProtonMail’e benzer özelliklere sahip Hushmail ve Tutanota da var.

Takvim

Fastmail Takvimi – bu şaşırtıcı derecede zordu ve başka bir sorun ortaya çıkarıyor. Google ürünleri o kadar çok yerde o kadar yaygınlaştı ki, yeni başlayanlar artık alternatif oluşturmak için bile uğraşmıyorlar. Birkaç vasat seçeneği denedikten sonra bir öneri almaya son verdim ve Fastmail’i ikinci bir ikinci e-posta ve takvim seçeneği olarak seçtim.

Daha teknik

Bunlar, bazı teknik bilgi veya web barındırma hizmetinize erişim gerektirir. Araştırdığım ancak seçim yapmadığım daha basit alternatifleri de dahil ediyorum.

Google Dokümanlar, Drive, Fotoğraflar ve Kişiler

NextCloud – sezgisel, kullanıcı dostu bir arayüze sahip tam özellikli, güvenli, açık kaynaklı bir bulut paketi. Yakalama, Nextcloud’u kullanmak için kendi ana makinenize ihtiyacınız olacak. Zaten kendi web sitem için bir tane vardı ve NextCloud’u ev sahibimin C-Paneline Softaculous kullanarak hızlı bir şekilde yükleyebildim. Let’s Encrypt’ten ücretsiz olarak aldığım bir HTTPS sertifikasına ihtiyacınız olacak . Bir Google Drive hesabı açmak kadar kolay değil ama çok da zor değil.

Nextcloud’u, Google’ın CalDev kullanarak telefonumla senkronize ettiğim fotoğraf depolama ve kişileri için alternatif olarak kullanıyorum.

Diğer alternatifler : OwnCloud veya Openstack gibi başka açık kaynak seçenekleri de vardır . Bazı kar amaçlı seçenekler de iyidir, çünkü en iyi seçenekler Dropbox ve Box, verilerinizden kâr sağlamayan bağımsız varlıklardır.

Google Analytics

Matomo – resmi olarak Piwic olarak adlandırılan bu, kendi kendine barındırılan bir analiz platformudur. Google Analytics kadar zengin bir özellik olmasa da, temel web sitesi trafiğini anlamak için oldukça iyidir, ayrıca bu trafik verilerini Google’a vermemeniz de bir avantajdır.

Diğer alternatifler: Pek değil. OpenWebAnalytics başka bir açık kaynak seçeneğidir ve GoStats ve Clicky gibi kar amaçlı alternatifler de vardır.

Android

LineageOS + F-Droid App Store . Ne yazık ki, akıllı telefon dünyası, Google’ın Android ve Apple’ın iOS’unun tüm pazarı kontrol ettiği gerçek bir ikili haline geldi. Birkaç yıl önce var olan Blackberry OS veya Mozilla’nın Firefox OS gibi birkaç kullanılabilir alternatifi artık sağlanmamaktadır.

Bir sonraki en iyi seçenek Lineage OS: Google hizmetleri veya Uygulamaları olmadan yüklenebilen, gizlilik odaklı, açık kaynaklı bir Android sürümü. Kurulum süreci tamamen basit olmadığı için bazı teknik bilgiler gerektirir, ancak gerçekten iyi çalışır ve çoğu Android kurulumuyla birlikte gelen bloatware’den yoksundur.

Diğer alternatifler: Ummm… Windows 10 Mobile? PureOS , UbuntuTouch gibi umut verici görünüyor .

Beklenmedik zorluklar

İlk olarak, kullanılabilir alternatifler hakkında iyi kaynakların olmaması ve verilerin Google’dan diğer platformlara taşınmasındaki zorluk nedeniyle planladığımdan çok daha uzun sürdü.

Ancak en zor şey e-postaydı ve ProtonMail veya Google ile hiçbir ilgisi yok.

2004’te Gmail’e katılmadan önce yılda bir kez e-postaları değiştirdim. İlk hesabım Hotmail’di ve daha sonra Mail.com, Yahoo Mail ve Bigfoot gibi unutulmuş hizmetleri kullandım. E-posta sağlayıcılarını değiştirdiğimde bir sorun yaşadığımı asla hatırlamıyorum. Tüm arkadaşlarıma adres defterlerini güncellemelerini ve diğer web hesaplarındaki e-posta adreslerini değiştirmelerini söylerdim. Eskiden e-posta adreslerini düzenli olarak değiştirmek gerekiyordu – spam’in eski gelen kutularını nasıl ele geçireceğini hatırlıyor musunuz?

Aslında, Gmail’in en iyi yeniliklerinden biri spam’i filtreleme yeteneğiydi. Bu, artık e-postaları değiştirmeye gerek olmadığı anlamına geliyordu.

E-posta, interneti kullanmanın anahtarıdır. Bir Facebook hesabı açmanız, çevrimiçi bankacılığı kullanabilmeniz, mesaj panolarına yayın gönderebilmeniz ve daha fazlası için buna ihtiyacınız var. Hesap değiştirdiğinizde, tüm bu farklı hizmetlerde e-posta adresinizi güncellemeniz gerekir.

Şaşırtıcı bir şekilde, bugün Gmail’den değiştirmek, bir hesap oluşturmak için e-posta adresleri gerektiren tüm yerler nedeniyle büyük bir güçlük. Birkaç site artık arka uçtan kendi başınıza yapmanıza izin vermiyor. Bir hizmet aslında hesabımı kapatmamı ve e-postamı değiştiremedikleri için yeni bir hesap açmamı gerektirdi ve sonra hesap verilerimi elle aktardılar. Diğerleri beni müşteri hizmetlerini aramaya ve e-posta hesabı değişikliği talep etmeye zorladı, yani beklemeye zaman harcadı.

Daha da şaşırtıcı olan, diğerleri değişikliğimi kabul etti ve daha sonra eski Gmail hesabıma başka bir telefon görüşmesi gerektiren mesajlar göndermeye devam etti. Diğerleri daha da can sıkıcıydı, yeni e-postama bazı mesajlar gönderiyorlardı, ancak yine de eski hesabımı diğer e-postalar için kullanıyorlardı. Bu, o kadar hantal bir süreç haline geldi ki, önemli e-postaların kaybolmadığından emin olmak için Gmail hesabımı yeni ProtonMail hesabımla birkaç ay açık bıraktım. Bunun altı ay sürmesinin ana nedeni buydu.

İnsanlar bu günlerde e-postalarını nadiren değiştiriyor ve çoğu şirket platformu bu olasılıkla başa çıkmak için tasarlanmıyor. Bugün, web’in üzücü durumunun, e-postanızı 2002’de 2018’e göre değiştirmenin daha kolay olduğunu gösteren bir işaret. Teknoloji her zaman ilerlemiyor.

Peki, bu Google Alternatifleri işe yarar mı?

Bazıları aslında daha iyi! Jitsi Meet daha düzgün çalışır, daha az bant genişliği gerektirir ve Hangouts’tan daha platform dostudur. Firefox, Chrome’dan daha kararlı ve daha az bellek emiyor. Fastmail Takvimi’nin saat dilimi entegrasyonu çok daha iyi.

Diğerleri yeterli muadildir. ProtonMail, Gmail’in özelliklerinin çoğuna sahiptir, ancak daha önce kullandığım Boomerang e-posta zamanlayıcı gibi bazı kullanışlı entegrasyonlardan yoksundur. Ayrıca eksik bir Kişiler arayüzü var, ama bunun için Nextcloud kullanıyorum. Nextcloud’dan bahsetmişken, dosyaları, kişileri barındırmak için harika ve şık bir not aracı (ve diğer birçok eklenti) var. Ancak, Google Dokümanlar’ın zengin çoklu düzenleme özelliklerine sahip değildir. Bütçemde henüz uygulanabilir bir alternatif bulamadım. Collabora Office var, ancak sunucumu yükseltmem gerekiyor, bu benim için uygun olmayan bir şey.

Bazıları yere bağlıdır. Maps.me aslında bazı ülkelerde (Endonezya gibi) Google Haritalar’dan daha iyidir ve diğerlerinde (Amerika dahil) çok daha kötüdür.

Diğerleri bazı özellikleri veya işlevleri feda etmemi gerektirir. Piwic fakir bir adamın Google Analytics’idir ve öncekinin ayrıntılı raporlarının veya arama işlevlerinin çoğundan yoksundur. DuckDuckGo genel aramalar için iyidir ancak belirli aramalarla ilgili sorunları vardır ve İngilizce olmayan dil içeriği ararken bazen hem StartPage hem de başarısız olur.

Sonunda, Google’ı hiç özlemiyorum

Aslında kendimi özgür hissediyorum. Birçok ürün için tek bir şirkete bu kadar bağımlı olmak, özellikle de verileriniz sık sık ödediğiniz şey olduğunda bir kulluk biçimidir. Dahası, bu alternatiflerin çoğu aslında daha iyidir. Ve verilerinizin kontrolünde olduğunuzu bilmede gerçek bir rahatlık var.

Google ürünlerini kullanmaktan başka seçeneğimiz yoksa, tüketici olarak sahip olduğumuz az gücü kaybederiz.

Google, Facebook, Apple ve diğer teknoloji devlerinin kullanıcıları izin vermeyi bırakmasını, bizi her şeyi kapsayan ekosistemlerinin içinde zorlamaya çalışmayı bırakmasını istiyorum. Ayrıca, yeni oyuncuların bir zamanlar Google’ın yeni arama aracı o zamanlar sektör devi Altavista ve Yahoo ile rekabet edebileceği veya Facebook’un sosyal ağı MySpace ve Friendster ile rekabet edebildiği gibi ortaya çıkıp rekabet edebilmesini de istiyorum. İnternet daha iyi bir yerdi çünkü Google bize daha iyi bir arama yapma fırsatı verdi. Seçim iyidir. Taşınabilirlik gibi.

Bugün, birkaçımız başka ürünleri deniyoruz, çünkü Google’a çok alışkınız. E-postaları değiştirmiyoruz çünkü zor. Tüm arkadaşlarımız Facebook’ta olduğu için bir Facebook alternatifi kullanmaya bile çalışmıyoruz. Anlıyorum.

Google’dan tamamen çıkmak zorunda değilsiniz. Ancak diğer alternatiflere bir şans verin. Şaşırmış olabilirsiniz ve web’i neden ne zaman sevdiğinizi hatırlayabilirsiniz.

Bu makale aslen Medium’da teknolojinin sosyal etkilerini, gelişmekte olan ekonomilere ve gelişmekte olan ülkelere odaklanan serbest gazeteci Nithin Coca tarafından  yayınlandı . Coca’nın teknik özellik parçaları Al Jazeera, Quartz, Engadget, Dış Politika, Diplomat, Anakart ve Coda Hikayesi ile Asya ve Amerika Birleşik Devletleri’ndeki diğer bölgesel yayınlar gibi küresel medya kuruluşlarında yer aldı.