Sosyal Medya

Genel

GSS prim borcu EYT başvurusunu etkiler mi?

GSS prim borcu EYT başvurusunu etkiler mi? EYT Başvurusu Yaptım, Çalışmaya Devam Ediyorum Ancak GSS Borcu Çıkmaya Başladı! Emekli olunca GSS devam ediyor mu?

GSS prim borcu EYT başvurusunu etkiler mi?

SGK ve Emekli Sandığından emekli olmak için başvuran EYT’liler için GSS Borcunun olması emeklilikleri için bir engel teşkil etmiyor. Ancak Bağkur’lular için durum farklı. Onlar GSS Borcunu ödememişlerse, başvuruları geçersiz sayılıyor.

 

GSS BORCU EMEKLİLİĞE ENGEL DEĞİL AMA ÖDENMESİ ŞART

GSS borcu bulunması SGK ve Emekli Sandığı kapsamındaki sigortalılara emekli aylığı bağlanmasına engel olmuyor. Ancak Bağ-Kur kapsamında emekli aylığı bağlanacak sigortalıların GSS borcunu ödemesi gerekiyor. Kısmi ve part-time çalışanlar için primler tamamlanabilecek. SGK mevzuatına göre 2008’den sonra isteğe bağlı sigorta priminin sigortalılık süresine sayılması için 12 ay yatırılması gerekiyor. Emeklilik dilekçesi de borcun ödendiği tarihte geçerli olacağı için emekli aylığı borcun ödendiği tarihi takip eden ayın başında yatacak.

EYT Başvurusu Yaptım, Çalışmaya Devam Ediyorum Ancak GSS Borcu Çıkmaya Başladı!

Çalışan eyt’liye gss borcu neden çıkıyor!

21 Mart’ta başvuru yaptım,  22 Mart’ta çalıştığım işyerine başvurum yapıldı ve yaklaşık 70 gündür çalışmaya devam ediyorum. Ancak GSS Borcu Sorgulama Ekranından sorgulama yapınca gördüm ki, Mart ayından 10 gün, diğer aylardan ise 30’ar gün toplamda 70 günlük GSS borcu çıkmış… yaklaşık 700TL…

Bu Borcu ödemelimiyim eminde değilim, hatta fazla ödersem geri alabilir miyim ondan da emin değilim. Benim korkum aslında EYT Başvuruma engel olur mu? oldu. Ancak hemen belirteyim SGK ve Emekli Sandığından emeklilik başvurusu yapan benim gibiler için bu durum engel teşkil etmediğini öğrendim.

Ancak çalıştığım halde her ay GSS Borcu çıkması da ayrı bir muamma. Bu durumu İK’ya yazıp sordum ancak onlardan da henüz bilgi almış değilim.

EYT Başvuru yapıpta emekliliklerini bekleyenler GSS Prim Borcunu muhakkak sorgulasın… Ben ödedim, ancak doğrusunun ne olduğundan da pek emin değilim.

Güncelleme: 170’i aradım.

İşe girişim emekli çalışan olarak yapıldığı için çalıştığım kurum GSS primi ödemiyormuş. Emekli aylığım bağlanana kadar uzun süre geçtiği için (60 gün sonra hizmet kesiliyormuş) sigorta hizmetinden faydalanmaya devam etmek için ödemeniz doğru olmuş dediler. Ancak emekli olduktan sonra başvuru tarihinden itibaren Sağlık Hizmeti Garantisi başlayacağı için ödediğiniz GSS primi için geri iade talep edebilirsiniz dediler.

 

 

GSS prim borcu sigortalı işe girince silinir mi?

Vergi affına göre 31 Aralık 2022 tarihine kadar olan borçlara yapılandırma geldi. Gelir testi yaptırdıktan sonra hane içinde kişi başına düşen gelirin 3 bin 366 liranın altında olması durumunda ise Genel Sağlık Sigortası prim borcunun tamamı silinecek.

Emekli olunca GSS devam ediyor mu?

Herhangi bir işte sigortalı çalışanlar, emekliler, memurlar için GSS otomatik olarak yatırılıyor. Yine anne ya da babasından veya eşinden dolayı sigortalı olanlar, yani bakmakla yükümlü olunan kişiler de GSS primi ödemek zorunda değil.