Sosyal Medya

Güncel Teknoloji

Hexa-X-II: Ericsson ve Avrupalı Ortaklar, 6G Ekosistemi ve Standardizasyonu Konusundaki İş Birliğini Güçlendiriyor

Ocak 2023’te başlayacak olan Hexa-X-II projesine ülkemizden resmi olarak katılan tek ortak kuruluş Ericsson Türkiye olacak.

Hexa-X-II: Ericsson ve Avrupalı Ortaklar, 6G Ekosistemi ve Standardizasyonu Konusundaki İş Birliğini Güçlendiriyor

Ocak 2023’te başlayacak olan Hexa-X-II projesine ülkemizden resmi olarak katılan tek ortak kuruluş Ericsson Türkiye olacak.

Avrupa Komisyonu (AK), komisyonun amiral gemisi 6G ortak araştırma girişiminin ikinci aşaması olan Hexa-X-II projesinin başlatılacağını duyurdu. Bu yeni proje ile 6G ortak araştırma girişiminde 44 iş ortağı görev alacak. Proje ortakları, gelecekteki 6G standardizasyonuna yönelik birçok girdinin temelini oluşturacak, ön standardizasyona sahip bir platform ve sistem görünümünü ortaya koyacaklar.

Hexa-X-II projesi, Akıllı Ağ ve Hizmetler Ortak Girişiminin (SNS-JU) ilk çağrısı kapsamında Avrupa Komisyonu’ndan fon alıyor. Proje Avrupa’daki kilit paydaşları bir araya getirmeye yönelik ikinci önemli adım olacak. Avrupa’yı 6G’de lider konuma getirmeyi hedefleyen Hexa-X ve Hexa-X-II projeleri, gelecekteki bağlantı çözümlerinin değer zincirinin tamamını temsil ediyor. Proje konsorsiyum üyeleri arasında ağ tedarikçileri, iletişim hizmeti sağlayıcılar, teknoloji sağlayıcılar, ilgili dikey sektör temsilcileri ile Avrupa’nın önde gelen iletişim araştırma enstitüleri bulunuyor.

Hexa-X-II konsorsiyumu Hexa-X projesinde geliştirilen inovasyonlarla, çeşitli toplumsal zorlukların üstesinden gelmeyi amaçlıyor:

  • Sürdürülebilirlik: Hexa-X-II, sıfır karbon ayak izinin elde edilmesine katkıda bulunan, enerji ve materyal tüketimini sınırlayan teknolojileri araştıracak.
  • Kapsayıcılık: Hexa-X-II, gelişmekte olan ülkelerdeki insanlara ve gelişmiş toplumların dezavantajlı üyelerine bağlantı olanakları sağlamayı amaçlıyor.
  • Güvenilirlik: Hexa-X-II, veri şeffaflığı, güvenlik, mahremiyet ve ağ dayanıklılığını sağlayacak.

Ericsson, Hexa-X-II’nin teknik yöneticisi rolünü üstlenecek. Orange, Telecom Italia, Dresden Üniversitesi, Oulu Üniversitesi, IMEC ve Atos gibi çeşitli kurumlar; radyo teknolojileri, geleceğin cihazları, esnek altyapı, akıllı ağ yönetimi ve değerleri, sistem gereksinimleri, ekosistem ve inovasyon yönetimi gibi çeşitli iş paketlerinin koordinasyonuna yardımcı olacaklar. 2,5 yıl sürmesi planlanan Hexa-X-II projesinin 1 Ocak 2023’te başlaması hedefleniyor.

Konuyla ilgili yorumda bulunan Ericsson Araştırma Başkan Yardımcısı ve Yöneticisi Magnus Frodigh, şu ifadelere yer verdi:

 “Günümüzün ağ teknolojileri, bireylere, kuruluşlara ve hükümetlere dünya çapında sınırsız olanaklar sağlayan akıllı bir dijital altyapı oluşturdu. Beklentilerin artmasıyla, endüstri ve araştırma topluluğu olarak hedefimiz de netlik kazanmış oldu: 6G kesintisiz akıllı iletişimi hakim kılarak, verimli, insan dostu, sürdürülebilir bir topluma katkıda bulunmalıdır.”

Frodigh sözlerine şöyle devam etti:

“Bu vizyonun gerçekleşebilmesi için endüstri ve akademi genelindeki en iyi araştırmaları bir sistem görünümünde birleştirmemiz gerekiyor. Hexa-X ile Avrupa 6G liderliğinin temellerini atmış bulunuyoruz. Hexa-X-II’de teknik liderliğimizi sürdürmekten gurur duyuyor ve güçlü ortaklardan oluşan bu konsorsiyumla birlikte, bizleri bekleyen toplumsal zorlukları en iyi şekilde aşmamızı sağlayacak 6G Ağ Platformu için ön standardizasyon çalışmalarının  temelini oluşturuyoruz”.

Ericsson Türkiye Genel Müdürü Işıl Yalçın

Ericsson Türkiye Genel Müdürü Işıl Yalçın da:

“Ocak 2021’de başlayan ve halen devam eden Hexa-X projesinde olduğu gibi, Ocak 2023’te başlayacak olan Hexa-X-II projesine ülkemizden resmi olarak katılan tek ortak kuruluş Ericsson Türkiye olacak. Ericsson’un teknik liderliğinde, sektörün önde gelen endüstriyel ve akademik kuruluşlarıyla beraber yürütülecek projede, Ericsson Araştırma Türkiye ekibi kablosuz iletişim, yapay zeka ve siber güvenlik alanlarında uzman araştırmacıları ile Avrupa’nın 6G araştırmalarına katkı sağlayacak.” açıklamasında bulundu.

6G ağlarının geleceğin teknoloji, bağlantı, sürdürülebilirlik ve toplumsal ihtiyaçlarını karşılamasını sağlamak ve 6G standardizasyonunun öneminin anlaşılmasına katkıda bulunmak adına kurulan Avrupa 6G İşbirliği Platformu, Avrupa’nın amiral gemisi 6G araştırma projesinin ikinci aşaması olan Hexa-X-II’nin duyurulmasıyla önemli bir adım atıyor.