Sosyal Medya

Güvenlik/Koruma

Hindistan, WhatsApp’ın tartışmalı gizlilik politikasını geri çekmesini istiyor

1.3 milyar insanın yaşadığı Hindistan'da bugün hükümet, uygulamanın yeni politikasını geri çekmesini resmen istedi...İşte detaylar...

Hindistan, WhatsApp’ın tartışmalı gizlilik politikasını geri çekmesini istiyor

Kullanıcıların tepkisinden sonra, hükümetler de WhatsApp’ın tartışmalı gizlilik politikası değişikliğini eleştirmeye başlamıştı. Hatırlayacağınız üzere bizde de BTK bu konuda resen soruşturma açmıştı. Ancak 1.3 milyar insanın yaşadığı Hindistan’da bugün hükümet, uygulamanın yeni politikasını geri çekmesini resmen istedi…

Hindistan’ın Elektronik ve Bilgi Teknolojileri Bakanlığı; WhatsApp CEO’su Will Cathcart’a hitaben yazdığı bir mektupta;

“Hintli kullanıcıların bilgi gizliliğine ve veri güvenliğine saygı duyduğunu ve ondan bu önerilen politikayı geri çekmesini istedi” dedi. 

Bakanlık ayrıca WhatsApp’a kullanıcı verileri ve gizlilikle ilgili ayrıntılı bir anket gönderdi. Açıklama Delhi Yüksek Mahkemesine verilen bir WhatsApp yasal temsilcilerin yeni gizlilik politikasını savundukları dilekçeyi vermelerinden bir gün sonra olması dikkat çekici.

WhatsApp yeni gizlilik politikası değiştirerek WhatsApp’ın Facebook hizmet ailesiyle daha iyi entegre olmasını sağladı ve işletmelerin müşterileriyle etkileşime girmesinin yolunu açmaya çalışıyor. Ancak büyük bir endişeye sebep olduğu çok açık.

Kullanıcılar, gizlilik politikasında belirtilen veri toplama miktarı ve bunu Facebook’a teslim etme konusunda öyle öfkeliler – ki bu, kullanıcı verilerini güvenli bir şekilde işleme konusunda kötü bir sicile sahip Facebook için içinden çıkılmaz kusursuz bir fırtınaya dönüşmek üzere….

Milyonlarca kullanıcı Telegram ve Signal, Türkiye’de ise BiP gibi yerli uygulamaları indirmeye başladı.Yangını söndürmek için WhatsApp, gizlilik politikası değişikliklerini üç ay ertelediğini ve bunları 15 Mayıs’ta uygulanacağını söyledi.

Tahmin ettiğim gibi WhatsApp’ı kullanan 400 Milyondan fazla aktif kullanıcı olan Hindistan gibi en büyük pazardan gelen bu tepki WhatsApp’ı kesinlikle endişelendirmeli.

Facebook’un sahibi olduğu şirket, WhatsApp Business’taki ticari ortaklıkları yoluyla para kazanmayı hedefliyor. Ancak, politikayı değiştirmek zorunda kalırsa, ticari müşterilerle etkileşim şeklini değiştirmek zorunda kalacak.

WhatsApp Hindistan Hükümetinin gizlilik öncelikli şifreleri kırma talebini reddetmişti.Artık uygulama, gizlilik uygulamaları nedeniyle sorgulandığına göre, hükümetin teklifini tekrar reddedip reddetmediğine yeniden bakmamız gerekecek.