Sosyal Medya

Güncel Teknoloji

HPE Spaceborne Computer-2 Uluslararası Uzay İstasyonuna Geri Dönüyor

Sistem yeni görevinde elde edilen önceki başarıların üzerine yenilerini eklemeyi, uluslararası bilim camiasına gelişmiş yetenekler eşliğinde kapsamlı uzay tabanlı uç bilişim, yapay zekâ ve makine öğrenimi yetenekleri sunmayı amaçlıyor.

HPE Spaceborne Computer-2 Uluslararası Uzay İstasyonuna Geri Dönüyor

 

Sistem yeni görevinde elde edilen önceki başarıların üzerine yenilerini eklemeyi, uluslararası bilim camiasına gelişmiş yetenekler eşliğinde kapsamlı uzay tabanlı uç bilişim, yapay zekâ ve makine öğrenimi yetenekleri sunmayı amaçlıyor.

 

Hewlett Packard Enterprise (HPE), ticari kullanıma hazır (COTS) sunucularını temel alarak ürettiği HPE Spaceborne Computer’ın üçüncü iterasyonunu, NASA’nın sözleşmeli Northrop Grumman Ticari İkmal Hizmetleri görevi aracılığıyla SpaceX Falcon 9 roketiyle Uluslararası Uzay İstasyonu’na (ISS) gönderiyor.

 

HPE Spaceborne Computer-2, yeni yolculuğunda yapay zekâ (AI) ve makine öğrenimi (ML) iş yükleri dahil olmak üzere veri merkezi düzeyinde hesaplamayı uzayda gerçekleştirmeyi ve yüksek performanslı bilgi işlemin (HPC) kapsamını genişleterek daha önceki başarıların üzerine çıkmayı hedefliyor. HPE Edgeline ve ProLiant sunucularını temel alan ödüllü HPE Spaceborne Computer’ın yeni iterasyonu, KIOXIA’nın sağladığı 130 TB’ın üzerinde flaş tabanlı depolamayla tek seferde uzay istasyonuna seyahat eden en büyük depolama alanına sahip sistem ünvanına da sahip oldu. Bu yapılandırmada dört adet KIOXIA 960 GB RM Serisi Value SAS, sekiz adet 1.024 GB XG Serisi NVMe ve dört adet 30,72 TB PM6 Enterprise SAS SSD yer alıyor. Ek flash bellek depolama alanı, ISS Ulusal Laboratuvarı aracılığıyla yeni uygulamaların çalıştırılmasını ve daha büyük veri setleri kullanılarak araştırma yapmayı mümkün kılacak.

 

HPE Spaceborne Computer-2’deki iyileştirmeler arasında güncellenmiş işletim sistemi, NASA uzay uçuşu destek yazılımı ve yeni sistem güvenliği yer alıyor. Sistemin uzay istasyonuna girişinin ardından, üzerindeki teknolojilerin sağlığı ve durumu uzayın zorlu koşullarındaki performanslarını değerlendirmek için günlük olarak izlemeye alınacak.

Dünya’da ve uzayda araştırmaları daha ileri taşımak için çalışıyor

HPE Spaceborne Computer-2’nin uzay istasyonundaki kurulumu tamamlandıktan sonra, sistem araştırmacılar tarafından inovasyonu geliştirmek ve zamandan tasarruf etmek için kullanılacak. Daha önce uzayda toplanan veriler, bir havuzda toplanıyor ve işlenmek üzere Dünya’ya gönderiliyordu. İstasyonda yerleşik olarak yer alan bu süper bilgisayar, verilerin alçak Dünya yörüngesinde neredeyse gerçek zamanlı olarak işlenmesini sağlayacak ve bütün veriyi göndermek yerine verilerin yalnızca çıktısını veya veriden elde edilen içgörüleri Dünya’ya iletecek. Bu sayede gönderilecek veri miktarı 30 bin kat azalacak ve indirme sürelerini büyük ölçüde kısalacak.

HPE Spaceborne Computer-2 için planlanan araştırma, başlangıçta bulut üzerinde oluşturulan makine öğrenimi modellerini ve çıkarım motorlarını bağımsız olarak eğitecek bir birleşik öğrenme (FL) deneyi içeriyor. Deney, Dünya’da kullanılan makine öğrenimi eğitim modellerine katkıda bulunmak ve uzayda güncel bir yapay zekâ çıkarım motorunu sürdürmek amacıyla bulut hizmeti sağlayıcıları tarafından işbirliği içinde hayata geçirilecek ve operasyonları yürütülecek.

HPE, bir kez daha toplulukları ISS Ulusal Laboratuvarı aracılığıyla HPE Spaceborne Computer-2 üzerinde deneyler gerçekleştirmek üzere teklif sunmaya davet ediyor. Konuyla ilgili daha fazla bilgiye bu bağlantıdan ulaşabilirsiniz.

Ek Kaynaklar: