Sosyal Medya

Güncel Teknoloji

Hubble Teleskobunun Annesi Nancy Grace Roman Hayatı Kaybetti

Nancy Grace Roman bilinen adı ile Hubble Teleskobunun Annesi Hayatını Kaybetti. NASA'nın ilk kadın yöneticilerinden birisi olan Roman...

Hubble Teleskobunun Annesi olarak bilinen Nancy Grace Roman Hayatını Kaybetti

Astronomi dünyası bugün oldukça üzgün. Nancy Grace Roman, NASA’nın ilk kadın yöneticilerinden ve Hubble Teleskobunun Annesi hayatını kaybetti.

 

Hubble Uzay Teleskobunun annesi olarak bilim dünyası tarafından kabul Roman, bu araştırmanın finanse edilmesi için yoğun kampanyalar düzenlenmesine ön ayak olmuştu.

Nancy Grace Roman displays a model of Orbiting Solar Observatory-1 in 1962. (NASA)

Nancy Grace Roman displays a model of Orbiting Solar Observatory-1 in 1962. (NASA)

Roman ayrıca NASA’da ilk şef astronomlar arasında yer alıyor. 1962’de NASA’nın ilk başarılı astronomik görevi olan Orbiting Solar Observatory-1’in arkasındaki ekibi yönetti. Washington Post‘un belirttiği gibi, Roman küçük yaştaki bir uzaya ilgi duyuyordu ve astronom olurken karşılaştığı direnişin ışığında kadınları matematik ve fen eğitimi almaya teşvik etti.

Ayrıca Dünya-Uydu haritası ve diğer yörüngede bulunan gözlemevleri için görevlerde yardımcı oldu. Her şeyden önce Roman, yalnızca NASA’nın kuruluşunda değil, mevcut rotasını belirlerken de önemli bir roller üstlendi. Son yıllarda yapılan kozmik keşiflerin çoğu, spaceborne teleskoplarının kullanımına bağlanabilir. Bilim dünyası onu özleyecek.