Ağustos 15, 2026




Hyundai Motor Türkiye, İlk Elektrikli Aracı IONIQ 3’ün Seri Üretimine Başladı

Hyundai Motor Türkiye, İlk Elektrikli Aracı IONIQ 3’ün Seri Üretimine Başladı

Hyundai Motor Türkiye, İzmit’teki üretim tesisinde markanın Türkiye’de üretilen ilk tamamen elektrikli modeli IONIQ 3’ün seri üretimine başladı. Bu yatırımla Hyundai, Türkiye’de elektrikli araç üreten ikinci otomotiv üreticisi oldu.

IONIQ 3’ün seri üretiminin başlaması, Hyundai Motor Türkiye’nin elektrifikasyon stratejisi ve Türkiye’nin Avrupa otomotiv üretimindeki konumu açısından önemli bir kilometre taşı olarak öne çıkıyor.

Hyundai Motor Türkiye’nin İzmit’teki fabrikasında düzenlenen IONIQ 3 Seri Üretim Başlangıç Töreni; Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fatih Kacır, Kore Cumhuriyeti Türkiye Büyükelçisi Sukjong Boo, Hyundai Motor Europe CEO’su Xavier Martinet, Hyundai Motor Türkiye CEO’su Alex Kim ve Kibar Holding CEO’su Ali Kibar’ın yanı sıra merkezi ve yerel yönetim temsilcileri ile iş dünyasından isimleri bir araya getirdi.

Etkinlikte konuşan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fatih Kacır, Hyundai Motor Türkiye’nin IONIQ 3 yatırımı hakkında şu değerlendirmeyi yaptı:

“Hyundai Motor Türkiye, 250 milyon Euro’luk yatırımla ilk aşamada yılda 30 bin IONIQ 3’ü ülkemizde üretecek. Hyundai Motor Türkiye’nin IONIQ 3 yatırımı; yeni nesil mobilite vizyonumuzun küresel otomotiv üreticileri nezdinde karşılık bulduğunun, ülkemizin güvenilir ve ölçeklenebilir bir üretim merkezi olarak konumlandırıldığının ispatıdır. Türkiye olarak; yatırım yapan, üreten, teknoloji geliştiren, nitelikli istihdam oluşturan ve ülkemizi küresel değer zincirlerinde daha ileri noktalara taşıyan tüm yatırımcıların yanındayız”

Hyundai IONIQ 3 için İzmit fabrikasında kapsamlı dönüşüm

IONIQ 3’ün seri üretimine hazırlanmak amacıyla Hyundai Motor Türkiye’nin İzmit fabrikasında son iki yılda kapsamlı bir dönüşüm gerçekleştirildi. Fabrikanın yaklaşık yüzde 50’si modernize edilirken, yeni nesil elektrikli araç üretimi için gerekli altyapı oluşturuldu.

Hyundai Motor Türkiye CEO’su Alex Kim, üretim tesisindeki dönüşüm sürecine ilişkin şunları söyledi:

“Türkiye’de IONIQ 3’ü üretmekten gurur duyuyoruz. Dönüşüm sürecimizin bir parçası olarak, fabrikamızın yaklaşık yüzde 50’si modernize edildi ve bu dönüşüm boyunca binden fazla çalışan farklı roller üstlendi. IONIQ 3, Hyundai Motor Company, Hyundai Motor Europe ve Hyundai Motor Türkiye için uzun vadeli bir taahhüdü temsil ediyor. Önümüzdeki yıllarda üretim kapasitemizi daha da artırmak için çeşitli alanlara yatırım yapmaya devam etmeyi hedefliyoruz.”

Hyundai IONIQ 3 üretiminin yüzde 80’i ihraç edilecek

Hyundai Motor Türkiye’nin İzmit fabrikasında üretilen araçların yaklaşık yüzde 80’i ihraç ediliyor. Bu yapı, Türkiye tesisinin Hyundai’nin Avrupa’daki üretim ve tedarik stratejisindeki rolünü güçlendiriyor.

Hyundai’nin 1997 yılından bu yana faaliyet gösteren İzmit fabrikası, Güney Kore dışındaki en uzun süreli Hyundai üretim tesisi olma özelliğini taşıyor. Yıllık 200 bin araç üretim kapasitesine sahip tesiste bugüne kadar toplam 3,4 milyonun üzerinde araç üretildi.

Hyundai Motor Türkiye, başta Avrupa olmak üzere 2,6 milyondan fazla aracı ihraç etti. Şirkete 1997’den bu yana yapılan yatırımların toplamı 1,47 milyar Euro seviyesine ulaşırken, IONIQ 3, yenilenen i20 ve Bayon modelleri için planlanan yatırımların toplamı ise 715 milyon Euro olarak açıklandı.

Hyundai IONIQ 3, Türkiye’de üretilecek ilk elektrikli Hyundai modeli

Yeni Hyundai IONIQ 3 Aero Hatch, İzmit fabrikası açısından yeni bir üretim döneminin başlangıcını temsil ediyor. IONIQ 3’ün yanı sıra yeni nesil Hyundai BAYON ve Hyundai i20 modellerinin üretimine yönelik hazırlıklar da devam ediyor.

Bu dönüşüm, Hyundai Motor Türkiye’nin elektrikli ve yeni nesil araç üretim kapasitesini artırırken, Türkiye’deki otomotiv tedarik sanayisinin de desteklenmesini hedefliyor.

Hyundai’den Türkiye’ye ve Avrupa’ya uzun vadeli güven

Hyundai Motor Europe CEO’su Xavier Martinet, IONIQ 3’ün Türkiye’de üretilmesi kararının Hyundai’nin Türkiye’ye yönelik güvenini ortaya koyduğunu belirtti:

“Türkiye, güçlü bir otomotiv geleneğine, yetenekli bir iş gücüne, rekabetçi bir tedarikçi tabanına ve Avrupa ile Asya arasında stratejik bir konuma sahip. IONIQ 3’ü burada üretme kararımız, Hyundai’nin Türkiye’ye ve bu ülkenin Avrupa’nın mobilite dönüşümünün bir parçası olarak sahip olduğu potansiyele olan güvenini yansıtıyor. Ve bu güvenimiz IONIQ 3’ün ötesine uzanıyor”

Kore Cumhuriyeti Türkiye Büyükelçisi Sukjong Boo da IONIQ 3 üretiminin Hyundai Motor Türkiye’nin gelecek vizyonunu yansıttığını ifade etti:

“Bugün üretime başlayan IONIQ 3, Hyundai Motor Türkiye’nin geleceğe yönelik vizyonunu, teknolojik mükemmelliğini ve ileri inovasyon yoluyla Türkiye otomotiv sektörüyle birlikte büyüme konusundaki sarsılmaz kararlılığını yansıtıyor”

Hyundai IONIQ 3 üretimi Türkiye otomotivinde yeni dönem başlatıyor

Hyundai Motor Türkiye’nin IONIQ 3 seri üretimine başlaması, Türkiye otomotiv sektörünün elektrikli araç üretimindeki kapasitesinin genişlemesi açısından dikkat çekiyor. İlk aşamada yıllık 30 bin adet IONIQ 3 üretim kapasitesi hedeflenirken, İzmit fabrikasının elektrikli araç üretimine yönelik dönüşümünün ilerleyen dönemde yeni modellerin üretiminin de önünü açması bekleniyor.

IONIQ 3 ile birlikte Hyundai Motor Türkiye, İzmit fabrikasını yalnızca geleneksel içten yanmalı motorlu araçların üretildiği bir tesis olmaktan çıkararak elektrikli ve yeni nesil mobilite teknolojilerinin üretim merkezlerinden biri haline getirmeyi hedefliyor.