Sosyal Medya

Güncel Teknoloji

IBM’in Yapay Zeka Platformu WatsonX, bir çok farklı sektörlerde çözümler sunuyor!

IBM Türkiye Genel Müdürü Işıl Kılınç Gürtuna ve IBM Türkiye CTO'su Serdar Gere gerçekleştirdikleri basın toplantısında; IBM'in Türkiye'deki sektörlere sunduğu yaratıcı yapay zeka yaklaşımı ve stratejisi hakkında detaylı bilgiler paylaştı. 

IBM’in Yapay Zeka Platformu WatsonX, bir çok farklı sektörlerde çözümler sunuyor!

 

IBM Türkiye Genel Müdürü Işıl Kılınç Gürtuna ve IBM Türkiye CTO’su Serdar Gere gerçekleştirdikleri basın toplantısında; IBM’in Türkiye’deki sektörlere sunduğu yaratıcı yapay zeka yaklaşımı ve stratejisi hakkında detaylı bilgiler paylaştı. 

1938’den beri Türkiye’de olan teknoloji şirketi IBM aslında yapay zekaya yıllardır kullanıyor. IBM Türkiye Genel Müdürü ve Teknoloji Lideri Işıl Kılınç Gürtüna, gelinen bu noktada son dönemde giderek popüler olan üretken yapay zeka konusunda yaptıkları çalışmaları detaylı bir şekilde anlattı.

IBM’in bana göre kurumsal genlerinde olacak şekilde daha çok “Kurumsal Çözümlere” odaklandığını da şimdiden ifade etmek isterim.

 

IBM Türkiye Genel Müdürü Işıl Kılınç Gürtuna, dünyadan çeşitli başarılı uygulamalarının da bizlere gösterildiği Üretken Yapay Zeka Platformları Watson X’in yani GenAI yapısının üç basamaklı olduğunu; bu haliyle de son kullanıcıların kullandığı GenAI’dan farklılaştıklarını söyledi.

Bu aşamalar ise şöyle,

  • Watson X:GenAI
  • WatsonX.data: YZ’nin eğitimini sağlayan ortam
  • WatsonX.governance: YZ’nin şeffaflık ve güvenilirliliği ile hesap verebilir olmasını sağlayan yönetişim bölümü

 

“Yapay Zeka ve Sektörel Uygulamalar”

IBM’in yapay zeka teknolojileri, farklı sektörlerde çeşitli uygulamalara yönelik çözümler sunuyor. Örneğin, futbolcu transferlerindeki belirsizliği azaltmak amacıyla geliştirilen Scout Advisor, insan merkezli ve veri odaklı izleme arasındaki boşluğu kapatıyor. Sevilla Futbol Kulübü, yetenek avcılarına destek olmak üzere, oyuncu alım sürecini geliştirmek için IBM’in watsonx platformu üzerine inşa edilen Scout Advisor‘ı kullanıyor ve 200.000 scouting raporu üzerinden teknoloji destekli içgörülerden faydalanıyor. Londra Metrosu “en az yakıt harcanarak maksimum sayıda insan nasıl taşınır?” sorusuna cevap araken IBM’den destek alıyor. IBM Maximo, Londra Metrosu operasyonlarını verimli bakım ve erken müdahale sistemleri geliştirmek için düzenliyor, böylece 21 Milyon Sterlin tasarruf öngörülüyor. NASA, metin ve sensör verileri için yapay zeka uygulamaları oluşturmayı kolaylaştırmak, doğal tehlikeleri tespit eden ve bitki örtüsü ve vahşi yaşam habitatındaki değişiklikleri izleyen modelleri etkinleştirmek ve IOT verilerini organize etmek için Watsonx.ai geospatial modellerinden yararlandı.

“Kaybedecek Zamanımız Yok: Yetenek Açığının Önüne Geçmeliyiz”

Teknolojideki hızlı değişime ayak uydurmak için sürekli öğrenme kültürünü teşvik ediyoruz. IBM SkillsBuild eğitim programı ile dünya çapında 30 milyon kişiye beceri kazandırma taahhüdümüzü sürdürüyoruz. Türkiye’deki projelerimiz aracılığıyla gençlerin siber güvenlikten kodlamaya geniş bir yelpazede beceri kazanmasını sağlıyoruz. Bu kapsamda IBM, 2026 sonuna kadar 2 milyon öğrenciye yapay zeka eğitimi vermeyi hedefliyor.

IBM ve AI Alliance: Sorumlu Yapay Zeka İnovasyonunu Hızlandırma Çabaları

Yapay zeka alanında etik endişelerin giderek artması ve bu teknolojinin yaşamın çeşitli alanlarına potansiyel etkisinin artmasıyla birlikte, IBM, karar alma süreçlerinde bireyleri veya toplumları etkileyebilecek durumlarda bu endişeleri yönetmeye büyük önem vermektedir. Bu noktada, Uluslararası bir topluluk olan AI Alliance’ın, sorumlu ve etik yapay zeka kullanımını teşvik etme misyonunda önemli bir rolü bulunmaktadır. IBM, AI Alliance aracılığıyla hükümet, akademi, endüstri ve sivil toplum paydaşlarıyla iş birliği yaparak etik endişeleri ele almak ve sorumlu yapay zeka gelişimi ve uygulanmasını teşvik etmektedir. AI Alliance, güven, etik, esneklik ve sorumluluk ilkelerine dayalı açık inovasyonu teşvik ederken, IBM de benzer düşünceye sahip kuruluşlarla bir araya gelerek güvenli, sorumlu ve bilimsel olarak titiz bir yapay zeka ekosistemi oluşturmayı amaçlamaktadır. Bu işbirliği, yapay zeka inovasyonunu hızlandırmayı ve güvenlik endişelerini ele alarak küresel ihtiyaçları karşılayan çözümler geliştirmeyi amaçlamakta.

“Kodluyoruz” ile Yeni Yeteneklerin Yetiştirilmesine Destek Olacağız

IBM SkillsBuild platformu yapay zeka, siber güvenlik, veri analizi, bulut bilişim ve mesleki beceriler gibi konularda birçok eğitim fırsatı sunarken Türkiye’de de bu anlamda birçok proje yürüttük ve yürütmeye devam ediyoruz. Bu yıl Kodluyoruz Derneği ile binlerce kişiye ulaşacak bir eğitim programını başlatıyoruz. Bu program ile siber güvenlikten kodlamaya geniş bir yelpazede beceri kazanımı elde etmeyi hedefliyor.

 

Son olarak,

IBM Türkiye Genel Müdürü Işıl Kılınç Gürtuna, IBM’in üretken yapay zekaya bakışını

“Uygulanabilir, Ölçeklenebilir ve şeffaf yapay zekanın kurumsal hayata sağlanması olarak özetliyor. Bunun bir ötesinde de Sürdürülebilirlik yer alıyor…”

WatsonX platformunun özellikle ülkemizde de başarıya ulaşmış sektörel çözümlerini yakında dönemde daha fazla göreceğimizden de eminim.