Sosyal Medya

Güncel Teknoloji

İklim Zirvesi ve Çevre Teknolojilerinin Artan Önemi

27. Birleşmiş Milletler (BM) İklim Zirvesi (COP27) küresel iklim değişikliğine karşı mücadelede önemli bir platform. Dünya liderleri, iklim kriziyle mücadele için alınması gereken önlemleri görüşmek için 7 Kasım tarihinde Mısır’ın Şarm El Şeyh kentinde bir araya geldi.

İklim Zirvesi ve Çevre Teknolojilerinin Artan Önemi

27. Birleşmiş Milletler (BM) İklim Zirvesi (COP27) küresel iklim değişikliğine karşı mücadelede önemli bir platform. Dünya liderleri, iklim kriziyle mücadele için alınması gereken önlemleri görüşmek için 7 Kasım tarihinde Mısır’ın Şarm El Şeyh kentinde bir araya geldi.

Zirve 18 Kasım’ a kadar çözüm önerilerini her boyutuyla ele alacak. COP27’den çıkacak sonuçların dünya gündemini veya ülkelerin kendi gündemlerini ne oranda etkileyeceğini kestirmek güç.

Rusya-Ukrayna savaşı sonrasında ortaya çıkan enerji kriziyle uğraşan Avrupa kıtası diğer yandan da son 500 yılın en büyük kuraklığını yaşıyor.

Seller, aşırı hava hareketleri, orman yangınları, içilebilir su kaynaklarının tehdit altında olması, ekilebilir alanların erozyona kurban gitmesi, tarımda verimliliğin düşmesi, su kaynaklarının kirlenmesi, buzullardaki erimenin hızlanması küresel iklim değişikliğinin sonuçları. COP27’de konuşan Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres’in sözleri tehlikenin boyutuna dikkat çekiyor. Antonio Guterres, küresel ısınma konusunda dünyanın ya “dayanışmayı” ya da “toplu intiharı” seçeceğini söylerken, sorunun giderek daha derinleştiğine vurgu yaptı. Küresel ısınma ve artan etkileri karşısında insanlığın “işbirliği yapması gerektiği”nin altını çizen BM Genel Sekreteri, bunun yapılmaması durumunda insanlığın “yok olacağı” uyarısında bulundu ve “İklim cehennemine giden otoyoldayız ve ayağımız hala gaz pedalında. Hayatımızın mücadelesini kaybediyoruz” şeklindeki sözleriyle yaşadığı derin kaygıyı dile getirdi.

Yoğun Gündemde Çevre Teknolojileri Önemli Bir Misyon Üstleniyor

2022 bir taraftan pandeminin önemli oranda etkisini yitirdiği bir yıl olarak hafızalarda yer alırken bir taraftan da enerji krizinin etkileri ile küresel iklim değişikliği konusunun yeni bir boyut kazandığı bir yıl olarak hatırlanacak. 2023 yılı ise aynı pencereden bakınca dünya için yeni sorunların kapısını açacak bir yıl olarak görünüyor. Küresel iklim krizi de başta olmak üzere 2022’de dünyanın karşı karşıya bulunduğu birçok sorun çözüm arayışlarını 2023’e devredecek.

“Çevre Teknolojileri” küresel iklim değişikliğine karşı mücadelenin anahtarı. Üretilecek çözüm önerileri gün geçtikçe daha da önem kazanacak. Su ve atık su yönetimi ile temiz ve içilebilir suya erişimin sağlanması, katı atık yönetimi ile bir taraftan çevre kirliliğinin ve etkilerinin azaltırken, bir taraftan da ikincil hammadde ve enerji kazanımının artışı, geri dönüşüm oranlarının yükselmesi ile hammadde ve üretimde gerekli enerji ihtiyacının azaltılması çevre teknolojileri alt branşlarının çalışmaları ile gerçekleşecek.

IFAT Eurasia’ya Yönelen Talep Daha Temiz Dünya İçin Umut Verici

IFAT Eurasia Uluslararası Çevre Teknolojileri İhtisas Fuarı adına değerlendirmelerde bulunan EKO Fuarcılık Fuarlar Müdürü Namık Sarıgöl, 27-29 Nisan 2023 tarihleri arasında yapılacak IFAT Eurasia Fuarı’nın çevre sorunlarına çözüm önerileri sunmaya devam edeceğini belirterek, “IFAT 2023 Avrupa’nın enerji krizine yeni çözümler aradığı, yenilenebilir enerjinin popularitesinin arttığı, enerji tasarrufunun, atık yönetimi ve döngüsel ekonominin vazgeçilmez olduğunun çok daha fazla anlaşıldığı bir dönemde gerçekleşecek. Yaşanan küresel krizlere rağmen iklim değişikliği mücadelesinden geri adım atılamayacağı ortada. Avrupa ile yakın ilişki içinde olan tüm ekonomilerin, tüm şirketlerin karbon ayak izi hedeflerine odaklanmaları bir zorunluluk. Oluşan ortam bir yönüyle Yeşil Mutabakat hedefleri için yaşanacak geçiş sürecini de hızlandıracaktır. Tüm bunları dikkate alarak, IFAT Eurasia’nın üstlendiği misyonun öneminin ve üzerimize düşen sorumluluğun arttığını biliyoruz. Fuara katılım konusunda artan talep ve katılımcıların faaliyet alanlarındaki çeşitliliğin yanı sıra kamu ve özel sektörden gelen ziyaret ilgisinden dolayı gerçekten mutluluk duyuyoruz” dedi.

IFAT Fuarlar Ailesi Bu Alanda Dünyanın En Önemli Fuarları

Namık Sarıgöl, Almanya’da kurulan ve her yıl Çin’de 3, Hindistan’da 2, Güney Afrika’da 1 kez, Münih ve İstanbul’da ise dönüşümlü olarak 2 yılda bir kez olmak üzere geniş bir coğrafyada düzenlenen IFAT Fuarlarının bu alanda dünyanın en önemli etkinlikleri olma özelliğini taşıdığı belirterek, “IFAT, ulaştığı geniş coğrafya ve muazzam iletişim ağı üzerinden eriştiği paydaşlar ile çevre teknolojileri sektörünü çözüm ihtiyacı olan tüm kesimler ile buluşturuyor. IFAT Eurasia, alışılageldiği üzere atık yönetimi konusunda Avrupa ve Avrupa ile ticari ilişki ve teknolojik işbirliği içinde olan kurum, kuruluş ve şirketlere ev sahipliği yapacak “ dedi.