Sosyal Medya

Güncel Teknoloji

İnşaat sektörüne özel iş kariyer platformu Workindo!

Workindo CEO'su Erhan KOCABAŞ ile inşaat sektörüne özel, çalışanların  iş başvurusu ve hizmet alım-satımı; firmalar ise personel bulma, inşaat projeleri hakkında bilgiye ulaşma, malzeme ve hizmet alım-satımı gibi süreçlerde Workindo'nun rolü hakkında konuştuk...

Workindo CEO’su Erhan Kocabaş, inşaat sektörüne özel platformları hakkında bilgiler verdi!

Workindo CEO’su Erhan KOCABAŞ ile inşaat sektörüne özel, çalışanların  iş başvurusu ve hizmet alım-satımı; firmalar ise personel bulma, inşaat projeleri hakkında bilgiye ulaşma, malzeme ve hizmet alım-satımı gibi süreçlerde Workindo’nun rolü hakkında konuştuk…

1. Bize kısaca Workindo’yu anlatır mısınız?

Workindo, inşaat ve ilgili sektörlere özel tasarlanmış bir iş ve kariyer platformudur. İnşaat sektöründe faaliyet gösteren tüm şahıslar ve şirketler bu siteye üye olarak sektörel süreçleri daha kolay hale getirebilirler. Çalışanlar iş başvurusu ve hizmet alım-satımı; firmalar ise personel bulma, inşaat projeleri hakkında detaylı bilgiye ulaşma, malzeme ve hizmet alım-satımı gibi süreçlerde Workindo’yu kullanabilirler.

Workindo’ya üye olmak tamamen ücretsizdir. İnşaat sektörünün herhangi bir alanında aktif olan herkes siteye birkaç tıkla üye olup hemen fırsatlardan yararlanmaya başlayabilir. Üstelik şirketlere özel tasarladığımız Bronz, Silver, Gold ve Enterprise olmak üzere dört ayrı paket seçeneği bulunuyor. Bu avantajlı paketler sayesinde şirketlerin, özellikle büyük projelerde, siteden daha fazla verim almalarını sağlamaya çalışıyoruz.

2. İnşaat gibi geleneksel işleyen bir sektörün teknoloji ile buluşmasını değerlendirir misiniz? Projenizi oluştururken bu durum sizi endişelendirmedi mi?

Evet, inşaat sektörü uzun süredir geleneksel işleyen bir sektör. Yine de bunu endişelenecek olumsuz bir kriter olarak değil, bir fırsat olarak değerlendirdiğimizi söyleyebilirim. Günümüzde teknoloji, hayatımızın hemen her alanında yer alarak işlerimizi kolaylaştırıyor. Bunun inşaat sektörüne de gelmesinin büyük avantajları olacaktır. Başlangıçta insanları bu dijital yeniliklere ısındırmak kolay olmayabilir çünkü alışılagelmiş bir düzen var. Ancak onların da bu avantajları deneyimledikten sonra, işlevini yitiren geleneksel yöntemleri geride bırakacaklarını bekliyoruz.

3. Günümüzde birçok start up girişimi bulunuyor. Bir start up için teknolojinin önemi nedir?

Teknoloji, startup için oldukça önemlidir. Startup, yapısı gereği yenilikçi ve hızlı gelişim gösteren bir oluşumdur. Diğer yandan startup’larda hız oldukça önemlidir ve yenilikleri bu hız ışığında değerlendirirsiniz. Bu dinamizmi korumak ve hızlı gelişimi sağlamak ise teknolojiye ayak uydurarak gerçekleştirilebilir.

Doğrudan teknoloji üzerine kurulmuş olmasa bile bir startup; hedef kitle ile iletişim, pazarlama analizleri, sosyal medya araçları gibi çeşitli alanlarda teknolojiden yararlanır. Dolayısıyla startup için teknoloji, her şey olmasa da çok şeydir.

4. Siz teknolojik anlamda sektöre ne gibi avantajlar sunuyorsunuz?

Biz, inşaat süreçlerini dijital ortama taşıyarak bu süreçleri yavaşlatan etkenleri minimuma indirmek istiyoruz. Bu sayede inşaat projelerinin daha hızlı başlaması ve daha hızlı tamamlanması mümkün olacaktır. Sadece proje sahipleri açısından değil projede çalışmak isteyen adaylar açısından da daha hızlı iş bulma olanağı sunuyoruz. Örneğin önceden bir inşaat ustası iş bulmak için tek tek şantiye gezerken şimdi, Workindo ile bu iş arayışını olduğu yerden yapabilir.

5. Workindo’da yazılım anlamında nasıl bir teknoloji ile çalışıyorsunuz?

Yazılım tarafında Agile çalışan, teknolojiyi yakından takip eden ve yenilikleri denemekten kaçınmayan bir yazılım geliştirme ekibimiz var.

Web sitemizin ön yüz mimarisi; hız, boyut ve esneklik kavramlarına sahip JavaScript iskeleti olan Vue.js üzerine kurulmuş Nuxt.js ile yazılmıştır. Site yazılımında ise dünya çapında genişleyen kitlesi ile her geçen gün gelişen açık kaynak kod yapısını kullanıyoruz. Bu yapının yaygın kullanılarak lider duruma gelmesi, ne kadar doğru bir teknoloji seçimi yaptığımızı bizlere göstermiştir.

Sistemimizin altyapı mimarisini, veritabanlarını ve sunucu sistemlerini oluşturan back-end tarafında MVP olarak çıktığımız ve halihazırda geliştirmeye devam ettiğimiz projemizin mimarisini; sınırları iyi tanımlanmış, yüksek derecede paralellik elde edebildiğimiz modüler monolitik yapıda kurguladık ve hayata geçirdik.

Uygulamamızda arama (search) kısımları çoğunlukla yer almakta, burada da kullanıcılarımızın aradıkları bir şeye hızla ulaşabilmeleri çok önemli olduğundan gerçeğe yakın zamanlılığını kanıtlamış Elastic Search’ü kullanıyoruz.

Aynı hız düşkünlüğümüz Deployment süreçlerimizi ise AWS üzerinden otomatikleştirerek git üzerinden tek bir push ile süreci başlatıyor ve zamandan tasarruf sağlıyoruz. Database ve makinalarımız düzenli incrimental (kademeli) yedekleniyor. Bununla beraber dosya yönetimimizi de S3 üzerinden sağlayarak AWS’in birçok özelliğini kullanıyoruz.

Workindo.com’un App’i mevcut mudur? İnsanlar size nereden ulaşabilir?

Workindo.com’a masaüstü, tablet ve mobil cihazlardan ulaşılabilir. İlerleyen zamanda mobil uygulama olarak hizmet vermeyi planlasak da henüz bir App’imiz bulunmuyor. Yine de siteyi mobil uyumlu olarak geliştirdiğimiz için herkes telefonlarındaki arama motorlarından Workindo.com’u kolaylıkla kullanabilir.

Ayrıca üyelerimiz ve üye olmak isteyen site ziyaretçilerimiz; istek, öneri, şikayet bildirmek veya merak ettikleri diğer konular hakkında bilgi almak için Workindo.com iletişim bölümünden bize ulaşabilirler.

7. Workindo için ilk 3 çeyrek nasıl geçti? 2022 hedefleriniz neler?

2021 yılı ilk üç çeyreğinin Workindo açısından iyi geçtiğini söyleyebilirim. 2021 yılının başından itibaren üye sayımızda önceki yıla oranla büyük artış oldu. Bu yıl içerisinde üye sayımızı kırk beş gün gibi kısa bir zaman diliminde yüzde 50 artırarak 150.000 üyeye ulaştık. Ekim 2021 itibariyle ise sitemizde 325.000’i aşkın şirket ve şahıs hesabı bulunuyor.

2022 için üye sayımızı artırmak ve üyelerimizin siteden maksimum verim alması için elimizden gelenin en iyisini yapmayı hedefliyoruz.

8. Workindo’da teknolojik anlamda bizi ne gibi yenilikler bekliyor?

Workindo olarak teknoloji ile iç içe ilerleyen bir girişimiz. Teknolojiden beslenerek inşaat sektöründeki sorunlara dijital çözümler sunuyoruz. Halihazırda sitemiz üzerinden iş ilanlarına başvuru yapmak, iş ilanı yayınlamak, projelere ulaşmak ve teklif vermek, malzeme alım-satımı ve hizmet alım-satımı yapmak gibi sektörel yenilikler mevcut. Diğer yandan insanlar dijital ortamda özgeçmişlerini oluşturabilir ve online iş görüşmeleri yapabilirler.

9. Eklemek istedikleriniz.

İnşaat sektörünün uzun süredir gereksinim duyduğu dijital bir değişim vardı. Workindo olarak bu değişimin gerçekleşmesinde atılmış önemli adımlardan biri olmayı hedefliyoruz.