Sosyal Medya

Donanım

Intel, Iris Xe ayrık grafik kartlarını piyasaya sundu!

Intel masaüstü bilgisayarlara yönelik yeni Iris Xe Ayrık GPU'sunu önceden ayarlanmış bilgisayar sistemlerinde kullanılmak üzere göndermeye...

Intel, masaüstü için ilk Iris Xe ayrık grafik kartlarını göndermeye başladı

Intel’in masaüstü bilgisayarlara özel yeni grafik kartı, PC üreticilerinin önceden oluşturulmuş sistemlerinde kullanılmak üzere yollanmaya başlandı. Intel’in yonga üreticisi Asus dahil çeşitli ortaklarla geliştirdiği Iris Xe ayrık masaüstü grafik kartlarını resmi olarak piyasaya sürdüğünü duyurdu.

Peki yeni donanımlı bilgisayarları ne zaman görmeye başlayabiliriz. Intel’in geçen yıl CES 2020’de geliştirme aşamasındaki DG1 adı berilen grafik yongalarını görmemizin ardından Acer, Asus ve Dell’in Iris Xe Max grafik yongalı dizüstü bilgisayarları piyasaya sunması Ekim ayını bulmuştu.

Son kullanıcı ilk etapta kendi bilgisayar konfigürasyonlarında kullanmak için bu ayrık grafik kartını kullanamayacak olsa da; küçük ve orta ölçekli işletmelerin önceden hazırlanmış bilgisayarlarına bu ekran kartları yerleştirileceğini artık biliyoruz.

Peki neden önemli?

Iris Xe Masaüstü GPU’nun üç ekran çıkışı, HDR desteği, 80 yürütme birimi ve 4 GB yerleşik LPDDR4x belleği var. Hedefi, özellikle yüksek hacimli, değerli masaüstü pazarına güç vermek. Son dönemdeki oyun donanımları için ekran güçü isteyenlere yönelik değil. Ancak onlar içinde 2020’de Xe-HPG adlı oyunculara yönelik ayrık bir GPU üzerinde çalıştığını ve donanımın hızlandırmalı ışın izleme ve GDDR6 belleğini destekleyeceğini bekliyoruz.