Sosyal Medya

Genel

İNTERNET KULLANICISININ YENİ GÖZDESİ: PODCAST’LER

Dünya çapında podcast içeriklerinin daha fazla kullanıcı tarafından dinlenilmesi bu sektörü büyük bir ekonomi haline getiriyor

İNTERNET KULLANICISININ YENİ GÖZDESİ: PODCAST’LER

 

Dünya çapında podcast içeriklerinin daha fazla kullanıcı tarafından dinlenilmesi bu sektörü büyük bir ekonomi haline getiriyor. Geçtiğimiz senenin rakamlarıyla 18,5 milyar dolarlık bir pazar büyüklüğüne ulaşan sektörün yakın bir zamanda sadece ABD’de 4,2 milyar dolarlık reklam gelirine ulaşması bekleniyor. Podcaster, içerik ve dinleyici sayısının her geçen gün artış gösterdiği sektörün pazar payının Türkiye’de de önümüzdeki yıl 2 ila 4 kat aralığında artacağı tahmin ediliyor.

 

Son yıllarda podcast sektörünün popülaritesi dikkate değer bir artış gösteriyor ve çok çeşitli içerik yelpazesiyle dünya çapındaki dinleyicileri kendisine bağlıyor. Gerçek suç gizemlerinden eğitici gösterilere, komedi podcast’lerinden haber içeriklerine kadar podcast ortamında herkes için bir şeyler bulunuyor. 2023 yılı içerisinde 18 ülkedeki aylık podcast dinleyicilerinin toplam sayısının yüzde 15,5 artarak 383,7 milyona çıkacağı, gelecek yıl dinleyici sayısının ise 424,2 milyona çıkacağı tahmin ediliyor. Kullanıcı sayısındaki bu artış, pazarın büyüklüğünü de yakından etkiliyor. Nitekim küresel podcast pazarının 2022’de 18,52 milyar dolar değerinde olan hacminin 2023’ten 2030’a kadar yüzde 27,6’lık bileşik yıllık büyüme oranıyla büyüyeceği tahmin ediliyor.

Türkiye’de de podcast endüstrisi hızlı bir ilerleme kaydediyor. Tüm küresel pazarlar arasında Türkiye’de her 10 internet kullanıcısının 2’si podcast, sesli içerik dinlediğini ifade ediyor. Dinleme oranı ile her ne kadar dünya ortalamasının altında bulunuyor olsa da hızlı bir şekilde önümüzdeki yıllarda bu oranın artması bekleniyor. Nitekim, podcaster, içerik ve dinleyici sayısının her geçen gün artış gösterdiği sektörün pazar payının ülkemizde önümüzdeki yıl 2 ila 4 kat aralığında artacağı tahmin ediliyor. 18-25 yaş arası dinleyicilerin eğlence, spor, hap bilgi, kültür sanat; 25- 35 yaş arasının spor, hap bilgi, edebiyat; 35- 45 yaş arasının kişisel gelişim, haber, edebiyat, kültür sanat ve 45 yaş üstünün ise haber, kişisel gelişim, edebiyat podcastlerini dinlediği ülkemizde erkekler eğlence, spor ve edebiyat başlıklarını dinlemeyi seviyorken, kadınlar tercihlerini kişisel gelişim ve kültür sanattan yana kullanıyor.

 

Podcast’e günde 1 saat 2 dakika harcanıyor

 

Dünya çapında yapılan araştırmalar, insanların son dönemlerde popülaritesi artan podcast’leri dinlemeye daha fazla zaman harcadığını gösteriyor. GWI’ye göre 2023 podcast’ler artık dünya çapında hem CD’lerin hem de plakların önünde tercih edilen ilk üç ses içeriği türü arasında yer alıyor. Aynı zamanda araştırmalar dünya çapında, çalışma çağındaki her beş internet kullanıcısından birinden fazlası (yüzde 21,2) artık her hafta podcast dinlediğini ve giderek popüler hale gelen ses içeriğini dinleyerek günde ortalama 1 saat 2 dakika harcadığını gösteriyor.

Coğrafi olarak bakıldığında ise GWI’nin verileri, Brezilyalıların podcast içeriğinin en üretken tüketicileri olduğunu ortaya koyuyor; ülkedeki çalışma çağındaki internet kullanıcılarının neredeyse yüzde 43’ü, son 7 gün içinde en az bir podcast dinlediklerini söylüyor. Benzer şekilde, Endonezya’da ankete katılan 10 kişiden 4’ünden fazlası her hafta podcast dinlediğini söylüyor ve bu rakam Meksika, İsveç ve Güney Afrika’da 10’da 3’ün üzerinde kalıyor. Aynı zamanda Latin Amerika’nın 2023’ten 2030’a kadar yüzde 37’nin üzerinde bir büyüme oranı kaydederek en hızlı büyümeyi kaydetmesi bekleniyor.

Güney Kore, Rusya ve Japonya’daki yapımcılar podcast planlarını en azından şimdilik askıya alabilirler. Zira GWI’nin verileri, bu pazarlardaki 10 internet kullanıcısından 1’inden daha azının haftalık olarak podcast içeriğini dinlediğini ve bu rakamın Japonya’da sadece 24’te 1 olduğunu ortaya koyuyor.

Podcast’teki gelişmeler reklam pazarını da genişletecek

 

Karma Türkiye ile Türkiye’de podcast pazarına iddialı bir giriş yapan Karma Türkiye CEO’su ve Kurucu Ortağı Dilruba Özcan Hocaoğlu, sesli içeriği dünyanın yeni trendi olarak tanımlıyor. Türkiye’de bu trend farkındalığının her geçen gün arttığına dikkat çeken Hocaoğlu, “Ülkemiz sosyal medyayı, uygulamaları ve internet üzerinden yayılan yenilikleri çok seviyor. Genel olarak sosyal medya kullanımında nüfusa oranla ilk 10’da yer alan Türkiye, bazı uygulamalarda ilk beşi dahi zorluyor. Tüm bunlar göz önünde bulundurulduğunda podcast endüstrisinde de Türkiye’nin dünya genelinde, sosyal medyada olduğu gibi parlak bir geleceği olduğuna inanıyoruz” diyor.

Podcast pazarının henüz yeni gelişmekte olduğunu kendilerinin de bu pazarda platform olarak yer almayı tercih ettiklerini kaydeden Hocaoğlu sözlerine şöyle devam ediyor: “Nasıl ki görüntü platformları ve ara teknolojileri hızlı bir şekilde gelişti ise aynı hız muhtemelen önümüzdeki dönemlerde ses teknolojilerinde yaşanacak. Ses analizleri, yapay zeka dil çevirileri, ses reklam analiz teknolojileri konularında ara yazılım teknoloji şirketleri çalışmaya başlamış durumda. Üretici ve kullanıcının artması ile ses analiz teknolojisi, yapay zeka ses teknolojisi geliştiren yazılımlar da artacak. Doğal olarak rekabet de artacak. Sadece platform rekabetleri olmayacak tabii… Günümüzde platformda içerik üretenlerin rekabetleri daha ön plana çıkmış durumda. Hatta bulundukları platform içerisinde dahi üreticiler rekabet içerisindeler. Bu rekabet ortamı da içerik çeşitliliğini artıracak. Tüm bu gelişmeler ile pazarın ana gelir kalemlerinden biri olan reklam pazarı da gelişecektir. Hatta pazarın analiz, reklam teknoloji girişimleri de hızla artacaktır.”

2024’te reklam gelirlerinin 4,2 milyar dolara ulaşması bekleniyor

 

Podcast pazarındaki büyümeyle beraber reklam gelirlerinde de bir artış yaşandığına dikkat çeken Hocaoğlu, reklam verenlerin, podcast’lerin beşte ikisinin ulaşılması zor olabilecek cazip bir demografik grup olan 26 ila 35 yaş arasındaki kişiler tarafından tüketilmesi nedeniyle bu alana yatırım yaptığına dikkat çekiyor. Bunun sonucunda ise ABD podcast endüstrisinin reklam gelirlerinde hızlı ve dikkat çekici bir büyüme yaşandığını belirten Hocaoğlu sözlerini şöyle tamamlıyor: “2021’deki PwC analizine göre 2018’de 479 milyon dolar olan rakamın 2021’de 1,5 milyar dolara yükseldiği belirtiliyor ve 2024’te de 4,2 milyar dolara ulaşması bekleniyor. Şu an ülkemizdeki reklam pazarının farkındalığı her geçen gün artıyor. Amerika ve Avrupa ile kıyaslanamasa da gün geçtikçe reklam pazarında ilginin arttığını görüyoruz. Kurum olarak iş birliği yaptığımız markalarımız mevcut. Platform olarak reklam teknoloji denemelerimizi tamamladık. İlk reklamlarımız yayınlandı. Önümüzdeki günlerde platformumuz tamamen ileri teknolojide reklam yayınlanabilir halde olacak. Hedefimiz büyüyen bu endüstride ülke olarak hızlıca yerimizi almak. İlginin ve ivmenin arttığı bu pazarda ülke konumlamamız tüketici ve reklamveren tarafında kalmamalı” dedi.

Karma Türkiye hakkında

Bünyesinde bulundurduğu canlı radyo programları, dijital radyo yayın akışı, ücretli ve ücretsiz erişilebilen sesli içerikler ve günümüz trendi podcast dünyasını birleştiren Karma Türkiye aynı zamanda kullanıcılara profil oluşturarak mesajlaşma,7/24 chat ekranı, takipleşme gibi özellikler de sunuyor. Mobil uygulama olarak indirilebilen platforma aynı zamanda web sitesi üzerinden de erişilebiliyor.