Sosyal Medya

Güncel Teknoloji

Web 29 Yaşında, İnternetin Geldiği Nokta İnternetin Babasını Korkutuyor?

İnternetin Geleceğini Kimin Tamir Edebileceğini Biliyor musunuz? Web'in 29. Yaş Günü, İnternetin Babası Açık Bir Mektup Yazdı.

World Wide Web’in 29. Doğum Günü ve İnternetin Babası Geldiği Noktadan Memnun Değil.

Dünya Çapındaki Ağın Yaratıcısı Hayal Kırıklığına Uğramış Bir Baba Durumda. İnternetin Geldiği Nokta İnternetin Babasını Korkutuyor? Web 29 Yaşında!

Tim Berners-Lee Web’in merkezileşmesinin onu mahvettiğini belirttiği açık bir mektup yayımladı.

Bugün World Wide Web’in 29. doğum günü,vesileyle bugünü kutlamak isteyen internetin yaratıcısı Tim Berners-Lee; durumun ne kadar kötü olduğunu hatırlatmak için bir açık mektup paylaştı.

The Guardian’da ortaya çıkan açık bir mektupta, Tim Berners-Lee şu anki internetin kasvetli bir resmini çizdi. Bunlardan biri, yeniliği kısıtlayan ve daha önceleri ön planda olan bloglar ve küçük zengin içerikli sitelere pekte yaşama şansı vermeyen devasa bir platformun hakimiyeti.

Bu durumu değiştirmek için çok geç değil diye yazan Lee; “Hepimizin İstediği Web”‘i yaratmak için teknoloji, hükümetler, sivil işçiler, akademisyenler ve sanatçılardan oluşan hayali bir takıma ihtiyaç duyulduğunu söylüyor.

Google gibi Büyük Platformlar, İnternetin Kapı Bekçileri

Lee, büyük platformlar konusunda en büyük eleştirilerini ima ederek Facebook ve Google gibi kastediyor ki onları; kendi alanlarına hakim olmak için, etkili bir şekilde kapı bekçilerine dönüşmekle suçluyor. “Hangi Fikirlerin Görüldüğünü ve Paylaşıldığını Kontrol Ediyorlar” diyerek, istediklerinde engel koyup rekabeti engelleyebileceklerinden bahsediyor.

Dikkat çeken tüm girişimcileri kendi bünyelerine katan dev platformlara, kullanıcı verilerinin kendisine sağladığı rekabet avantajını da eklerseniz; önümüzdeki 20 yılın sonunda daha az yenilikleri görebileceğimizi düşünüyor.

İnternetin Geldiği Nokta İnternetin Babasını Korkutuyor

İnternetin Merkezileşmesi 

Web’in bu şekilde merkezileştirilmesi, bir hafta önce gerçekleşen bir Amazon Web Servisi kesintisi örneğinde olduğu gibi ciddi sorunlara yol açıyor.

İnternetin Silahlanması !

Ortaya çıkan bir başka sorun ise bir avuç platformun, internette bir dar boğaz oluşturmasının dışında, belki de daha kötüsünü yarattı:  ” internetin silahlanması “…

Yüzlerce sahte sosyal medya hesaplarını kullanarak Amerikan siyasetini etkilemeye kadar uzanan komplo teorilerinden bahsediyoruz elbette; Lee’ye göre özellikle Son Amerikan Seçimlerinde gördüğümüz şekilde; daha merkezi bu internet sayesinde manüpilasyon çabalarını en üst düzeye çıkarmayı başardılar.

Bu şirketler kar odaklı oldukları için sosyal yardım için çalışacak kadar donanımlı değiller ve belki de bazı düzenlemeleri – kuralları kullanabilirler. Bu kararları vermenin sorumluluğu bazen bir büyük yük olabilir. İronik bir şekilde Sosyal Faydayı en üst düzeye çıkarmak daha fazla kar etmek için kurulmuş bu şirketlere düşüyor.

Tam bu noktada Lee; “sosyal hedefleri açıklayan yasal veya düzenleyici bir çerçevenin bu gerilimlerin hafifletmesine yardımcı olabilir” diyor.

Peki İnternetin Geleceğini Kimin Tamir Edebileceğini Biliyor musunuz?

Bizler, elbette ki, toplumun geniş kesimlerinden oluşan bir grup birey, devasa internet şirketlerinin hegemonyasını kırabilir ve Yeni çözümleri motive etmenin anahtarı bu sinerji olabilir.

Ancak bu işin çözemediği başka büyük bir sorun daha var; İnternete bağlanamayanların oluşturduğu dijital açığın kapatılması.Bunlar daha çok kadın, fakir, coğrafi olarak uzak ve / veya ilk dünyanın dışında yaşayanlar olacaktır. Onları bu sisteme dahil etmek, internetteki sesleri çeşitlendirecek ve BM’nin internet erişimini temel insan hakkı olduğuna karar vermesi gereken ahlaki bir şey olacak.
Onları çevrimiçi hale getirmek için yaratıcı iş modellerine ihtiyaç var.