Sosyal Medya

iPhone

iOS 9 Neler Getirdi, Ne Değişti!

Dün akşam indirmeye sunulan iOS 9 bize neler sunuyor?

Dün akşam indirmeye sunulan iOS 9 bize neler sunuyor?

Bugün kullanıma sunulmaya başlanan iOS 9’la birlikte Apple’ın mobil işletim sistemi, bir dizi yeniliğe kavuşuyor. Güncelleme alan cihazlar arasında “eski” diyebileceğimiz iPhone 4S ve iPad 2 bile var. Ancak elbette iOS 9’un tüm yenilikleri, her cihaza gelmiyor. Çünkü yeni işlevler, alışmadığımız derecede cihaza göre değişiyor.

iOS 9, öncelikle içerisindeki Apple uygulamalarında güncellemeler yapıyor. İşte uygulamalarda yapılan değişiklikler.

Mail: Artık bir kerede beş fotoğraftan fazlasını göndermeniz mümkün.

Maps: Apple’ın harita uygulaması, iOS 9’la birlikte gitmek istediğiniz yere toplu taşımayla nasıl ulaşabileceğinizi gösterebiliyor. Elbette bunun için özelliğin desteklendiği bir konumda yaşamanız gerekiyor.

Notes: iOS’un not alma uygulamasında birkaç yenilik var. Notes, artık üç farklı kalem stili ve farklı renklerle kendi çizimlerinizi oluşturmanıza izin veriyor. Notlarınıza fotoğraf eklemeniz de artık mümkün. Uygulamada eksikliği hissedilen tek işlev ise örneğin alışveriş listeleri için kullanabildiğimiz hatırlatma işlevi oldu.

Yeni gezinti seçeneği: Küçük ancak faydalı bu işlev sayesinde Home tuşunu kullanmadan bir önceki uygulamaya dönmeniz artık mümkün. İşlevin tek dezavantajı, sol üstte gösterdiği küçük yeri ve okun çok küçük olması.

Güç tasarruf modu: Çok önemli gibi görünmese de piliniz azaldığında hayat kurtarabilen bu işlev, Ayarlar > Pil altında bulunuyor. Aynı alanda pil tüketimiyle ilgili diğer faydalı bilgilere de rastlayacaksınız.

Spotlight ve Siri:siri Spotlight, artık sadece parmağınızı yukarıdan aşağıya çektiğinizde açılmıyor. Ana

ekranda parmağınızı soldan içeriye çekerek de işleve ulaşabiliyorsunuz. Ancak bu durumda gösterilen içerik değişiyor. Yukarıdan çektiğinizde yalnızca arama çubuğunu ve Siri’nin uygulama tekliflerini görürken, soldan sağa çektiğinizde haberleri görüyorsunuz.

Siri ise artık belirli bir tarihteki fotoğrafları karşınıza getirebiliyor. Örneğin “Dün çektiğim tüm fotoğrafları göster” diyerek dünkü fotoğraflarınıza bakabiliyor, “Edirne’deki fotoğraflarımı göster” diyerek sadece Edirne’deki fotoğrafları görüntüleyebiliyorsunuz.

HomeKit: iOS 8’de ortaya çıkan HomeKit, Apple’ın akıllı ev arayüzünü temsil ediyordu. iOS 9 ise HomeKit’in arka plan hizmetlerine ulaşabilmesine ve belirli görevlerin kullanıcı tarafından otomatik hale getirilmesine izin veriyor. Gerçek bir akıllı ev sistemi haline gelen HomeKit, cihazları iPhone, iPad veya Apple Watch’unuz ile kontrol etmenize olanak tanıyor.

Yeni uygulamalar: iPhone’u bul, Arkadaş bul, ve Wallet gibi daha önce ayrı olarak kurulabilen uygulamalar, iOS 9’da yerleşik olarak geliyor ve kaldırılamıyor. Bu uygulamaları kullanmasanız bile, kaldırıp boş alan yaratma şansınız ne yazık ki yok.

iPhone 6S ve 6S Plus’a özel yenilikler

Bazı yenilikler, sadece en son iPhone işlevlerini kapsıyor. Bunlar arasında iPhone 6S ve 6S Plus’taki yeni ekran teknolojisi sayesinde sunulan 3D Touch var. Bu işlev, örneğin giriş ekranında bir uygulamanın simgesine kuvvetli basarak bir işlev menüsünü açmanızı sağlıyor. 3D Touch, uygulamalar içerisinde de çalışıyor. Örneğin Mail uygulamasında bir epostanın üzerine kuvvetli basarak onun bir ön izlemesini açabiliyorsunuz.

iOS 9, iPad’lere özel bir dizi yenilik de sunuyor. Bunlara arasında bir uygulamanın üzerinde başka bir uygulama göstermenize izin veren Slide Over, videoları bir başka uygulamanın üzerinde görebilmenizi sağlayan Picture in Picture ve iki uygulamayı yan yana açabilen Split View var. Ancak bu işlevlerin tüm iPad’lere gelmeyeceğini söyleyelim. Slide Over ve Picture in Picture işlevi iPad mini 2, 3 ve iPad Air’e sunulacakken, Split View yalnızca iPad Air 2’de kullanılabilecek.

Slide Over, aslında Split View’ın hafifletilmiş bir benzeri gibi çalışıyor. Bir uygulama açıkken, parmağınızı ekranın sağından soluna doğru kaydırdığınızda, ön yüklü gelen Apple uygulamaları listeleniyor ve bunlar, sağ kenarda açılıyor. Örneğin bir oyun oynarken bunu yapıp Mail uygulamasını açabilir, e-postalarınızı kontrol edebilir ve hemen oyuna geri dönebilirsiniz. Aradaki tek fark ise, Split View’da iki uygulama aynı anda kullanılırken, Slide Over’da sadece sağ kenarda açılan uygulamanın kullanılabiliyor olması.

Klavye

iOS 9, klavye alanında da önemli yenilikler sunuyor. En ilginci, artık klavyede küçük harfler de bulunuyor ve büyük harfleri, sadece büyük harf yazacağınız zaman görüyorsunuz.

iOS’un en büyük eksiği olan kelime tamamlama tahmini de, dokuzuncu sürümde nihayet karşımıza çıkıyor. Üstelik yapılan kelime tahminlerinin oldukça başarılı olduğu söylenebilir.

Görev Yöneticisi

iOS 9’un, Home tuşuna 2 kere bastığınızda açılan Görev Yöneticisi’nde de önemli yenilikler var. Artık açık uygulamalar yan yana dizilmek yerine, kart düzeninde karşımıza çıkıyor; Android 5.0’ın Görev Yöneticisi’ne oldukça benzeyen bir görünüm söz konusu.

Ancak iOS 8’de uygulamaların üzerinde görünen sık arananlar veya hızlı arama numaraları artık yok. Aramaları bu yolla yapmaya alışanlar için bu durum, başlangıçta biraz rahatsız edici olacaktır.

iOS 9’a uyumlu iPhone ve iPad’ler

2015091614223696572

iOS 9, iOS 8’i çalıştıran tüm cihazlar için dağıtılacak. Yani iPhone 4S ve iPad 2 dahil, bu cihazlardan sonra gelen telefon ve tabletler, iOS 9’a güncellenecek.

iOS 9’un yükleme boyutunda önemli optimizasyonlar yapıldığından, yükseltme işlemi dar depolama alanına sahip cihazlarda eskisi kadar sıkıntılı olmayacak. İndirme boyutu cihaza göre değişse de yaklaşık 1,3GB’lık boş alan, iOS 9’a yükseltmeniz için yeterli olacak.