Sosyal Medya

Ne? Nasıl yapılır?

İş Başvurularında Hazırlamanız Gereken Dökümanlar

İş başvurusu yaparken adayların öncelikle ilgili iş ilanı başvurusu için istenen tüm dökümanları eksiksiz bir şekilde hazırlaması gerekir.

İş Başvurularında Hazırlamanız Gereken Dökümanlar

 

İş başvurusu yaparken adayların öncelikle ilgili iş ilanı başvurusu için istenen tüm dökümanları eksiksiz bir şekilde hazırlaması gerekir. İş başvurularında gerçekleştirilen eleme süreci, adayların gönderdikleri başvuru evraklarının incelenmesi ile başlar. Bu aşama içerisinde, başvuru dökümanlarında eksik olan adayların başvuruları değerlendirmeye alınmaz.

Bu sebeple iş başvurusu kapsamında istenen dökümanları eksiksiz bir şekilde ve profesyonelce hazırlamak, iş arayan adayların dikkat etmesi gereken ilk konudur. İş başvurularında istenen dökümanlar ise, ilgili iş ilanının bulunduğu sektöre göre değişkenlik gösterir. Örneğin bir kargo firmasında kurye olarak çalışacak personel alımı için istenen evraklarda motosiklet ehliyet belgesi şart olarak aranırken, bir inşaat mühendisinin alınacağı iş ilanında ehliyet belgesi istenmez.

İş başvurularında bilgisi olmayan ve iş başvurularını en iyi şekilde yapmayı hedefleyen okuyucularımız için hazırladığımız yazımız içerisinde, iş başvurularında genel olarak hazırlanması gereken dökümanları sizinle paylaşacağız. Eksiksiz bir şekilde iş başvurusu yapmak için yazımızı okumaya devam edin.

CV

 

CV’ler iş başvurularında adaylardan istenen en temel döküman olarak ön plana çıkar. CV içerisinde adayın kişisel bilgileri, eğitim durumu, iş tecrübesi, referansları, staj deneyimleri ve iletişim bilgileri bulunur. İlgili bölümler aday tarafından farklı başlıklar altında titiz bir şekilde doldurulmalıdır. İş başvurusu yapan adayların CV dökümanları işverenler tarafından inceleme altına alınır ve adaylar arasında eleme gerçekleştirilir.

CV dökümanı içerisindeki ilk kısımda kişisel bilgiler yer alır ve ardından ön yazı bölümü gelir. Ön yazı, işverenlerin dikkat ettikleri ilk bölüm olması sebebiyle önemli bir yere sahiptir. İşveren olsaydınız, oldukça uzun, sıkıcı ve yazım hataları bulunan bir ön yazı hakkında ne düşünürdünüz? Kendisini iyi bir şekilde ifade edemeyen bir adaydan, iş yerinde iyi iletişim kurması ve iyi bir performans göstermesi beklenemez, öyle değil mi?

Bu sebeple adayların ön yazılarını etkileyici, akıcı ve aynı zamanda sade bir şekilde oluşturması uzmanlar tarafından tavsiye edilir. Mesleğinizin bulunduğu sektördeki aranan nitelikleri kapsayan sade bir ön yazı, beklentileri karşılamak için yeterli olacaktır. Eğer bu konuda yeterli bilginiz yoksa ve en doğru şekilde kendinizi ifade etmek istiyorsanız, ön yazı şablonlarını kullanmanız oldukça işinize yarayacaktır. Böylece etkileyici bir CV oluşturmak için önemli bir adımı geride bırakabilirsiniz.

Bir diğer yandan CV’lerin ayna görevi gören dökümanlar olduğunu da unutmamak gerekir. Ayna üzerinde nasıl gözükmek istiyorsanız, CV’nizi ona göre hazırlamalısınız. CV hazırlarken kenar boşluklarına dikkat edin, uygun yazı tipini ve boyutunu seçin. Böylece göze hitap eden bir CV’ye sahip olabilirsiniz.

Yüzlerce adayın başvuru yaptığı bir iş ilanında, her adayın sayfalarca dökümanının iyi bir şekilde incelenemeyeceğini göz önünde bulundurun. 1 sayfayı geçen bir CV’yi hazırlamayın ve CV’niz içerisinde kendinizi çok fazla övmekten veya yanlış bilgi vermekten kaçının. CV’nizi hazırladıktan sonra son kontrolleri yapmayı ve hazırladığınız içeriği kontrol etmeyi unutmayın.

 

Eğitim Belgeleri

 

 

Eğitim belgeleri adayların başvuru yaptıkları pozisyon için gereken eğitim seviyesine ve niteliklerine sahip olduğunu göstermekle birlikte, ilgili pozisyon için ne kadar donanımlı olunduğunu somut olarak ifade eden dökümanlardır. Bu dökümanlar içerisinde ilkokuldan üniversiteye kadar alınan diplomalar, sertifikalar, kurs tamamlama belgeleri ve yabancı dil konuşma seviyesini gösteren sınav sonuçları bulunur.

İş başvurularında bu dökümanların biri veya birkaçı istenebilir. Meslek hayatınızdan işinize yaracağını düşünüyorsanız, boş zamanlarınızda yeni sertifikalar kazanmak için bulunduğunuz sektörle ilgili olarak açılan kurs ve eğitim programlarına katılım sağlayabilirsiniz. Bu programlar sonucunda kendinizi geliştirebilir ve kurs tamamlama sertifikanızı başvuru dökümanlarınız arasına ekleyebilirsiniz.

Örneğin mesleğinizin bulunduğu sektör içerisindeki bir iş ilanında, akıcı bir şekilde İspanyolca konuşma şartı aranıyor olabilir. İş ilanına başvuru yapan adaylardan İspanyolca konuşma seviyesini gösteren dil sertifikaları istenebilir ve sözlü mülakat süreci içerisinde konuşma becerisi ölçülebilir.

Kısaca eğitim belgeleri adayların eğitim hayatını ve mesleki niteliklerini somut olarak gösteren dökümanlardır. Son bir not olarak, iş başvurularında diplomalarınızın aslını göndermek yerine fotokopisini gönderebilir, eğer orjinal nüshası isteniyorsa noter onaylı bir kopyasını dökümanlarınız arasına ekleyebilirsiniz. Böylece farklı iş başvurularında diplomanızı aynı anda kullanabilirsiniz.

 

Sağlık Raporu

 

Sağlık raporu günümüzde neredeyse her iş ilanı içerisinde adaylardan istenen resmi dökümanlardan birisidir. Bu rapor adayın ilgili iş için gerekli sağlık koşullarını sağladığını gösterir. Sağlık raporları doktorlar tarafından hazırlanır ve imzalanır. İşverenler ise bu raporu inceleyerek ilgili adayın iş ilanında aranan sağlık niteliklerini karşıladığından emin olur.

Örneğin yeterli dikkat seviyesine sahip olmayan bir kişinin kesici aletlerle çalışması riskli bir durumu oluşturur. Bu durumun sonucunda çalışan kendisine zarar verebilir ve birlikte çalıştığı diğer takım arkadaşlarının zarar görmesine sebep olabilir. Bu gibi durumlarda işverenler potansiyel risk faktörlerinin önüne geçmek için işe başlayacak olan tüm adaylardan sağlık raporu ister.

Sağlık raporu hazırlanırken gerekli olan sağlık testleri yapılır. Genel olarak bu testler, görme bozukluğu, renk körlüğü, dikkat bozukluğu ve fiziksel aktivitelere yatkınlık gibi basamakları kapsar. Bulunan bulgular doktor tarafından sağlık raporu içerisine not edilir. Rapor sonucunda doktor tarafından yeni bir sağlık kontrolü ya da tedavi gerekli görülebilir.

 

İzin Dökümanları

 

İzin dökümanları genellikle başka ülke vatandaşlarının ülkemizde çalışabilmesi veya başka ülkelerde Türk vatandaşlarının çalışabilmesi için istenen dökümanları kapsar. Bu dökümanlar arasında vatandaşlık belgesi, çalışma izni belgesi ve vize izinleri bulunur. İşverenler az önce belirttiğimiz belgeler doğrultusunda iş başvurusu yapan adayların çalışma izinlerini kontrol edebilir.

İzin belgeleri genellikle 3 ay, 6 ay ve 1 yıl gibi çeşitli zaman dilimlerini kapsar. Bu sebeple iş başvurusu yaparken izin belgelerinizin güncel olup olmadığını kontrol etmeniz, sizin için faydalı olacaktır. Ayrıca izin belgeleri resmi dökümanlardır. Bu sebeple bu dökümanların fotokopisinin iş başvurularında genellikle kabul edilmediğini göz önünde bulundurmalısınız.

 

Diğer Dökümanlar

 

İş başvurularında adaylardan genel olarak istenen diğer dökümanlar içerisinde kimlik belgesinin fotokopisi, adli sicil belgesi ve evlilik cüzdanı bulunur. Vesikalık fotoğraf, banka hesap bilgileri, ehliyet ve kan grubu kartı da istenen dökümanlar arasındadır. Bu belgeler adayın kişisel bilgilerini içerisinde bulundurması sebebiyle, başvuru sonrasında adaylara geri iade edilmeli veya imha edilmelidir.

 

Sonuç

 

İş başvurularında adaylar ilgili iş başvurusu için istenen evrakları ve dökümanları hazırlamakla yükümlüdür. Eksik evrak hazırlayarak iş başvurusu yapan adayların başvuruları ciddiye alınmaz. Bu sebeple başvuru yapmak istediğiniz ilanda hangi dökümanların istediğini doğru bir şekilde öğrenmeli ve istenen tüm evrakları doğru bir şekilde hazırlamalısınız.

İş başvurularında adaylardan genellikle CV, diploma, eğitim sertifikaları, sağlık raporu, izin dökümanları, ehliyet, adli sicil belgesi, banka hesap bilgileri, vesikalık fotoğraf, evlilik cüzdanı ve kan grubu kartı istenir. Bu dökümanları iş başvurusundan önce tekrar gözden geçirmeniz faydalı olabilir. Çünkü her iş ilanında istenen dökümanlar, ilgili sektöre göre değişkenlik gösterir.