Sosyal Medya

Güncel Teknoloji

İzmit’teki Su Arıtma Tesisinde Sıfır Su Kesintisiyle Sistem Yenilenerek Dijital Dönüşüm Gerçekleştirildi

PlantPAx® Dağıtımlı Kontrol Sistemi (DCS), Kocaeli’deki 1.6 milyon evsel ve ticari müşteriye tatlı ve temiz su sağlanmasına yardımcı oluyor.

İzmit’teki Su Arıtma Tesisinde Sıfır Su Kesintisiyle Sistem Yenilenerek Dijital Dönüşüm Gerçekleştirildi

 

PlantPAx® Dağıtımlı Kontrol Sistemi (DCS), Kocaeli’deki 1.6 milyon evsel ve ticari müşteriye tatlı ve temiz su sağlanmasına yardımcı oluyor.

 

Dünyanın endüstriyel otomasyon ve dijital dönüşüme adanmış en büyük şirketi Rockwell Automation, Inc. (NYSE: ROK), PlantPAx® dağıtımlı kontrol sistemi (DCS) çözümü ile Türkiye’nin en büyük sanayi şehirlerinden biri olan Kocaeli’de yakın zamanda modernize edilmiş olan su arıtma tesisinde temel dijitalleştirilmiş proses kontrolü ve optimizasyonunu sağladığını duyurdu.

 

İzmit Su A.Ş. (İSAŞ) tarafından yürütülen yükseltme projesini, Rockwell Automation PartnerNetwork™‘de gümüş seviye sistem entegratörü olan Gema Endüstriyel Kontrol üstlendi. Proje kapsamında, 25 yıllık kontrol sistemini PlantPAx platformu ile hiçbir kesinti olmadan değiştiren Rockwell Automation, proses kontrolörleri ve 2.500 I/O’dan oluşan modern ve tamamen yedekli bir DCS ile yeniden düzenledi.

 

Daha çağdaş bir kontrol çözümünün yetenek ve özelliklerinden yararlanmanın yanı sıra, İSAŞ daha sezgisel, daha kolay ve daha sorunsuz operatör etkileşimleriyle birlikte daha hızlı veri analizi, daha fazla esneklik ve daha yüksek süreç verimliliğinden de faydalanıyor.

 

Konuya ilişkin değerlendirmelerde bulunan Rockwell Automation Orta Doğu, Türkiye ve Afrika Bölgesi Başkan Yardımcısı Ediz Eren, “Nüfuslar artıp değiştikçe tatlı su azalıyor, bu nedenle optimize edilmiş su arıtma operasyonları, kaynakların korunmasına yardımcı olmak açısından kritik önem taşıyor. İzmit Su A.Ş. ve Kocaeli şehri, yeni kontrol mimarisinin merkezinde olan PlantPAx DCS ile yenilenmiş arıtma tesislerinin kesintisiz bir su temini sağlamak adına çok daha fazla dayanıklılığa sahip olduğundan emin olabilirler” diye konuştu.

 

“Yenileme sırasında kesinti yapılmasına kesinlikle izin verilmiyor” diyen Gema Endüstriyel Kontrol Teknik Müdürü Gökhan Yıldız, “Eski panelleri söküp yenilerini eş zamanlı olarak takmak zorunda kaldık. İşletmeye alma sırasında fabrika kabul testleri (FAT) ve saha kabul testleri (SAT) de yapıldı ve bunun sonucunda hiçbir kesinti olmadan yeni sisteme tam geçiş sağlandı.” ifadelerini kullandı.

 

İSAŞ Grup Bilgi Teknolojileri Müdürü Mehmet Küçüksari ise şunları kaydetti: “Yeni PlantPAx DCS tabanlı çözüm, paralel süreçlerde kullanılan diğer tedarikçilerin PLC’leriyle bile bize daha derin bir entegrasyon imkanı sunuyor. Ancak bunu gerçekten farklı kılan ise operatör ara yüzleri. Bu ara yüzler, kritik verileri gerçek zamanlı olarak sunuyor ve operatörlerin programlama düzeyine girmeden parametrelerde ince ayar yapmalarına olanak tanıyor. Daha teknik ve ayrıntılı teşhis araçları da sistemi daha verimli bir şekilde devam ettirmemize yardımcı olacak. Böylece, bölgedeki 1.6 milyon müşterimize, kesinti riski olmadan temiz ve tatlı içme suyu sağlayabiliyoruz.”