Sosyal Medya

Otomobil

Jaguar Land Rover 2030 Sürdürülebilirlik Hedeflerini Açıkladı

Borusan Otomotiv'in Türkiye distribütörlüğünü üstlendiği Jaguar Land Rover, 2030 yılı sürdürülebilirlik yol haritasını açıkladı.

Jaguar Land Rover 2030 Sürdürülebilirlik Hedeflerini Açıkladı

Borusan Otomotiv’in Türkiye distribütörlüğünü üstlendiği Jaguar Land Rover, 2030 yılı sürdürülebilirlik yol haritasını açıkladı.

Bilime Dayalı Hedefler Girişimi’nin (Science Based Targets InitiativeSBTi) de onayladığı plan doğrultusunda şirket, tüm üretim operasyonları sonucu ortaya çıkan sera gazı emisyonlarını 2030 yılına kadar mutlak değerde yüzde 46 azaltmayı taahhüt ederken Jaguar ve Land Rover, araçlarının ortalama karbon emisyonunu da yüzde 54 oranında azaltacak.

Sürdürülebilirlik ve elektrikli mobiliteyi odak noktasına alan Jaguar Land Rover, tedarik zincirlerinden üretim aşamalarına kadar tüm operasyonlarında karbon nötr olmayı amaçlayan stratejisi Reimagine kapsamında yeni adımlar atmaya devam ediyor. Bilime Dayalı Hedefler Girişimi rehberliğinde metodolojisini oluşturan ve Paris Anlaşması’nın belirlediği amaçlara katkıda bulunmayı taahhüt eden şirket bu doğrultuda 2030 yılı sürdürülebilirlik hedeflerini açıkladı.

Jaguar Land Rover, araç üretimi ve lojistiği dahil olmak üzere kendi faaliyetlerinden kaynaklanan kapsam 1 ve kapsam 2 sera gazı emisyonlarını 2030 yılına kadar yüzde 46 oranında azaltmayı taahhüt ediyor. Jaguar Land Rover, satın alınan mal, hizmet ve satılan ürünlerin kullanımından kaynaklı Kapsam 3 sera gazı emisyonlarını ise 2020 Mali Yılı baz alınarak 2030 Mali Yılına kadar satılan araç başına yüzde 54 azaltacağını açıkladı.

Jaguar Land Rover 2030 Sürdürülebilirlik raporu

2039 Hedefi Karbon Nötr Olmak

Reimagine Stratejisi doğrultusunda 2039 yılına kadar tedarik zincirinden, ürünlerine ve operasyonlarına kadar tüm alanlarda karbon nötr olmayı amaçlayan Jaguar Land Rover için 2030 yılı hedefleri önemli bir eşik anlamına geliyor. Jaguar Land Rover, iklime verdiği önemi değer zincirindeki karbon ayak izini en aza indirerek hayata geçirmeyi hedefliyor. Bu yüzden de sürdürülebilirliği grubun DNA’sına yerleştiriyor.

Jaguar Land Rover, COP26 İklim Konferansı sırasında Paris Anlaşması uyarınca ve SBTi’nin yönlendirmesiyle iş hedefini ‘’1,5°C emisyon azaltma’’ olarak belirlemişti. Bu amaç doğrultusunda çalışmalarını sürdüren Jaguar Land Rover, şirket çapında ortaya çıkan emisyon seviyeleri hakkında raporlar hazırlamaya ve hedef takibini yapmaya devam ediyor.

Bilime Dayalı Hedefler Girişimi (SBTi) Hakkında

SBTi, Karbon Saydamlık Projesi (Carbon Disclosure Project – CDP), Birleşmiş Milletler Küresel İlkeler Sözleşmesi (UN Global Compact – UNGC) , World Resources Institute (WRI) ve World Wide Fund for Nature (WWF) arasında kurulmuş ortak bir girişim. Girişim, şirketlerin Paris Anlaşması’nın hedeflerini karşılamak üzere bilim temelli emisyon azaltma hedefleri belirlemelerini, iklim değişikliği ile mücadelede aktif rol almalarını teşvik etmeyi amaçlıyor.

Bilime dayalı hedef belirleme sürecinde şirketler, amaçlarını anlatan bir mektup hazırlayıp Bilime Dayalı Hedefler Girişimi (SBTi) ile paylaşıyor. Başvuru sonrasında, belirlenen odağın resmi makamlarca doğrulanması için Bilime Dayalı Hedefler Girişimi’nin kriterlerine uygun emisyon azaltma planı oluşturulması gerekiyor. Bir diğer adımda ise şirketlerin belirlediği hedeflerini duyurması, paydaşlarını bilgilendirmesi ve firma çapında emisyonlarını açıklaması bekleniyor.

Jaguar Land Rover Reimagine Stratejisi Hakkında

İngiliz markanın geleceğine ışık tutması için oluşturulan yeni stratejisi Reimagine, elektrifikasyon, bağlantılı hizmetler, veri merkezi ve otonom sürüş teknolojilerinin tamamını kapsayan yeni bir yaklaşım olarak tanımlanıyor. 2,5 milyar sterlin bütçeye sahip bu strateji doğrultusunda Jaguar Land Rover, 2039 yılına kadar tedarik zincirinden, ürünlerine ve operasyonlarına kadar tüm alanlarda karbon nötr olmayı amaçlıyor.