Sosyal Medya

Güncel Teknoloji

Kendini İyileştiren Yeni Polimer, Elinizle Kırık Ekran Tamiri Mümkün Olabilir

Kendini İyileştiren Yeni Polimer Sayesinde Ekran Tamiri Tarih Olabilir. Tokyo'daki araştırmacılar kendi kendini iyileştiren malzeme keşfetti.

Kırık Ekran Tamirini Tarihe Gömecek Yeni Polimer Malzeme Keşfedildi.

Kendini İyileştiren Yeni Polimer Malzeme, Akıllı Telefonların en büyük sorunlarından birini “Kırık Ekran Tamirini” ortadan kaldırabilir. Artık Elinizle Kırık Ekran Tamiri Mümkün Olabilir.

Çatlamış veya iyice kırılmış bir ekran ile uğraşmak zorunda kaldıysanız, bunun ne kadar zor olabileceğini muhtemelen biliyorsunuz. Akıllı telefonların üzerine ekran koruyucu koymak, sadece kırılmaya karşı alınmış bir tedbir veya ön görüden ibarettir. Yüzde 100 ekranı koruyacağının bir garantisi yok elbette.

Daha önce de benzer şekilde ekran tamirini ortadan kaldıracak çalışmaları sizinle paylaşmıştık. 24 saatte kendi kendini tamir edecek bir malzemeden daha önce bahsetmiştik. Şimdi ise; Tokyo’daki araştırmacılar kendiliğinden iyileşebilen yeni bir polimer keşfetti ve potansiyel olarak kendini iyileştiren telefon ekranlarının geleceğine öncülük ediyor olabilir.

Söz konusu yeni bilimsel çalışma, Tokyo Üniversitesi’nden Profesör Takuzo Aida liderliğindeki araştırmacılar ekibi tarafından Science‘da yayınlandı. Özel olarak kovalent olmayan çapraz bağlarla mekanik olarak sağlam, kolayca onarılan polimerler başlığıyla yayımlandı.”Elastikiyet” ile kendisini iyileştirebilen “polieter-tioyüreler” -“polyether-thioureas” adı verilen, sadece el basıncı ile kendini iyileştirebilen sert cam benzeri bir polimer vaat ediyor.

Vaat edilen bu haliyle bile Kendini İyileştiren Yeni Polimer malzeme kırık ekran tamirini tarihe gömebilir.

Daha önceki araştırmalardan farklı olarak yüksek ateşe tutulmak zorunda değil, bu anlamda diğerlerinden farklı…Öyle ki bilim dünyasında yüksek mekanik sağlamlık ile iyileştirme kabiliyeti bir birini dışlayan iki nitelik olarak görülüyor. Çoğu durumda çapraz bağlantılı ağları yeniden yapılandırmak için kırılmış bölümlerin onarımı için 120 derece veya daha yüksek sıcaklıkla ısıtılması gerekiyor.

The Guardian‘a göre bu özel bir cam polimer, materyalin tutkal haline geleceğini düşünen bir lisansüstü öğrencisi Yu Yanagisawa tarafından yanlışlıkla keşfedildi. Polimerin kesik köşelerinin 21 derece elle sıkıştırdıktan sonra kuvvetli bir yeni tabaka oluşturulduğunu görüldü.

Elbette kendi kendini onaran ekran koruyucuları ve ekran çalışmaları ilk değil. Ancak bu tip yeni bilimsel çalışmalar ekranların kırılmasının ortadan kalkmasına yada masraflı ekran tamirlerinin ortadan kaldırılmasına yardımcı olabilir.


Kendini İyileştiren Yeni Polimer Malzeme, 21 Derece Elle Tamiri Mümkün kılıyor.