Sosyal Medya

Güncel Teknoloji

Kuyruklu Yıldıza İnen Philae Uyandı!

Avrupa Uzay Ajansı'nın (ESA) 67P kuyruklu yıldızına gönderdiği ve pilleri bittiği için Dünya ile iletişimi kesilen modülü Philae, aylar sonra Dünya ile iletişime geçti.

Avrupa Uzay Ajansı’nın (ESA) 67P kuyruklu yıldızına gönderdiği ve pilleri bittiği için Dünya ile iletişimi kesilen modülü Philae, aylar sonra Dünya ile iletişime geçti.

Avrupa Uzay Ajansı’nın (ESA) kuyruklu yıldıza gönderdiği Rosetta uzay aracının modülü olan Philae, pillerinin bitmesi sonucu 15 Kasım 2014 tarihinden bu yana uyku modundaydı. ESA’nın bugün yaptığı açıklama ile modülün uyku modundan çıktığı ve Dünya ile iletişime geçtiği açıklandı.

Philae Tweet Gönderdi!

Philae kendisi için açılan Twitter hesabında ise “Merhaba Dünya! Beni duyabiliyor musun?” tweetini paylaştı.

Uzmanların yaptığı açıklamada, Philae’nin üzerinde bulunduğu kuyruklu yıldızın Güneş’e yaklaştığını ve bu sayede çalışabilmek için gerekli enerjiyi toplayabildiği belirtildi.

philae-tweet

Güneş enerjisi ile çalışan Philae, 12 Kasım 2014 tarihide “67P Churyumov–Gerasimenko” isimli kuyruklı yıldıza inişini gerçekleştirmişti. İlk defa bir kuyruklu yıldıza ulaşabilme özelliğine sahip olan Philae, 7 saatte inişi tamamlamış ve pili bitmeden önce sadece 60 saat çalışabilmişti.

Philae inişini ise yine Twitter üzerinden Dünya’ya duyurmuş ve ve tam 17 dilde “Ben vardım. Yeni adresim 67P” tweetini atmıştı. Uyku moduna dönmeden önce kuyruklu yıldızın yüzeyinden organik moleküller topladığı ve Dünya’ya bilgiler göndermeye başladığı açıklanmıştı.

Modül son olarak pillerinin bitmesine yakın kendisini tekrar Güneşi görebilecek bir şekilde konumlandırabilmişti. Philae’nin güneşten aldığı enerji ile kuyruklu yıldızdan elde ettiği verileri tekrar Dünya’ya gönderilmesi bekleniyor.