Sosyal Medya

TeknoTalk Tv

LG Display, parlaklığı yüzde 30 artıran “OLED EX” teknolojisini duyurdu!

LG Display, parlaklığı yüzde 30 artıran "OLED EX" teknolojisini duyurdu! LG LED teknolojisinin en büyük sorunlarından birine çözüm sonuyor.

LG Display, yeni ‘OLED EX’ teknolojisinin parlaklığı yüzde 30’a kadar artırdığını söylüyor

OLED ekranların en büyük sorunlarından birisi olan parlaklık sorunu LG’nin OLED EX teknolojisi ile çözülmüş oluyor. En azından, OLED ekranlarla ilgili en büyük sorunu çözmeye yardımcı olur diyelim… İşte detaylar…

LG Display, “geleneksel OLED ekranlara kıyasla parlaklığı yüzde 30’a kadar artırması” beklenen yeni “OLED EX” adını verdiği “yeni nesil OLED teknolojisini” duyurdu… Söz konusu teknoloji, OLED’in mini LED teknolojisi ile kıyaslandığındaki en büyük sorunu, yani genel parlaklık eksikliğini düzeltmeye yardımcı olabilir.

Çalışma prensiplerine bakıldığında LG Display’in belirttiği gibi, her OLED pikseli bağımsız olarak ışık yayıyor, yani tamamen açık veya kapalı konumda olabilir. Bu, TV’lerin LED TV’lerde görülen “çiçeklenme – blooming” olmadan mükemmel siyahlar göstermesine olanak tanıyor fakat gelin görün ki, aynı zamanda OLED pikselleri LED’lerle aynı parlaklık seviyelerine ulaşmakta zorluk yaşıyor tabi… Rakamlarla anlatmak gerekirse, mevcut OLED setleri, yaklaşık 500-600 nit‘e kadar en yüksek parlaklık seviyelerini gösterebilirken, mini LED setleri 2.000 nit ve daha yüksek seviyelere ulaşabiliyor…

Yeni Teknoloji OLED EX Ne yapıyor?

OLED setlerini daha parlak hale getirmek için OLED EX (Evolution/eXperience), ışık yayan diyotların daha güçlü ışık yaymasına izin vermek için döteryum bileşikleri kullanıyor. LG Display, “Stabilize edildiğinde, döteryum bileşikleri ekranın daha parlak ışık yaymasına izin verirken, yüksek verimliliği uzun süre koruyor, diyor.”

OLED EX’in faydası sadece bı değil elbette, şimdi çok daha doğru renk doğruluğu sunuyor. 8K ekranda 33 milyon OLED diyotun kullanımını tahmin etmek için algoritmalar kullanıyor, bu nedenle “oynatılan video içeriğinin ayrıntılarını ve renklerini daha doğru bir şekilde ifade etmek için ekranın enerji girişini tam olarak kontrol ediyor.”

Yeni Tasarım ve Daha İnce Çerçeveli OLED TV’ler Geliyor!

OLED TV’lerin 6mm’den daha da incelebileceğini düşünmek ilginç geliyor bana… LG bu yeni tasarımda 6mm olan inceliği daha da düşürerek 4mm seviyelerine çekmiş durumda… 65 inçlik bir ekrandaki kalınlığı yüzde 30 oranında azaltmayı başarmışlar…

Yeni OLED EX teknolojili modellerin ne zaman global pazarda satışa sunulacağı konusu net değil. Küresel TV pazarında yüzde 12 lik bir düşüş söz konusu ancak OLED TV satışlarında ise yüzde 70’lik bir artış trendi var… Böyle bakıldığında OLED tarafında rekabet hat safhada ve en kısa zamanda daha yeni OLED teknolojili modelleri görebiliriz.

LG Display’den Dr. Oh Chang-ho bu minvalde bir açıklamada yaptı, “Yeni OLED EX teknolojimizle, OLED teknolojimizin, algoritmalarımızın ve tasarımlarımızın evrimi yoluyla daha da yenilikçi, üst düzey müşteri deneyimleri sunmayı amaçlıyoruz” dedi….

Bekleyip göreceğiz…