LGS BAŞVURU VE UYGULAMA KILAVUZU YAYIMLANDI
8. sınıf öğrencilerinin ve velilerinin heyecanla beklediği 2022 Merkezi Sınavın Başvuru ve Uygulama Kılavuzu yayımlandı. 2022 LGS başvuru sürecinde neler değişti? Öğrencilerimiz ve velilerimiz nelere dikkat etmeli? Doğa Koleji Ortaokul Rehberlik Bölüm Başkanı Gülşen Aksu, 5 Haziran’da gerçekleşecek olan LGS’ye başvuru kılavuzunu değerlendirdi, veli ve öğrencilere önerilerde bulundu.
Yayımlanan kılavuza göre bu yıl da başvurular geçen yıl olduğu gibi her öğrenci için bakanlık tarafından 4-14 Nisan 2022 tarihleri arasında otomatik olarak yapılacağını belirten Aksu, sınava girmek istemeyen öğrenciler başvuruları yapılmış olsa dahi sınava girmek zorunda olmadıklarını hatırlattı. Gülşen Aksu “Öğrenci velileri, 4 Nisan 2022 tarihinden itibaren otomatik yapılan başvuru bilgilerini e-Okul Veli Bilgilendirme sistemi üzerinden görüntüleyebilirler. Veliler öğrencisinin fotoğraf, zorunlu yabancı dil, muafiyet durumları gibi bilgilerini kontrol ederek güncelleme gereken durumları okul müdürleri ile iletişime geçerek iletmeleri önemlidir.” diyerek kılavuza göre 27 Mayıs 2022 tarihinde öğrencilerin sınava girecekleri okullar sınav giriş belgeleriyle birlikte netleşeceğini belirtti.
“Merkezi Sınav Soru Sayıları, Süresi ve Kat Sayıları Geçen Yıl ile Aynı”
Başvuru kılavuzunu değerlendiren Aksu, puanlama ve soru sayılarına da değindi. “Merkezi sınav, geçen yıl olduğu gibi bu yılda sözel bölüm ve sayısal bölüm olmak üzere 2 oturum halinde uygulanacak. Sözel bölümde; Türkçe branşından 20 soru, T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük branşından 10 soru, Yabancı Dil branşından 10 soru, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi branşından 10 soru olmak üzere toplam 50 soru bulanacak ve öğrencilerimizin bu soruları çözmek için 75 dakika süreleri olacaktır. Sayısal Bölümde ise; Matematik branşından 20 soru, Fen Bilimleri branşından 20 soru olmak üzere toplamda 40 soru bulunacak ve öğrencilerimizin bu oturumda soruları çözmek için 80 dakikaları olacaktır. Her kılavuza göre kat sayıların geçen yıl ile farklılık göstermemektedir. Türkçe Matematik ve Fen Bilimleri branşlarının kat sayıları 4, T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük, Yabancı Dil ve Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi branşlarının kat sayıları ise 1’dir.”
Sınav Müfredatında Herhangi Bir Konu Ayrımı Yapılmayacak
Gülşen Aksu, öğrencilerin 2020 LGS’de öğrenciler sadece 1. dönem müfredatından, 2021 LGS’de ise sadece Türkçe branşının Dil Bilgisi konu ve kazanımlarından muaf olunacak şekilde tüm müfredattan sorumlu tutulurken, 2022 LGS’de tüm 8. sınıf müfredatından sorumlu olacaklarına değindi. Aksu öğrencilere ve velilere sınav giriş belgeleri 27 Mayıs 2022 tarihinde e-okul üzerinden yayınlanacağını önemle hatırlattı. 5 Haziran’da gerçekleşecek olan sınavın sonuçları 30 Haziran’da yayımlanacak.
Velilere LGS Tavsiyeleri
İTÜ ETA Vakfı Doğa Koleji Ortaokul Rehberlik Bölüm Başkanı Gülşen Aksu, sınava kalan sürede velilere de önerilerde bulundu.
Ergenlik döneminde sınav hazırlık sürecinde olan öğrencilerin duygularında iniş çıkışlar gözlemlendiğini söyleyen Aksu, “Böyle durumlarda onların duygularını anlamaya çalışmak destek olmanın ilk adımıdır. Özellikle ebeveynleri tarafından anlaşıldıklarını hisseden çocuklar aileleri ile pozitif ilişkiler kurarlar.” dedi.
*Aileler çocuklarının deneme sınav sonuçlarını değerlendirirken yapılan yanlışlarla ilgili yargılayıcı olmadan kazanım eksikliğinin nasıl giderilmesi gerektiği ile ilgili hedeflerler belirlenmesi konusunda çocuklarını desteklemelilerdir.
*Her çocuk özel ve biriciktir. Bu sebeple çocukların başkalarıyla kıyaslanması doğru değildir. Başkalarıyla kıyaslanan öğrencilerin başarıları değil kaygıları artacaktır. Bu sebeple aileler çocuklarını çok iyi tanımalı ve başkalarıyla kıyaslamadan kendi potansiyeli doğrultusunda gerçekçi, ulaşılabilir hedefler belirlemesine yardımcı olmalıdır.
*Aileler bu süreçte sınav sonucunun değil sınav süreci boyunca öğrencinin gösterdiği çaba ve verdiği emeğin önemli olduğunu çocuklarına hissettirmeliler. Sonuca odaklanan çocuğun hırslı sürece odaklanan çocuğun azimli olacağı unutulmamalıdır.
*Çocukların sadece başarısızlığı değil başarıları da aile içinde konuşulmalıdır. Başarıları gündeme gelen çocukların kendilerine olan güvenleri artar. Unutulmamalıdır ki çocukların olumlu davranışları takdir gördükçe pekiştirilir ve kalıcı hale gelir.
*Sınav sürecinde kaygı normal bir duygudur. Bazı öğrenciler kaygıyı çok yoğun bir şekilde yaşarken bazı öğrenciler bu kaygıyı doğru bir şekilde yönetebilir. Yoğun kaygı yaşayan öğrencilerin aileleri okullardaki rehber öğretmenlerinden destek alabilirler.