Sosyal Medya

Eğitim

Doğa Koleji’nden TYT ve AYT Öncesi Son Uyarılar ve Önemli Tavsiyeler

2022 YKS için geri sayım başladı. Sınava yaklaştığımız son haftada neler yapmalıyız? Bu yıl TYT sınav süresi uzatıldı. TYT süresinin arttırılmış olması adaylardaki sınavı yetiştirebilme kaygısını azaltacaktır. Adayların sınavda göremedikleri soru sayısı azalacaktır.

Doğa Koleji’nden TYT ve AYT Öncesi Son Uyarılar ve Önemli Tavsiyeler

2022 YKS için geri sayım başladı. Sınava yaklaştığımız son haftada neler yapmalıyız? Bu yıl TYT sınav süresi uzatıldı. TYT süresinin arttırılmış olması adaylardaki sınavı yetiştirebilme kaygısını azaltacaktır. Adayların sınavda göremedikleri soru sayısı azalacaktır.

Doğa Koleji Lise Rehberlik Bölüm Başkanı Işıl Can

Doğa Koleji Lise Rehberlik Bölüm Başkanı Işıl Can, motivasyonu yüksek tutmanın ve son günlerde stratejik davranmanın başarı üzerinde etkili olduğunu belirtti. Adayların sınavın kritik bir önemi olduğunun yanı sıra hayatta başka birçok önemli aşamalar olduğunu unutmadan sınavın tek başına her şeyin önünde olamayacağını da bilmelerinin motivasyonlarını olumlu yönde etkileyeceğini kaydeden Can, tüm yıl boyunca sınava hazırlık süreçlerinde gösterilen çabanın, sınav sonucundan önemli olduğunu dile getirdi.  Can, YKS için ailelere ve öğrencilere önemli tavsiyelerde bulunarak önerilerini şöyle sıraladı:

Sınava Giderken Yanınızda Bulundurmanız Gerekenler

TYT ve AYT’lerde fotoğraflı sınav giriş belgesi ve Nüfus cüzdanı/Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartı bulunması gereklidir. Sınava Giriş Belgesi’ni (fotoğraf görünür bir şekilde) yanında bulundurmayan adaylar sınava alınmayacaktır. Adaylar sadece pet şişe içinde su getirebilirler. Sınavda üzerinde metal aksesuar bulunmayan sade ve rahat kıyafet tercih edilmelidir. Çanta, cüzdan, cep telefonu, saat, kolye, küpe, yüzük, anahtar vb. hiçbir şey adayın üzerinde bulunmamalıdır. Detaylı bilgi için ÖSYM başvuru kılavuzu incelenmelidir.

Sınava Gireceğiniz Okulları Mutlaka Görün

TYT ve AYT’lerden önce sınav sabahı okulu bulmada ve okula ulaşmada sıkıntı yaşamamak için sınava girilecek okulların mutlaka öncesinde gidip görülmesi önemlidir. 2022-YKS 1. Oturum Temel Yeterlilik Testi (TYT) ve 2. Oturum Alan Yeterlilik Testleri (AYT) için adaylar saat 10.00’dan sonra sınav binalarına alınmayacaklardır. 2022-YKS 3. Oturum Yabancı Dil Testi (YDT) için adaylar saat 15.30’dan sonra sınav binalarına alınmayacaklardır. Adayların sınavdan en az 1 saat önce sınavın yapılacağı bina önünde hazır bulunmaları, sınav salonlarına zamanında alınabilmeleri açısından son derece önemlidir.

Çalışmalarınıza Devam Edin

Son haftada da ders çalışmaya devam edilmeli. Deneme sınavı çözmek, deneme sonrasında yanlış ve boş sorulara dönmek, eksikliklere bakıp konu tekrarı yapmak son haftalar için en iyi çalışma stratejisidir. Son haftada da deneme sınavı çözmek sınavı daha iyi yönetmenize ve başarınızı artırmanıza yardımcı olacaktır.

Ailelerin Tutumu Önemli

Ailelerin sınav hakkındaki tutumları ile öğrencilerin sınava yaklaşımları doğrudan ilişkilidir. Aileler sınav hakkındaki duygu ve düşüncelerini ifade ederken iletişimlerine özen göstermeli, öğrencilerin sınava dair kaygılarını azaltacak en önemli etkenin ailelerinden alacakları güven duygusu olduğunu bilmelidirler. Sınav sonucuna odaklanmak yerine sınava hazırlık sürecinde göstermiş oldukları çaba ve emeğe vurgu yapılmalıdır.

Olumlu Düşünme ve Gayret Başarıyı Getirecektir

Sınav yaklaştıkça stresiniz artabilir. Doğal bir kaygı yaşandığı unutulmamalıdır. Bu nedenle özellikle son haftada öğrencilerin kendilerini olumsuz düşüncelerden ve kaygılı kişilerden uzak tutması önemlidir. Olumlu düşünme ve gayretiniz başarıyı getirecektir. Öğrenciler sınavın nasıl geçeceğini düşünmek yerine “yapabilirim, başaracağım” şeklinde düşünerek sınava zihinsel olarak kendilerini hazırlamalıdırlar.

Beslenme ve Uyku Düzenine Dikkat Edilmeli

Sınavdan önce yemek alışkanlığınızı mümkün olduğunca değiştirmeyin. Düzenli ve dengeli beslenmeye çalışın.  YKS öncesi ve sınav sabahı her zamanki gibi beslenin. Sınavdan bir gün önce dışarıda yemek yenmemesine, fazla ağır ve yağlı yiyeceklerden kaçınılmasına, sınav sabahı her zamanki gibi kahvaltı edilmesine dikkat edilmelidir. Sınav sabahı rahat kıyafetler giymeye özen gösterilmelidir. Uyku düzeninizi son bir hafta sınav günü kalkacağınız saate göre ayarlamanızda fayda vardır. Sınav gecesi uykuya geçişte güçlük çekmemek için sınava yaklaşılan günlerde uyku düzenine dikkat edilmesi tavsiye edilir.

Sınavdan Bir Gün Önce Dinlenmeye Özen Gösterilmeli

Sınavdan bir gün önce gününüzü sizi rahatlatan aktivitelere ayırabilirsiniz. Mümkünse dinlenmeye özen gösteriniz. O gün, öğrenciler kendilerini nasıl iyi hissediyorlarsa öyle vakit geçirmeliler. Psikolojik gerginlik yaşanmasına neden olacak ortamlardan/kişilerden uzak durmaya özen gösterilmelidir. Sınav öncesinde sınav ile ilgili iletişimi durdurun. Başarılar mesajı, aile ve akrabalarla telefon konuşmaları, arkadaşlarınızla sınav hakkında yapılacak konuşmalar sınava son 48 saat kala bitmelidir.

Cumartesi TYT Bittikten Sonra Ne Yapılmalı?

Sınav sonrasında sınavla ilgili olumsuz değerlendirme yapılmamasına ve moral bozmamaya dikkat edilmelidir. Sınav bitmiştir, zihinde de bitirilmelidir. TYT’nin hemen ertesi günü uygulanacak AYT için öğrencilerin dinlenmeleri, keyifli bir şeyler yapmaları değerlidir. Zihin dinlendirilmelidir. Pazar günü sonucu %60 etkileyecek AYT ve Dil sınavı vardır. Odak alanı Pazar günü yapılacak olan sınava çevrilmelidir.