Sosyal Medya

Eğitim

Liseliler CERN’de deney yapacak 

İstinye Üniversitesi (İSÜ) lise öğrencilerini Avrupa Parçacık Fiziği Laboratuvarı (CERN) tarafından düzenlenen “Okullar İçin Demet Hattı (BL4S-Beamline for Schools)” yarışması hakkında bilgilendirmek için ‘Okullar İçin Demet Hattı Yarışması Bilgilendirme Etkinliği’ düzenledi.

Liseliler CERN’de deney yapacak

Temel bilimler ve mühendislik alanlarına ilgi duyan lise öğrencileri, CERN tarafından düzenlenen “Okullar İçin Demet Hattı Yarışması” ile geleceğin bilim dünyasına adım atmak için yarışacak. Yarışmada başarılı olan öğrenciler, CERN’de kendi deneylerini yapma fırsatı yakalayacak. Yarışma öncesi İstinye Üniversitesi’nde bilgilendirme etkinliği düzenlendi. İstinye Üniversitesi Topkapı Kampüsü’nde düzenlenen Okullar İçin Demet Hattı Yarışması Bilgilendirme Etkinliğine katılan liseliler yarışmaya en iyi şekilde nasıl hazırlanabileceklerine dair ipuçları öğrendi.

İstinye Üniversitesi (İSÜ) lise öğrencilerini Avrupa Parçacık Fiziği Laboratuvarı (CERN) tarafından düzenlenen “Okullar İçin Demet Hattı (BL4S-Beamline for Schools)” yarışması hakkında bilgilendirmek için ‘Okullar İçin Demet Hattı Yarışması Bilgilendirme Etkinliği’ düzenledi. İstinye Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü tarafından İSÜ Topkapı Kampüs Kongre Merkezi’nde ve eş zamanlı olarak çevrimiçi olarak gerçekleştirilen etkinliğe katılan lise öğrencileri, CERN’de kendi deneylerini yapma fırsatı yakalayacakları yarışmaya en iyi şekilde nasıl hazırlanacaklarına dair ipuçları öğrendi.

Öğrenciler etkinliğe yoğun ilgi gösterdi

Öğrencilerin ilgisinin yoğun olduğu etkinliğe 600’ün üzerinde lise öğrencisi ve 65 öğretmen başvurdu. Fiziki olarak etkinliğe katılamayanlar çevrimiçi olarak etkinliği takip etti. Etkinliğe, Adana Fen Lisesi, İzmir Atatürk Lisesi, Vefa Lisesi, Antalya Adem Tolunay Anadolu Lisesi, Gaziantep Vehbi Dinçerler Fen Lisesi, Antalya Yusuf Ziya Öner Fen Lisesi, Bursa TOFAŞ Fen Lisesi, Galileo Galilei İtalyan Lisesi, İstanbul Köy Hizmetleri Anadolu Lisesi, İstanbul Atatürk Fen Lisesi, Özel Sezin Lisesi, Özel Amerikan Robert Lisesi, Adana Anadolu Lisesi, Koç Özel Lisesi, İstanbul Erkek Lisesi, Kabataş Erkek Lisesi, Terakki Vakfı Okulları, SEV Amerikan Koleji, Galatasaray Lisesi’nden öğrenciler ve öğretmenler katıldı. Ayrıca Türkiye genelinde ağırlık olarak Bursa, Aydın, Antalya, Ankara ve İstanbul’daki Final Okulları ve Doğa Kolejlerinden etkinlik için yoğun başvuru oldu.

CERN’de kendi deneylerini tasarlayacaklar

İSÜ Fen Bilimleri Enstitüsü Müdürü ve yarışmanın ulusal irtibat sorumlusu Prof. Dr. Serkant Ali Çetin, ilk olarak 2014 yılında CERN’ün 60’ıncı yıl etkinlikleri kapsamında gerçekleştirilen “Okullar İçin Demet Hattı Yarışması” ve yarışmanın bilgilendirme etkinliği hakkında şu bilgileri verdi:“Etkinlikte temel bilimlere ve mühendislik alanlarına ilgi duyan lise öğrencilerine, bilimle buluşacakları önemli bir organizasyonu tanıttık. CERN tarafından düzenlenen ‘Okullar İçin Demet Hattı Yarışması’ aslında bir yarışmadan daha çok bir bilim festivali; öyle ki, bu yarışmaya katılan herkes aslında kazanıyor. Çünkü, bilimin ve teknolojinin sınırlarını zorlayan CERN’ü öğreniyorlar, evreni kavrayışımızı sağlayan parçacık fiziği hakkında büyük bir farkındalık kazanıyorlar ve ilgili teknolojilerin geliştirildiği mühendislik alanlarına farklı bir bakış açısı ile bakabiliyorlar. Evrensel boyutta bilim ve teknoloji farkındalığı olan nesiller yetiştirmek en büyük hedefimiz. Geçen yılki yarışmaya 50’den fazla ülkeden 300’e yakın lise takımı öneri gönderdi; en fazla katılım ise Türkiye’dendi. Gerçek uluslararasılaşma bu ve benzeri platformlar ile mümkün. Ülke olarak bu gibi fırsatları en iyi şekilde değerlendirerek gençlerimize bilimsel yaklaşımı yaşatarak öğretmek mümkün. Türkiye’nin asosiye üye olduğu CERN’ün düzenlediği bu yarışma için hazırlık yapan ve CERN’de tahsis edilen demet hattı üzerinde yapılabilecek bir deney önerisi ortaya koyan gençler bizim yarınki bilim insanlarımız ve mühendislerimiz olacaklar.”