Sosyal Medya

MacOS

macOS Sonoma, widget’ları masaüstüne getiriyor

macOS'e yapılan en son güncellemenin adı Sonoma olarak açıklandı. Yeni işletim sistemi tamamen üretkenlik ve pencere öğesi yönetimi ile ilgili. Yeni işletim sistemi, masaüstüne widget'lar ekliyor ve bunları taşınabilir hale getirerek kullanıcıların bunları herhangi bir yere yerleştirmesine olanak tanıyor. Widget'lardan biri kullanımdayken, diğerleri arka planda kaybolacak.

macOS Sonoma, widget’ları masaüstüne getiriyor

Üretkenlik ana odak noktası ama aynı zamanda yeni bir Oyun Modu da var.

macOS’e yapılan en son güncellemenin adı Sonoma olarak açıklandı. Yeni işletim sistemi tamamen üretkenlik ve pencere öğesi yönetimi ile ilgili. Yeni işletim sistemi, masaüstüne widget’lar ekliyor ve bunları taşınabilir hale getirerek kullanıcıların bunları herhangi bir yere yerleştirmesine olanak tanıyor. Widget’lardan biri kullanımdayken, diğerleri arka planda kaybolacak.

Sonoma veya macOS 14, Devamlılık özelliği aracılığıyla iPhone’unuzdaki widget’larla da iletişim kurabilecek. iOS cihazınız yakındayken, telefonunuzun tüm widget’lara masaüstünden erişebilecek ve bunlarla etkileşim kurabileceksiniz yani bunları doğrudan büyük makineye yüklemenize gerek kalmayacak.

Yeni Sonoma ile, Mac’te video konferans, sizi paylaştığınız içeriğin üstüne yerleştiren ve onu arka planınızın bir parçası haline getiren bir Sunum Yer Paylaşımı modu geliyor. Aramalarınıza balonlar ve kalpler gibi video efektleri eklemek için el hareketlerini de kullanabileceksiniz ve bunlar Zoom, Teams ve diğer popüler uygulamalarda da çalışacak.

Safari’deki güncellemeler ise gizliliğe odaklanmış durumda. Sonoma, farklı tanımlama bilgileri, geçmiş, uzantılar, sık kullanılanlar ve sekme grupları içeren Safari profilleri ekliyor. Ek izleyici engelleme sistemleri ve kullanılmadıklarında özel pencereleri kilitleyen bir özellik ile Safari’de özel tarama, Sonoma’da çok daha da sıkı.

Artık üretkenlik özelliklerine bir nebze değindiğimize göre aslında yeniliklerin eğlenceli kısımlarından da bahsedelim.

Özellikle Sonoma, Mac oyun gücünde iyileştirmeler içeriyor. Yeni işletim sistemi, CPU ve GPU performansına öncelik verirken arka plan görevlerini azaltan ve tümü daha akıcı, yüksek kare hızlı oyun adına Oyun Modu‘nu sunuyor. Oyun Modu ayrıca AirPod’lardaki ses gecikmesini ve oyun kumandalarındaki giriş gecikmesini azaltarak sistemin Bluetooth örnekleme oranını iki katına çıkarıyor. Yine  Oyun Modu, gelecekteki Mac sürümleri de dahil olmak üzere tüm oyunlarla düzgünce çalışır. Bu konuyla ilgili bir haberde, Death Stranding: Director’s Cut, Kojima Productions’ın gelecek tüm projeleri gibi bu yıl Mac’te çıkacak deniliyor…

Sonoma bugün bir geliştirici beta sürümü olarak kullanıma sunulmuş oldu ve Temmuz ayında genel beta sürümüne girecek. Ücretsiz bir yazılım güncellemesi olarak ise sonbaharda piyasaya tam sürüm olarak gelecek.

Geçen yılki macOS Ventura güncellemesi Ekim ayında çıkmıştı ve uygulamaları ve pencereleri gerçekte ne kullandığınıza göre düzenleyen bir özellik olan Stage Manager’ı da içeriyordu. Safari ve Mail ayrıca, iOS 16 ile daha iyi uyum sağlamak için bazı yenilemeler görmüştü.